Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ από τη φρίκη Ισραήλ - Στο κέντρο της Rafah τανκ του IDF - Αναγνωρίζουν κράτος Παλαιστίνης

Παγκόσμιο σοκ από τη φρίκη Ισραήλ - Στο κέντρο της Rafah τανκ του IDF - Αναγνωρίζουν κράτος Παλαιστίνης
Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης
(upd14) Παγκόσμιο σοκ προκαλούν οι φρικιαστικές εικόνες με τα καμένα και διαμελισμένα πτώματα, με παιδιά με κομματιασμένα κεφάλια από θραύσματα εξαιτίας του βομβαρδισμού που εξαπέλυσαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστίνιων στη συνοικία Tell al Sultan, στα βορειοδυτικά της Rafah.
Αν και οι αντιδράσεις της Δύσης είναι οργισμένες με ολοένα και περισσότερα κράτη να ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, το Ισραήλ ανασκεύασε εν μέρει τις αρχικές του δηλώσεις, και από εκεί που υποστήριζε πως είχε εξοντώσει σημαντικούς τρομοκράτες της Hamas, πλέον υποστηρίζει ότι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 249.
Αν και σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu παραδέχθηκε πως … κάτι πήγε λάθος, ο IDF εξαπέλυσε και νέα αεροπορικά πλήγματα στη Rafah το τελευταίο 24ωρο – στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό καθώς και στο Ινδονησιακό νοσοκομείο – με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για άλλους 16 νεκρούς Παλαιστίνιους.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως τα ισραηλινά τανκ προωθήθηκαν από τις νότιες συνοικίες στο κέντρο της Rafah.
Την ίδια στιγμή, σήμερα Τρίτη 28/5 η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία πρόκειται να αναγνωρίσουν και επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης, όπως είχαν προαναγγείλει πριν μερικές ημέρες.

Στο κέντρο της Rafah τα ισραηλινά τανκ

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, παρά τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από το «λάθος χτύπημα», παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Rafah, οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταιγιστικά και πάλι το τελευταίο 24ωρο τη Rafah, και μάλιστα τον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στη συνοικία Tell al Sultan, με απολογισμό τουλάχιστον 16 νεκρούς.
Κατόπιν των αεροπορικών χτυπημάτων, τα ισραηλινά τανκ για πρώτη φορά από την έναρξη της επιχείρησης στη Rafah, προωθήθηκαν προς το κέντρο της πόλης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τα τανκ εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Al Awda.

Σοκ

Οι εικόνες από τον προσφυγικό καταυλισμό είναι πραγματικά σοκαριστικές
Απανθρακωμένα πτώματα, διαμελισμένοι άνθρωποι, παιδιά με ανοιγμένα κεφάλια από θραύσματα μέσα σε ένα σκηνικό κόλασης με φωτιές, με σίδερα να λιώνουν και με ουρλιαχτά να ακούγονται από παντού.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους 45 νεκρούς είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς πολλοί από τους 249 τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Netanyahy: Κάτι πήγε λάθος

Σε δηλώσεις του στο ισραηλινό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu είπε ότι «κάτι πήγε δυστυχώς τραγικά λάθος» με τον αεροπορικό βοβμαρδισμό.
«Ερευνούμε το περιστατικό και θα φτάσουμε σε συμπεράσματα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας» υποστήριξε ο Netanyahu, αναφέροντας πως δεν υπήρχε καμία πρόθεση για απώλειες αμάχων.
«Στη Rafah έχουν ήδη εκκενώσει περίπου 1 εκατομμύριο άμαχους κατοίκους και παρά την κάθε δυνατή προσπάθεια να μη βλάψουμε τους άμαχους, κάτι πήγε δυστυχώς τραγικά λάθος» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Αρχικά οι Ισραηλινοί είχαν υποστηρίξει πως με την αεροπορική τους επίθεση είχαν καταφέρει να εξοντώσουν δύο σημαντικούς τρομοκράτες της Hamas. Να σταματήσει αυτή η φρίκη

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο.
Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα.
Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, με τον Martin Griffiths, αναπληρωτή γενικό γραμματέα να υποστηρίζει πως «το να λέγεται ότι επρόκειτο για «λάθος» δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές».
Όπως είπε, είναι απόλυτα απαράδεκτος ο βομβαρδισμός καταυλισμού εκτοπισμένων.
Για το περιστατικό αυτό θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τρίτη 28/5 το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμό.
7_74.JPG
5_95.jpg
Διεθνής κατακραυγή

Η επίθεση των Ισραηλινών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», ο Καναδάς εξέφρασε τη «φρίκη» του, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell ζήτησαν να γίνει σεβαστή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Rafah ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξέφρασε την «αγανάκτηση» του, ζητώντας να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να υπάρξει άμεσα εκεχειρία.
Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Turk εξέφρασε τη φρίκη του, αναφέροντας πως το Ισραήλ δεν αλλάζει την τακτική του.
«Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν», τόνισε ο Turk.
Την επίθεση καταδίκασαν μεταξύ άλλων και η Αίγυπτος, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και το Κατάρ, το οποίο τόνισε ότι το πλήγμα αυτό θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες.

Αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης

Εν τω μεταξύ, στην επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης προχώρησαν Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία.
Και τα τρία ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή είναι συμβολική, πως θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη της Ευρώπης και πως η μόνη λύση για να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι αυτή της δημιουργίας δύο κρατών.
Η αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης γίνεται στα σύνορα όπως αυτά ήταν χαραγμένα πριν από το 1967, με την Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα και των δύο κρατών.
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ, το οποίο απορρίπτει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, αν δεν προηγηθούν πρώτα διαπραγματεύσεις.
Ήδη το Ισραήλ έχει ανακαλέσει τους πρέσβεις του από αυτές τις τρεις χώρες.

Στην ... ουρά - Ποιοι ακολουθούν


Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενδέχεται σύντομα να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, Abdel Hafiz Nofal.
«Περιμένουμε αυτές τις ημέρες τη Σλοβενία ενώ στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσει και το Λουξεμβούργο.
Περιμένουμε επίσης το Βέλγιο και την Πορτογαλία.
Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Γιατί το Ισραήλ κάνει το ίδιο με αυτό που συνέβη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά το Ολοκαύτωμα και όλα αυτά;
Γιατί το κάνουν αυτό;
Και αυτό έχουν αρχίσει να ρωτάνε και στην Ευρώπη» είπε ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης.
Έως σήμερα 144 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος, αν και ο δυτικός κόσμος (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, η Ιαπωνία) απέχει από μια τέτοια κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης