Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάφερε το ακατόρθωτο: Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναδεικνύεται ο καλύτερος «φίλος» του Netanyahu

Κατάφερε το ακατόρθωτο: Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναδεικνύεται ο καλύτερος «φίλος» του Netanyahu
Ο Netanyahu, του οποίου οι μέρες ήταν μετρημένες στην ισραηλινή πολιτική ζωή, τον κατέστησαν πιο ισχυρό, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη ακόμη και από τους πολιτικούς του επικριτές
Σχετικά Άρθρα
Εκ πρώτης όψεως η ανακοίνωση της 20ής Μαΐου από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Karim Khan διά της οποίας ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, όπως και για τους ηγέτες της Hamas, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, φαίνεται να προκάλεσε ικανοποίηση στους υποστηρικτές της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά αρκεί για να αντιληφθούμε πως ο Khan και η ομάδα έξι εμπειρογνωμόνων του - πέντε εκ των οποίων, παρεμπιπτόντως, είναι συμπατριώτες του, όλοι Βρετανοί - φαίνεται να έκαναν τελικά τεράστια χάρη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αφού κατάφερε να συσπειρώσει τους άλλοτε... εχθρούς, ηρωοποιώντας εν μέρει τον ισραηλινό πρωθυπουργό. 
Ο Netanyahu, του οποίου οι μέρες ήταν μετρημένες στην ισραηλινή πολιτική ζωή, τον κατέστησαν πιο ισχυρό, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη ακόμη και από τους πολιτικούς του επικριτές.
Εκτός αυτού, ο ζήλος του Khan να τιμωρήσει τα «εγκλήματα πολέμου» των Ισραηλινών ηγετών στη Γάζα έχει φαινομενικά αναζωογονήσει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς δεσμούς του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και, πάνω απ 'όλα, ο Khan μπορεί να εκθέτει το ΔΠΔ, ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται νομικά.

Φίλοι που έγιναν εχθροί και ξανά το... αντίθετο


Πριν από την ανακοίνωση του Εισαγγελέα μέσω δηλώσεων του στο CNN, ο απόστρατος στρατηγός Gantz, ηγετικό μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Netanyahu, είχε απειλήσει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση εάν ο Πρωθυπουργός δεν παρήγαγε ένα μεταπολεμικό πρότυπο για τον τρόπο διακυβέρνησης της Γάζας.
Τώρα, όμως, ακόμα και εκείνος υπερασπίζεται τον Netanyahu.
«Το να κάνεις παραλληλισμούς μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», έγραψε ο Gantz στο X.
Ακόμη και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid, ο πιο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Netanyahu, δεν δίστασε να καταδικάσει την ανακοίνωση του Khan ως «καταστροφή».
Έγραψε στο Χ ότι «Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Netanyahu και Σινγουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».
Με άλλα λόγια, ο Khan φαίνεται πλέον να έχει κάνει τους περισσότερους Ισραηλινούς να πιστεύουν ότι το Δικαστήριο στοχεύει απ'ευθείας το Ισραήλ και όχι μόνο τον Netanyahu.

Και η «μούμια» Biden στο παιχνίδι...

Τη συγκεκριμένη ακριβώς αντίληψη, φαίνεται να μοιράζονται η κυβέρνηση Biden και το Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Ο sleepy Joe ανακοίνωσε ότι ήταν «εξωφρενικό» το ΔΠΔ να υποβάλει αίτηση για εντάλματα σύλληψης.
Δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», είπε.
ΕΝ τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Blinken είπε ότι η κυβέρνηση Biden είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για πιθανές κυρώσεις κατά του ΔΠΔ, καθώς ο εισαγγελέας του ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι ήταν «δεσμευμένος» να αναλάβει δράση κατά της «βαθιά λανθασμένης απόφασης».
Υπάρχουν δύο λόγοι που οι Αμερικανοί είναι αντίθετοι με την απόφαση του Khan.
Πρώτον, το αίτημά του να εκδώσει εντάλματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο» τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτή η επιχειρηματολογία φαίνεται να έχει υποστηρικτές στα κυβερνώντα κατεστημένα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, δύο συμμάχων της Αμερικής.
Επιπλέον, όπως ισχυρίζονται υπάρχουν σοβαρά νομικά προβλήματα με τις εκκλήσεις εντάλματος του ΔΠΔ κατά του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Άμυνας μιας χώρας που δεν είναι διάδικος στο Δικαστήριο. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί στη δικαιοδοσία του, υποστηρίζουν.
Το επιχείρημα είναι ότι το ΔΠΔ «δεν μπορεί να αναμειχθεί στις επιχειρήσεις χωρών που έχουν ένα ανεξάρτητο, νόμιμο, δημοκρατικό δικαστικό σύστημα». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης