Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία μπλέκει για τα καλά στον πόλεμο της Ουκρανίας – Στέλνει στρατιωτική βοήθεια άνω του 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Η Σουηδία μπλέκει για τα καλά στον πόλεμο της Ουκρανίας – Στέλνει στρατιωτική βοήθεια άνω του 1 δισ. ευρώ στο Κίεβο
Η μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από μία χώρα στην Ουκρανία, που έχει δοθεί από την αρχή του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
Για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας 13,3 δισεκ. κορωνών (περίπου 1,16 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, δεσμεύθηκε η Σουηδία, σε μία περίοδο που το ΝΑΤΟ μετατρέπει τους φιλήσυχους Σκανδιναβούς σε «σκυλιά του πολέμου».
«Η Σουηδία υποστηρίζει την Ουκρανία με μια έβδομη δέσμη βοήθειας, την σημαντικότερή της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ebba Busch, σε συνέντευξη Τύπου.
Η Στοκχόλμη θα παράσχει κυρίως αναγνωριστικά αεροσκάφη ραντάρ ASC890 προκειμένου η Ουκρανία να διαθέτει «μια εντελώς καινούργια δυνατότητα αερομεταφερόμενων αναγνωριστικών ραντάρ και διαχείρισης μάχης κατά στόχων στον αέρα και στη θάλασσα», σύμφωνα με ανακοίνωση της σουηδικής κυβέρνησης.
Τα αεροσκάφη ραντάρ θα επιτρέψουν στο Κίεβο «να εντοπίζει τους πυραύλους κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά την προσέγγισή τους, όπως και τους στόχους στο έδαφος και στη θάλασσα», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας.
Παράλληλα, η Σουηδία θα δώσει το σύνολο του αποθέματός των 302 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού. Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει επίσης μαχητικούς πυραύλους Rb99.
Να σημειωθεί πως η Σουηδία σχεδίαζε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen αλλά ανακοίνωσε την αναστολή του σχεδίου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα χωρών εταίρων να δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση F-16 στην Ουκρανία.
Επίσης, ανακοίνωσε σχέδιο βοήθειας για την εγγύηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουκρανίας, ύψους 650 εκατ. κορωνών (περίπου 57 εκατ. ευρώ).
Η σκανδιναβική χώρα προβλέπει πολυετές σχέδιο μη στρατιωτικής και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 75 δισεκ. κορωνών (περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ) μεταξύ του 2024 και του 2026 για να υποστηρίξει το Κίεβο «για όσο καιρό χρειαστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης