Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Ανεξέλεγκτο το Ισραήλ, η Mossad απειλούσε εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου

Αποκάλυψη: Ανεξέλεγκτο το Ισραήλ, η Mossad απειλούσε εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου
Ο διευθυντής της Mossad Yossi Cohen συμμετείχε προσωπικά σε μυστική συνωμοσία για να πιέσει τη Fatou Bensouda να σταματήσει την έρευνα για την Παλαιστίνη, λένε πηγές που επικαλείται ο Guardian.
Ο πρώην επικεφαλής της Mossad, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να απείλησε την επικεφαλής εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων στις οποίες προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου, αποκαλύπτει ο Guardian.
Οι μυστικές επαφές του Yossi Cohen με την τότε εισαγγελέα του ΔΠΔ, Fatou Bensouda, έλαβαν χώρα τα χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Bensouda, Karim Khan, ανακοίνωσε ότι ζητούσε ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, σχετικά με τη συμπεριφορά της χώρας στον πόλεμο στη Γάζα.
Η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας του, Yoav Gallant , μαζί με τρεις ηγέτες της Hamas, είναι ένα αποτέλεσμα που το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ φοβόταν εδώ και καιρό.

H δράση του Cohen - «Aνεπίσημος αγγελιοφόρος» του Netanyahu

Η προσωπική εμπλοκή του Cohen  στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έλαβε χώρα όταν ήταν διευθυντής της Μossad.
Οι δραστηριότητές του εγκρίθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο αποτελούσε απειλή για διώξεις κατά στρατιωτικού προσωπικού, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.
Μια άλλη ισραηλινή πηγή που ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Bensouda δήλωσε ότι ο στόχος της Mossad ήταν να εκθέσει την εισαγγελέα ή να την επιστρατεύσει ως κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.
Μια τρίτη πηγή με γνώση της επιχείρησης δήλωσε ότι ο Kohen ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Netanyahu.
Ο Kohen, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Netanyahu εκείνη την εποχή και αναδεικνύεται σε πολιτική δύναμη από μόνος του στο Ισραήλ, ηγήθηκε προσωπικά της εμπλοκής της Mossad σε μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.
Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Bensouda είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ σχετικά με τις προσπάθειες του Cohen να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον όλο και πιο επίμονο και απειλητικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς του.
Τρεις από αυτές τις πηγές ήταν εξοικειωμένες με τις επίσημες αποκαλύψεις της Bensouda στο ΔΠΔ σχετικά με το θέμα.
Ανέφεραν ότι αποκάλυψε ότι ο Cohen την είχε πιέσει αρκετές φορές να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα στην υπόθεση του ΔΠΔ για την Παλαιστίνη.

Απειλές

Σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε εμείς.
Δεν θέλεις να μπλέκεις σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σου ή την ασφάλεια της οικογένειάς σου».
Ένα άτομο που ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Cohen δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει «κατάπτυστες τακτικές» εναντίον της Bensouda στο πλαίσιο μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας εκφοβισμού και επηρεασμού της.
Παρομοίασαν τη συμπεριφορά του με «καταδίωξη».
Η Mossad έδειξε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Bensouda και απέκτησε απομαγνητοφωνημένα κείμενα μυστικών ηχογραφήσεων του συζύγου της, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δυσφημίσουν την εισαγγελέα.
Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Cohen αποτελούν μέρος μιας επικείμενης έρευνας του Guardian, της ισραηλινο-παλαιστινιακής έκδοσης +972 Magazine και του εβραικόφωνου Local Call, που αποκαλύπτει πώς πολλαπλές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» κατά του ΔΠΔ για σχεδόν μια δεκαετία.
Σε επικοινωνία με τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε:
«Οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν ως στόχο να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η Bensouda αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας απρόσμενος σύμμαχος

Στις προσπάθειες της Mossad να επηρεάσει την εισαγγελέα, το Ισραήλ έλαβε υποστήριξη από έναν απίθανο σύμμαχο: Τον Joseph Kabila, πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο στη συνωμοσία.
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις προσπάθειες της να επηρεάσει την Bensouda έρχονται καθώς ο σημερινός επικεφαλής εισαγγελέας, προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει δίωξη για «απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής» αξιωματούχων του ΔΠΔ.
Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες και πρώην αξιωματούχους του ΔΠΔ, οι προσπάθειες της Mossad να απειλήσει ή να ασκήσει πίεση στην Bensouda θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αδικήματα κατά της απονομής της δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 70 του καταστατικού της Ρώμης, της συνθήκης που ίδρυσε το δικαστήριο.
Η απόφαση του Khan να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης  σηματοδότησε την πρώτη φορά που το δικαστήριο ανέλαβε δράση κατά ηγετών μιας χώρας που είναι στενά συνδεδεμένη με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η υπόθεση του ΔΠΔ, ωστόσο, χρονολογείται από το 2015, όταν η Bensouda αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη.
Κοντά σε μια πλήρη έρευνα, η έρευνά της ήταν επιφορτισμένη με μια αρχική αξιολόγηση των ισχυρισμών για εγκλήματα από άτομα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η απόφαση της Bensouda προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο φοβήθηκε ότι οι πολίτες του θα μπορούσαν να διωχθούν για τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.
Το Ισραήλ είχε εκφράσει επί μακρόν ανοιχτά την αντίθεσή του στο ΔΠΔ, αρνούμενο να αναγνωρίσει την εξουσία του.
Ισραηλινοί υπουργοί ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά του δικαστηρίου και μάλιστα ορκίστηκαν να προσπαθήσουν να το διαλύσουν.
Αμέσως μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, η Bensouda και οι ανώτεροι εισαγγελείς της άρχισαν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έδειχναν στενό ενδιαφέρον για το έργο τους.
Η Bensouda βρισκόταν στη Νέα Υόρκη το 2018 σε επίσημη επίσκεψη και συναντούσε τον Kabila, τότε πρόεδρο της ΛΔΚ, στο ξενοδοχείο του.
 Είχαν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα του ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη χώρα του.
Η συνάντηση, ωστόσο, φαίνεται ότι ήταν στημένη.
Σε κάποιο σημείο, αφού ζητήθηκε από το προσωπικό του Bensouda να αποχωρήσει από το δωμάτιο, μπήκε ο Cohen, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Η αιφνιδιαστική εμφάνιση, είπαν, προκάλεσε ανησυχία στην Bensouda και σε μια ομάδα υπαλλήλων του ΔΠΔ που ταξίδευαν μαζί της.
Το γιατί ο Kabila βοήθησε τον Cohen δεν είναι σαφές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο ανδρών αποκαλύφθηκαν το 2022 από την ισραηλινή έκδοση TheMarker, η οποία ανέφερε μια σειρά από μυστικά ταξίδια που πραγματοποίησε ο διευθυντής της Mossad στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό κατά τη διάρκεια του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης