Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χείλος της αβύσσου η Γάζα - Χάος στο πέρασμα της Rafah - Νεκροί δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες από ισραηλινά πυρά

Στο χείλος της αβύσσου η Γάζα - Χάος στο πέρασμα της Rafah - Νεκροί δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες από ισραηλινά πυρά
Αιγυπτιακές πηγές επιρρίπτουν την ευθύνη για το περιστατικό ανταλλαγής πυρών στο Ισραήλ
Ωρες αγωνίας βιώνει η Γάζα, λόγω σοβαρού περιστατικού ανοιχτής ανταλλαγής πυρών, που σημειώθηκε μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων στρατιωτών στο πέρασμα της Rafah, από το οποίο ένας τουλάχιστον δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κανάλιο Al-Hadad και επιβεβαίωσε το Al Jazeera.
Στην πρώτη του αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε μια σύντομη δήλωση που επιβεβαιώνει ότι ένα «περιστατικό με πυροβολισμούς στα αιγυπτιακά σύνορα» σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα 27/5.
Ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο το θέμα διερευνάται και «διεξάγεται διάλογος με την αιγυπτιακή πλευρά»
Έρευνα διεξάγουν πάντως και οι στρατιωτικές αρχές του Καίρου, όπως έγινε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Ενόπλων Δυνάμεων.



Πάντως, τα ρεπορτάζ από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν ότι δύο Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, αλλά κατά τη διάρκεια του επεισοδίου με πυροβολισμούς στο πέρασμα της Rafah.
Από την πλευρά του οι αιγυπτιακές πηγές επέρριψαν την ευθύνη για το περιστατικό στο Ισραήλ και δήλωσαν στο κανάλι Arabi ότι οι πυροβολισμοί στο πέρασμα της Rafah «ξεκίνησαν από την ισραηλινή πλευρά». 

586009_1.jpg
Συνοριακό φυλάκιο του αιγυπτιακού στρατού στη Rafah

Το τελευταιό διάστημα η κατάληψη του περάσματος της Rafah έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εντάσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, απειλώντας 45 χρόνια εύθραυστης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν εμπλακεί τέσσερις πολέμους.
Το Κάιρο ανέπτυξε επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορά του με τη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Φρικιαστική σταγή στο «Tel Al Sultan» της Rafah

Την ίδια, οι Παλαιστίνιοι - τόσο η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και η Hamas - κάνουν λόγο για φρικιαστική σφαγή αμάχων από που αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα, - αναφερόμενοι στους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Rafah και συγκεκριμένα στη δυτική συνοικία Tel Al Sultan, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο μετά τις επιθέσεις των IDF στις ανατολικές συνοικίες της πόλης.



Ισραήλ: Ήταν χειρουργικό το χτύπημα στo Tel Al Sultan

Κατά τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες, με την Hamas να καλεί σε ξεσηκωμό όλους τους Παλαιστίνιους όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στο εξωτερικό.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως προχώρησαν σε ένα απολύτως ακριβές και «χειρουργικό πλήγμα» επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα σε «σημαντικούς τρομοκράτες», καθώς όπως αναφέρουν, κατάφεραν να «εξοντώσουν» τον επικεφαλής της Hamas για τη Δυτική Όχθη και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Και ενώ η απελπισία για τον άμαχο πληθυσμό σχετικά με τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης επιδεινώνεται διαρκώς, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν αύριο 28/5 το κράτος της Παλαιστίνης.

Χτύπησαν κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως ο ισραηλινός στρατός έπληξε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Rafah, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά και να τραυματιστούν άλλοι 65.
Σε ανακοίνωση της η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάνει λόγο για «φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή», η οποία «αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή «νομιμότητα».
Τον συγκεκριμένο καταυλισμό διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Στο κέντρο αυτό είχαν βρει καταφύγιο πολλοί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει πρόσφατα τις ανατολικές συνοικίες της Rafah που τελούσαν υπό τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.


Υποκρισία από Λευκό Οίκο - ΗΠΑ: Καταδικάζουν το χτύπημα Ισραήλ στη Rafah που έγινε με ... αμερικανικές βόμβες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των αμάχων μετά τις «καταστροφικές εικόνες» από το στρατιωτικό του χτύπημα στη Rafah της Νότιας Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά τη Hamas και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Hamas που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων», τόνισε σχετικά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Biden σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Όμως, όπως ήμασταν ξεκάθαροι, το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων», ξεκαθάρισε.
«Έχουμε ενεργό επαφή με τους IDF και τους εταίρους μας στο πεδίο για να αξιολογήσουν τι συνέβη», πρόσθεσε ο Kirby.

Αμερικανικές οι βόμβες που έπληξαν το Tel Al Sultan

Παρά τις κατευναστικές, προς τη διεθνή κοινότητα, ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί ευρέως για την παροχή όπλων στο Ισραήλ.


Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα 27/5, το χτύπημα στη Rafah που καταγγέλλει ο Kirby έχει πραγματοποιηθεί με ... αμερικανικές βόμβες.

Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό η Hamas

Κατόπιν της επίθεσης αυτής η Hamas, η οποία και αυτή έκανε λόγο για φρικιαστική σφαγή που διέπραξε «ο εγκληματικός στρατός κατοχής βάζοντας στο στόχαστρο σκηνές εκτοπισμένων, καλούμε τις μάζες του λαού μας στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ, στα κατεχόμενα εδάφη και στο εξωτερικό να σηκωθούν και να κάνουν πορεία οργής».
Σε δηλώσεις του ο Sami Abu Zuhri, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Hamas έκανε λόγο για σφαγή, καθιστώντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες για αυτό, καθώς όπως, βοηθούν με όπλα και χρήματα το Ισραήλ.
«Οι αεροπορικές επιδρομές έκαψαν τις σκηνές, οι σκηνές έλιωσαν όπως και τα σώματα των ανθρώπων» ανέφερε ένας από τους κατοίκους του καταυλισμού.

Αντίδραση ΟΗΕ: Κόλαση επί της Γης η Γάζα

«Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Rafah για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές.
Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν...
Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης.
Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού» ανέφερε σε ανάρτηση της η UNRWA.

Borrell (ΕΕ): Εφαρμόστε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία ζητείται να σταματήσει άμεσα η προώθηση του Ισραήλ στη Rafah..
Όπως είπε ο Borrell, θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Rafah.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε σήμερα 27/5 την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Rafah, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
«Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Rafah. Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στηRafah.
Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά.
Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας», αναφέρει ο Charles Michel στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ».

Η κατάσταση στο μέτωπο της Γάζας, όπως διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες 

south_front_gaza.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης