Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

ΕΧΑΕ: Οι συζητήσεις για την αγορά άνθρακα και η «μουρμούρα» των αναλυτών για τα κόστη

tags :
ΕΧΑΕ: Οι συζητήσεις για την αγορά άνθρακα και η «μουρμούρα» των αναλυτών για τα κόστη
Το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα 6,6 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Για μία ακόμη φορά, οι λειτουργικές δαπάνες και η νέα σημαντική τους αύξηση, ήταν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης της ΕΧΑΕ.
Και αυτό γιατί ο Νίκος Κοσκολέτος, οικονομικός διευθυντής της ΕΧΑΕ, είχε δώσει εκτίμηση για μονοψήφια σε ποσοστό αύξηση λειτουργικών δαπανών το 2024 και στο πρώτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 12%, δηλαδή σημαντικά πάνω από την εκτίμηση.
Έτσι ρωτήθηκε από αναλυτές, αν αλλάζει η εκτίμηση και αν πάλι φέτος θα υπάρχει σημαντική αύξηση.
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ απέδωσε την αύξηση στις μεταβλητές αποδοχές που θα μπορούσαν να ωθήσουν της λειτουργικές δαπάνες σε αύξηση κατά διψήφιο ποσοστό αύξηση, ενώ σε υποκείμενη βάση, ανέφερε πως διατηρείται ο στόχος για μονοψήφιο ποσοστό.
Σημειώνεται πως το λειτουργικό κόστος ανήλθε στα 6,6 εκατ. ευρώ από 5,9 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Όπως αναφέρει η ΕΧΑΕ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το κόστος αυξήθηκε λόγω της αύξησης των αμοιβών προσωπικού κατά 21,7% (4 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έναντι 3,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2023) και εξηγεί πως τα έξοδα προσωπικού το 2024 περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού, αναλογική με την ισχυρή οργανική απόδοση.

Νέες δραστηριότητες

Όσον αφορά τις νέες δραστηριότητες η διοίκηση υπογράμμισε ότι προχωρούν οι συζητήσεις με το Air Carbon Exchange (ACX) σχετικά με τη δημιουργία μίας εθελοντικής αγοράς άνθρακα στην Ελλάδα, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει μία εκτίμηση του τι θα μπορούσε να φέρει στα αποτελέσματα.
Επιπλέον, η διοίκηση ανέφερε πως η κατάργηση του φόρου στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές θα αυξήσει τον όγκο των συναλλαγών και θα βοηθήσει στο να ζωντανέψει η αγορά δανεισμού και να ωθήσει την αγορά παραγώγων στο μέλλον.
Αναφορικά με τη λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση σε ώριμη αγορά, ανέφερε πως έχει κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις ώστε να μπορέσει να εισαχθεί σε μία τουλάχιστον λίστα παρακολούθησης, αλλά δεν έχει κάποια ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στη λίστα MSCI.
Για φέτος έχει προγραμματίσει επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ οι οποίες θα μειωθούν προς τα 4 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης