Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία ΗΠΑ - Αμερικανική η βόμβα στη φρίκη Ισραήλ στη Rafah - Όλο το 2024 ο πόλεμος στη Γάζα

Υποκρισία ΗΠΑ - Αμερικανική η βόμβα στη φρίκη Ισραήλ στη Rafah - Όλο το 2024 ο πόλεμος στη Γάζα
Αιματκύλισμα: Στους 36.096 οι νεκροί στη Γάζα, στους 1.189 οι νεκροί κατά την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου
(upd5) Παρά τους διαδοχικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων που άφησαν πίσω τους πάνω από 60 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, παρά την παραδοχή από τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu για … τραγικό λάθος και παρά την παγκόσμια κατακραυγή για την φρίκη με τα διαμελισμένα παιδιά και τα απανθρακωμένα πτώματα, οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι στο Ισραήλ και ότι αυτό δεν έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Ουάσινγκτον όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση στη Rafah.
Η κυβέρνηση Biden υποστηρίζει πως το Ισραήλ δεν διεξάγει μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Rafah, και κατ’επέκταση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία συνίσταται σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Πάντως, και πέρα από τους συνεχείς βομβαρδισμούς συνοικιών της Rafah, τα ισραηλινά τανκ έχουν προωθηθεί στο κέντρο της πόλης.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ καταρτίζει σχέδιο απόφασης προκειμένου να σταματήσει η σφαγή που εκτυλίσσεται από την περασμένη Κυριακή, ιδίως στην πόλη της Rafah.

Αποκάλυψη NYT: Αμερικανικές οι βόμβες της επίθεσης στον καταυλισμό

Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στον καταυλισμό των εκτοπισμένων Παλαιστινίων την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία κάηκαν ζωντανοί 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 249, είχαν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.
Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, επικαλούμενο οπτικό υλικό αλλά και αναλύσεις ειδικών.
«Τα συντρίμμια των πυρομαχικών που κινηματογραφήθηκαν στο σημείο της επίθεσης την επόμενη μέρα ήταν υπολείμματα από μια GBU-39, μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως Αμερικάνοι αξιωματούχοι πίεσαν το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει περισσότερο αυτού του τύπου τη βόμβα, καθώς όπως λένε, «μπορεί να μειώσει τις απώλειες αμάχων».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Trevor Ball, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού και ένας από τους ειδικούς που αναφέρονται στο άρθρο των NYT, αναγνώρισε το συγκεκριμένο είδος βόμβας στο X. Δεν αλλάζουν στάση οι Αμερικάνοι

Σε δηλώσεις του ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οι Ισραηλινοί αναγνώρισαν πως η επίθεση στον καταυλισμό των εκτοπισμένων ήταν ένα τραγικό λάθος και επισήμανε ότι μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε μια μαζική χερσαία επιχείρηση που να «παραβιάζει» τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.
«Έχουμε πει ότι δεν θέλουμε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Rafah που θα δυσκόλευε πραγματικά τους Ισραηλινούς να κυνηγήσουν την Hamas χωρίς παράλληλα να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και πιθανότατα έναν μεγάλο αριθμό θανάτων.
Δεν το έχουμε δει αυτό» τόνισε ο Kirby.
Στην ερώτηση «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστεί η κυβέρνηση Biden για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ, ο Kirby αφού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν κάνουν τα στραβά μάτια», τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για αλλαγή πολιτικής.

Hanegbi (Ισραήλ): Ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει … όλο το 2024

Την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα διαρκέσει τουλάχιστον όλο το 2024 διατύπωσε ο Tzachi Hanegbi, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.
«Οι μάχες στη Γάζα θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλους επτά μήνες» είπε ο Hanegbi, αναφέροντας πως ο ισραηλινός στρατός ελέγχει το 75% της συνοριακής γραμμής Γάζας – Αιγύπτου που είναι γνωστός και ως διάδρομος της Φιλαδέλφειας.
«Μέσα στη Γάζα, ο Ισραηλινός Στρατός ελέγχει τώρα το 75% του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, και πιστεύω ότι θα τον ελέγξει όλο με τον καιρό.
Μαζί με τους Αιγύπτιους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αποτραπεί το λαθρεμπόριο όπλων» υπογράμμισε ο Hanegbi.

Ισραηλινά τανκ στο κέντρο της Rafah

Πάντως, οι Ισραηλινοί παραδέχονται ότι κάτι … πήγε στραβά με τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη συνοικία Tell al Sultan ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τον βομβαρδισμό του καταυλισμού χθες Τρίτη 28/5, όταν και έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά τανκ έφτασαν στο κέντρο της πόλης ενώ αναφέρεται πως ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα τμήματα της Rafah.

Γενοκτονία … Ισραήλ και ΗΠΑ

Σχολιάζοντας την αντίδραση των ΗΠΑ σε ότι συνέβη τα προηγούμενα 24ωρα στη Rafah, αραβοαμερικανικές οργανώσεις αλλά και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν σφόδρα την κυβέρνηση Biden.
«Δυστυχώς, λόγω της επιμονής του προέδρου Biden να στέλνει περισσότερες βόμβες διευκολύνοντας τα εγκλήματα πολέμου του Netanyahu στη Rafah, αυτή είναι τόσο αμερικανική γενοκτονία όσο και ισραηλινή γενοκτονία», υποστήριξε ο δήλωσε ο Nihad Awad, εκτελεστικός διευθυντής στο Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων.
Σε ανακοίνωση του το State Department ανέφερε ότι κατόπιν του περιστατικού με τον βομβαρδισμό του καταυλισμού εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του στο Ισραήλ και πίεσε για έρευνα, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκαν οι Ισραηλινοί.

Απανθρακωμένα πτώματα

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA.
Ο ισραηλινός στρατός, που λέει ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα, ανέφερε χθες πως τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή δεν θα μπορούσαν «από μόνα τους» να προκαλέσουν την πυρκαγιά.

Να σταματήσει η σφαγή στη Rafah

Την ίδια στιγμή, η Αλγερία ανακοίνωσε ότι καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσει η σφαγή στη Rafah».
«Θα πρόκειται για σύντομο κείμενο, για ξεκάθαρο κείμενο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Rafah», τόνισε ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, με τον Κινέζο πρέσβη Fu Cong να υποστηρίζει πως αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό «διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», θέση που συμμερίστηκε και ο πρεσβευτής της Γαλλίας, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση», καθώς πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Διαπραγματεύσεις… στον αέρα

Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να … τιναχθούν στον αέρα οι τελευταίες προσπάθειες διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αίγυπτος «εντείνει τις προσπάθειες» με σκοπό να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες έτσι ώστε να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Γάζα.
Μετά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στη Rafah από τον ισραηλινό στρατό, η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει περιοριστεί κατά πολύ

Στους 1.189 οι νεκροί Ισραηλινοί στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου

Στους 1.189 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί από την εισβολή που πραγματοποίησε η Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Από τη σφαγή αυτή, εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι πολίτες.
Βάσει στοιχείων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αριθμός αυτός προκύπτει από διασταύρωση στοιχείων που δημοσιεύτηκαν ξεχωριστά από τον ισραηλινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον στρατό, την αστυνομία, τη Σιν Μπετ (σ.σ. την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ) και το γραφείο του πρωθυπουργού Netanyahu, ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι όμηροι που επιβεβαιωμένα, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 796 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 76 αλλοδαπών.
Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται 14 άμαχοι (12 Ισραηλινοί και δύο Ταϊλανδοί) που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας και ο θάνατός τους έχει επιβεβαιωθεί από τον ισραηλινό στρατό.
αμβάνονται επίσης υπόψη 57 αστυνομικοί, 9 μέλη της Σιν Μπετ και 313 στρατιώτες που βρήκαν τον θάνατο κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό το επόμενο τριήμερο στο νότιο Ισραήλ.
Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός ανθρώπου.
Τα δεδομένα δεν καθιστούν δυνατή τη διάκριση μεταξύ των θυμάτων της Hamas και των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν με ένοπλους Παλαιστίνιους που είχαν ταμπουρωθεί σε πόλεις και κιμπούτς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν το AFP και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες και βολές πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές.
Από τους 252 αιχμαλώτους της Χαμάς, 121 παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά 37 εξ αυτών είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Όσον αφορά τους νεκρούς στη Γάζα, αυτοί ανέρχονται – βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού – σε 36.171.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης