Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωθυπουργικό χρίσμα στον Dick Schoof δίνει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας

Πρωθυπουργικό χρίσμα στον Dick Schoof δίνει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας
Ο Dick Schoof θα αναλάβει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον van Zvol και τους τέσσερις δεξιούς εταίρους του συνασπισμού που διαθέτουν 88 έδρες στην 150μελή κάτω βουλή.
Τα κόμματα του ολλανδικού δεξιού συνασπισμού πρότειναν την Τρίτη (28 Μαΐου) τον πρώην επικεφαλής της ασφάλειας Dick Schoof ως τον επικρατέστερο υποψήφιο τους για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Ο 67χρονος Schoof είναι σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών μετανάστευσης και αναμένεται να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Mark Rutte.
«Κατόπιν σύστασης και με την υποστήριξη των αρχηγών του κοινοβουλευτικού συνασπισμού… ο Dick Schoof έδειξε πρόθυμος και διαθέσιμος να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού», δήλωσε ο Richard van Zvol, ο αξιωματούχος που ηγείται τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας ολλανδικής κυβέρνησης.
Παρά την εκπληκτική εκλογική νίκη του τον Νοέμβριο, ο ακροδεξιός ηγέτης Geert Wilders παραιτήθηκε απρόθυμα από τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω ευρείας ανησυχίας για τις αντι-ισλαμικές, αντιευρωπαϊκές απόψεις του.
Αντ’ αυτού, ο Βίλντερς και άλλοι ηγέτες του συνασπισμού ζήτησαν από τον Schoof να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος προερχόταν αρχικά από το αριστερό Εργατικό Κόμμα, αλλά θεωρείται ως ένας σοβαρός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ικανός να αντιμετωπίσει απειλές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Ο Schoof θα αναλάβει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον van Zvol και τους τέσσερις δεξιούς εταίρους του συνασπισμού που διαθέτουν 88 έδρες στην 150μελή κάτω βουλή.
Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το Κόμμα Ελευθερίας του Wilders (PVV), το Φιλελεύθερο Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte (VVD), το νεοεισερχόμενο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το φιλοαγροτικό κόμμα το Κίνημα Πολιτών-Αγροτών.
Ο συνασπισμός αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα μοιραστεί κατά το ήμισυ μεταξύ πολιτικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της «σκληρότερης» μεταναστευτικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ολλανδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης