Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Έτοιμοι για πωλήσεις οι Έλληνες θεσμικοί σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες λόγω του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου

Έτοιμοι για πωλήσεις οι Έλληνες θεσμικοί σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες λόγω του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου
Η συγκυρία επομένως μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα από όσο φαίνονται σήμερα, λένε κορυφαίοι διαχειριστές στο ΒΝ
Σχετικά Άρθρα
Μονόδρομος είναι η ρευστοποίηση θέσεων από τους εγχώριους θεσμικούς σε εταιρείες που είναι πιθανό να κινδυνεύσουν να τεθούν στην Επιτήρηση και τελικά να διαγραφούν, λόγω του νέου κανονισμού του Γιάννου Κοντόπουλου, CEO της ΕΧΑΕ.
Πηγές από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώνουν στο ΒΝ ότι ήδη έχουν παρατηρηθεί, εξακριβωμένες πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές που επηρεάζονται από τον κανονισμό.
Αν τελικά λένε, ισχύσει όπως ακούγεται ο κανονισμός και τεθούν στην κατηγορία της Επιτήρησης ή και διαγραφούν θα πρέπει να έχουν πουλήσει τα αμοιβαία κεφάλαια που έχουν μετοχές στις μικρές και μεσαίες αυτές εταιρείες.
Βέβαια, όταν επένδυσαν το έκαναν με βάση τα καλά θεμελιώδη που έχουν και βέβαια με βάση τον κίνδυνο και το ρίσκο που έδιναν να μοντέλα που χρησιμοποιούν και ακολουθούν.
Δηλαδή, δεν έβαζαν πολλά κεφάλαια σε μετοχές με περιορισμένη εμπορευσιμότητα.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η πώληση είναι μονόδρομος καθώς δεν προβλέπεται να έχουν μετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες, εκτός και αν εμπρόθεσμα ενημερώσουν οι εταιρείες ότι θα αυξήσουν τη διασπορά.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει προσπάθεια και από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών για έρθουν σε συνεννόηση με την ΕΧΑΕ, ενώ στο συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, κάποιοι θεσμικοί ετοιμάζουν ομιλία με παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.
Η αισιόδοξη πλευρά διαχειριστών αναφέρει πως επειδή είναι καλή η συγκυρία χρηματιστηριακά και ίσως όταν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός, να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν διασπορά κάποιες εταιρίες, μπορεί τελικά ο αριθμός των εταιρειών που θα προσαρμοστεί να είναι μεγαλύτερος από τις σημερινές εκτιμήσεις.
Όπως λένε η αναβάθμιση σε ώριμη αγορά θα «απογειώσει» τις αποτιμήσεις των εταιρειών και άρα και των μικρών και ίσως βελτιώσει τη ζήτηση για μετοχές.
Επιπλέον, η λύση της Εναλλακτικής Αγοράς, αν περάσει η νομοθετική εξέλιξη είναι μία καλή επιλογή, σχολιάζουν.
Η συγκυρία επομένως μπορεί να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα από όσο φαίνονται σήμερα, λένε κορυφαίοι διαχειριστές στο ΒΝ.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην πάθει ζημιά ο μικρομέτοχος που έχει αγοράσει μετοχές επειδή είχαν καλά θεμελιώδη και θα κινδυνεύσει να γίνει μέτοχος σε μη εισηγμένη, επειδή δεν ικανοποιεί τον CEO της ΕΧΑΕ η διασπορά.

Πού έχουν μετοχές οι θεσμικοί

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η ΕΥΑΘ είναι δύσκολο να αυξήσει διασπορά με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Έτσι είδαμε κάποιες πωλήσεις που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς είναι και από θεσμικούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΒΝ οι Έλληνες θεσμικοί κατέχουν 700 χιλ. μετοχές της εταιρείας.
Σε άλλες μετοχές που βρίσκονται να μην έχουν την απαιτούμενη διασπορά έχουν:
Στην Attica Group 100 χιλ. τεμάχια, στην Flexopack 359 χιλ. τεμάχια, στους Μύλους Λούλη 280 χιλ. τεμάχια (πληροφορίες λένε πως υπήρξε πώληση από θεσμικό επενδυτή), στη Φίλιππος Νάκας 58 χιλ. τεμάχια, στην Αλουμύλ 69 χιλ. τεμάχια, στην Βογιατζόγλου 200 χιλ. τεμάχια, στην Έλτον 756 χιλ. τεμάχια, στο Ιατρικό Αθηνών 257 χιλ. τεμάχια, στο Κτήμα Λαζαρίδη 257 χιλ. τεμάχια στην Κέκροψ 254 χιλ. τεμάχια και στην Alpha Αστικά Ακίνητα 18 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης