Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (EKT): Η πρώτη μείωση επιτοκίου τον Ιούνιο αλλά για τη δεύτερη πρέπει να περιμένουμε ως τον Σεπτέμβριο

Nagel (EKT): Η πρώτη μείωση επιτοκίου τον Ιούνιο αλλά για τη δεύτερη πρέπει να περιμένουμε ως τον Σεπτέμβριο
Δεν ανησυχεί για τους μισθούς η ΕΚΤ…
Ως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αναμένει για να δει πώς θα κινηθεί σε σχέση με τη δεύτερη επιτοκιακή αύξησή της η ΕΚΤ, μετά την περικοπή του Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.
Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τυχόν μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί άμεσα από μια νέα πτώση των επιτοκίων.
«Εάν υπάρξει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, πρέπει να περιμένουμε και πιστεύω ότι πρέπει να περιμένουμε ίσως μέχρι τον Σεπτέμβριο», δήλωσε.
Τα σχόλια του Nagel διατυπώνονται πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση μιας πρωτοφανούς εκστρατείας σύσφιξης.
Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, με 60% πιθανότητα για μια ακόμη μείωση τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για τους μισθούς δεν ανησυχούν

Στο μεταξύ, τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ την Πέμπτη έδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υπολογίζουν σε μια επιβράδυνση για να διατηρήσουν την υποχώρηση του πληθωρισμού.
«Δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι τα στοιχεία για τους μισθούς βγήκαν αρκετά ισχυρά», δήλωσε ο Nagel.
«Τα στοιχεία για τους μισθούς συχνά υστερούν χρονικά, οπότε αυτό που είδαμε στα τελευταία στοιχεία σχετίζεται με τα ποσοστά πληθωρισμού του παρελθόντος».
Τόνισε ότι «πολλές εφάπαξ πληρωμές περιλαμβάνονται στα τρέχοντα μισθολογικά στοιχεία», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι μια ανακούφιση βρίσκεται προ των πυλών.
«Αλλά παρ’ όλα αυτά τα μισθολογικά δεδομένα εξακολουθούν να είναι ισχυρά, οπότε πρέπει να διατηρούμε την επαγρύπνησή μας όσον αφορά αυτό», πρόσθεσε.
Ο Nagel δήλωσε ότι αυτό που αναμένει «για τους επόμενους μήνες είναι ο πληθωρισμός να μειωθεί περαιτέρω.
Ο δομικός μειώνεται, ο γενικός δείκτης τιμών μειώθηκε ήδη.
Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα ότι σε 13 ημέρες θα δούμε την πρώτη μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης