Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις - Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις - Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα
«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ολίγον τι υψηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης», διαπιστώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δουλεύει σκληρά για να περιορίσει την ακρίβεια, «αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις, που κοστίζουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ».
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις».
«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας» τόνισε στην αρχή της συνέντευξης, που παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι Ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε, ερωτηθείς σχετικά για την πρακτική πολυεθνικών επιχειρήσεων να τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο βασικά προιόντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. «Είναι απαράδεκτο μεγάλες πολυεθνικές, να πωλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».
Αναφερόμενος στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά πως «τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας. Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, καθώς και όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».
Σε ό,τι αφορά στη πορεία αύξησης των μισθών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 στο τέλος της τετραετίας. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επεσήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». Κατηγόρησε, δε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει».
Σε ερώτηση για το σημαντικό πρόβλημα του δημογραφικού ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και αυτό δεν σημαίνει μόνο τη βελτίωση των μισθών, σημαίνει, επίσης, τη στήριξη της διαδικασίας της γέννας, εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και ο αντίστοιχος της νταντάς της γειτονιάς.
Σε ό,τι αφορά στα υψηλά ενοίκια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι «αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα "Σπίτι μου", υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο», ενώ υπενθύμισε ότι «βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και διευκρίνισε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. «Με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά όλους όσοι μιλούν για αλαζονεία του 41%. «Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ούτε ως λευκή επιταγή, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ των εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ δεν κορόιδεψε ποτέ τους πολίτες και συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. “Λεφτά υπάρχουν” είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά, που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δις. Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές».
Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και έχω πει πολλές φορές ότι οι καλές σχέσεις παίρνουν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας. Οι γείτονες μας οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία και περιμένω από το νέο πρωθυπουργό να κάνει μία ρητή δήλωση ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία και αυτό θα το χρησιμοποιεί εντός και εκτός της χώρας του».
Ερωτηθείς για το ζήτημα με τα e-mails των αποδήμων και τα πρόστιμα σε ΥΠΕΣ και Ασημακοπούλου, ανέφερε: «Η απόφαση της Αρχής, καθόλα σεβαστή, καταδεικνύει ότι αυτή η διαρροή δεν έχει σχέση με επιστολική ψήφο. Αφορούσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση». «Το κράτος έχει συνέχεια». «Οταν λέω ότι παλεύουμε με το βαθύ κράτος σε αυτό αναφέρομαι. Γιατί το βαθύ κράτος έχει πολλές εκφάνσεις. Αντιμετωπίζει τα παιδιά του με διάθεση ατιμωρησίας». «Εδώ δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορούσε την κ. Κεραμέως γιατί δεν έγινε η διαρροή επί ημερών της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης