Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από το κακό στο χειρότερο - Φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου - Θα είναι πιο ακριβά κατά 18 ευρώ ανά MWh

Από το κακό στο χειρότερο - Φωτιά στα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου - Θα είναι πιο ακριβά κατά 18 ευρώ ανά MWh

 ΤΕΑ από τα 60 ευρώ του Απριλίου ανέβηκε στα 78 ευρώ ανά MWh

Σχετικά Άρθρα

«Ηλεκτροσόκ» θα υποστούν τα νοικοκυριά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου τα οποία θα είναι πιο ακριβά έως 30% σε σχέση με του Απριλίου.
Τα αρνητικά νέα θα επιβεβαιωθούν από τους προμηθευτές με τις σχετικές ανακοινώσεις της 1η Ιουνίου.
Το κύμα ακρίβειας θα χτυπήσει τα ειδικά – πράσινα  τιμολόγια τα οποία είχαν γίνει δημοφιλή το τελευταίο τρίμηνο διότι οι συνθήκες βοηθούσαν στην υποχώρηση των τιμών.
Όμως ο Ιούνιος για τα τιμολόγια ρεύματος θα είναι ο πρώτος μήνας του 2024 που θα φέρει σημαντικές αυξήσεις. 

Η τιμή του ρεύματος θα είναι αυξημένη κατά 18 ευρώ ανά MWh 

Η «πηγή του κακού» είναι η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Το ΥΠΕΝ την  έχει προσδιορίσει ως η Τιμή  Εκκαθάρισης  της Επόμενης Ημέρας και γνωστή ως Τ.Ε.Α. η οποία με τα πολύχρωμα τιμολόγια παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμολογίων του επόμενου μήνα δηλαδή του Ιουνίου.
Η Τ.Ε.Α του Ιουνίου από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 28 Μαΐου έχει σκαρφαλώσει στα 78,11 ευρώ ανά MW από 60,11 ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Η ποσοστιαία απόκλιση είναι 30% και θα επηρεάσει τις τελικές λιανικές τιμές κατά  18 ευρώ ανά MWh. 

Τι θα... πουν οι προμηθευτές για τα τιμολόγια; 

Ο προμηθευτής ενέργειας που είχε δώσει τιμή τα 0,109 ευρώ ανά KWh τον Απρίλιο, το τιμολόγιο του Ιουνίου θα εκτοξευθεί στα 0,141 ευρώ ανά KWh.
Στο ενδεχόμενο ο προμηθευτής που αποφασίσει να μην περάσει όλη την αύξηση της ΤΕΑ  και να απορροφήσει ένα μέρος η λιανική τιμή του ειδικού τιμολογίου πιθανόν να διαμορφωθεί κάτω από 0,141 ευρώ ανά KWh.
Ο πιο φθηνός πάροχος του ειδικού τιμολογίου με τιμή τα 0,95 ευρώ ανά KWh με τη νέα τιμή ΤΕΑ τον υποχρεώνει να δώσει νέα αυξημένη τιμή για το ίδιο  το τιμολόγιο η τιμή του Ιουνίου θα είναι στο 1,235 ευρώ ανά KWh.
Δηλαδή θα έχει άνοδο 0,28 λεπτά  ανά KWh.  
Προμηθευτή ενέργειας με τιμή τα 0,106 ευρώ ανά KWh τον Απρίλιο, τον Ιούνιο  θα  υποχρεωθεί να δώσει νέα τιμή τα 0,1378 ευρώ ανά KWh.
Η αύξηση ανά MWh είναι τα 31 ευρώ ανά MWh ή 0,031 ευρώ ανά KWh.
Τα τιμολόγια του Ιουνίου μπορεί να γίνουν «δηλητήριο» για τα νοικοκυριά όταν οι προμηθευτές προσθέσουν και το δικό τους κέρδους, τα τιμολόγια μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 ευρώ ανά MWh ή τα 0,15 ευρώ ανά KWh. 

Τι θα κάνει  η ΔΕΗ;   

Τα  κλειδιά της αγοράς και του ανταγωνισμού βρίσκονται τα χέρια της διοίκησης της ΔΕΗ η οποία θα κρίνει και τις τελικές τιμές των άλλων προμηθευτών.
Τον Απρίλιο το ειδικό τιμολόγιο – πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ ήταν στα 0,10656 ευρώ ανά KWh.
Τα τιμολόγια ρεύματος μετά από ένα τετράμηνο  αποκλιμάκωσης μπήκαν σε ανοδική  τροχιά εξαιτίας της ανόδου του συμβολαίου TTF. 
Χθες «πάτησε» τα 35 ευρώ ανά MWh όταν στα μέσα Απριλίου ήταν στα 24 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της ανήλθε στα 101,51 ευρώ ανά MWh με άνοδο 12,36%.
Το 50% της παραγωγής ενέργειας προήλθε από τις μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου που έδωσαν 76.506 MWh ή το 50,6% της παραγωγής.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης