Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ρωσία χτυπά με τέτοια πρωτοφανή ένταση το Lviv – Το μεγάλο μυστικό του ΝΑΤΟ που κρύβεται στη Δυτική Ουκρανία

Γιατί η Ρωσία χτυπά με τέτοια πρωτοφανή ένταση το Lviv – Το μεγάλο μυστικό του ΝΑΤΟ που κρύβεται στη Δυτική Ουκρανία
Σαρωτικοί είναι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Lviv - Τα πλήγματα πέρα από επιχειρησιακούς σκοπούς εμπεριέχουν και ένα σαφές μήνυμα για τη Δύση  
Σχετικά Άρθρα
(upd) Στον απόηχο της επικίνδυνης κλιμάκωσης, που καταγράφεται στην ουκρανική κρίση μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ στη χρήση αμερικανικών όπλων για χτυπήματα κατά της Ρωσίας, η Μόσχα χτυπά με πρωτοφανή ένταση τη Δυτική Ουκρανία και ιδιαίτερα την περιοχή του Lviv.
Το Lviv έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικό κόμβο μεταφοράς στρατιωτικού δυναμικού και εξοπλισμού.
Η τελευταία μεγάλη επίθεση καταγράφηκε τη νύχτα της 31ης Μαΐου προς την 1η Ιουνίου 2024.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν και κατέστρεψαν τρεις σημαντικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια Lviv.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μαζική ρωσική επίθεση διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, από τις 03:29 έως τις 06:10.
Από το χτύπημα τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα.
Η Ρωσία φέρεται να επιτέθηκε με 47 drones τύπου Shahed kamikaze και 53 πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων 35 cruise Kh-101/555, τεσσάρων βαλλιστικών Iskander-M, ενός Iskander-K, 10  cruise Kalibr και τριών Kh -59/69.
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πυραύλους Kh-101/555, τέσσερις πυραύλους Kalibr, έναν πύραυλο Iskander-K και 46 drones.
Πέραν του Lviv χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφέρειες Zaporizhia, Dnipropetrovsk, Donetsk, Kirovohrad και Ivano-Frankivsk.
Στο ρωσικό στόχαστρο βρέθηκε και η Οδησσός.

Χτυπήθηκε και το αεροδρόμιο για τα F - 16

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπημα με ιδιαίτερη σφοδρότητα το στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Stryi στο Lviv.
Είναι η βάση, την οποία προετοίμαζαν οι Ουκρανοί για τα νατοϊκά F - 16 και δέχθηκε καταιγισμό τεσσάρων χτυπημάτων.
Επίσης ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν και κατέστρεψαν το τάγμα Lviv της ταξιαρχίας ραδιοτεχνικής αεράμυνας, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.
Επίθεση δέχθηκαν και οι αποθήκες του πρώην τάγματος μηχανικούς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώθηκε ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη.

Πρόσφατα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν τουλάχιστον 5 χτυπήματα στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, όπου υπάρχει επίσης ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο μπορεί να γίνει βάση για τα F-16.

Ο συμβολισμός

Εκτός από τη μεγάλη στρατηγική του σημασία τα χτυπήματα στο Lviv ενέχουν έναν μεγάλο συμβολισμό.
Πρόκειται για την πόλη, που βρίσκεται μία ανάσα από τα πολωνικά σύνορα, τουτέστιν το όριο που χωρίζει τη Ρωσία από το ΝΑΤΟ.
Έτσι εκτός από τους επιχειρησιακούς σκοπούς των ρωσικών πληγμάτων αποστέλλεται στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που η συλλογική Δύση σχεδόν αυτοκτονικά απειλεί να σύρει όλο τον πλανήτη σε έναν καταστροφικό μεγάλο πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο πλαίσιο της κλιμάκωσης, Νατοϊκοί επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων 100 χιλιομέτρων στη Δυτική Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι σε γνώση των δυτικών προθέσεων και μόλις πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε ένα υπερηχητικό χτύπημα στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Yavoriv, το οποίο είναι διαβόητο για τη φιλοξενία διαφόρων επίλεκτων ουκρανικών μονάδων και ξένων μισθοφόρων, καθώς και προσωπικού του ΝΑΤΟ.
lviv_map.jpg
Το χτύπημα στο Yavoriv που σόκαρε το ΝΑΤΟ

Το Yavoriv βρίσκεται δυτικά του Lviv και απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα
ενώ έχει χρησιμοποιηθεί ως σημαντικός κόμβος για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού, όπλων και εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ρωσικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός προσωπικού του ΝΑΤΟ βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του Yavoriv, καθώς και σε άλλα στρατόπεδα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Stryi, Dubliany και Drogobych, όλα στην περιφέρεια Lviv.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 300 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Το χτύπημα διεξήχθη από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS), οι οποίες απέστειλαν τα υπερταχεία, μαχητικά MiG-31K οπλισμένα με τα θρυλικά πλέον συστήματα υπερηχητικών πυραύλων 9-A-7660 «Kinzhal».
lviv_smoke.JPG
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα μέσα ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) της Μόσχας βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για στόχους υψηλής προτεραιότητας, ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις προσωπικού του ΝΑΤΟ (Αμερικανοί, Πολωνοί, Γάλλοι, κ.λπ.).
Τέτοια χτυπήματα καταδεικνύουν ότι μία απόπειρα του ΝΑΤΟ να επιβάλλει Ζώνες Απαγόρευσης Πτήσεων στην Ουκρανία είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει.

Τα 25 χτυπήματα

Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν 25 πλήγματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και drones εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών θέσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε την Παρασκευή (31/5/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που επέλεξε να μην αναφερθεί ονομαστικά στα σαρωτικά πλήγματα στο Lviv
«Στις 25-31 Μαΐου, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν 25 συνδυασμένα πλήγματα με όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, σε θέσεις διοίκησης, υποδομές, στρατιωτικά αεροδρόμια, συστήματα αεράμυνας, οπλοστάσια, δεξαμενές καυσίμων, εργαστήρια παραγωγής και θαλάσσιων drones και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπροσθέτως τα πλήγματα στόχευαν σε χώρους προσωρινής ανάπτυξης μονάδων ουκρανικού στρατού, εθνικιστικούς σχηματισμούς και ξένους μισθοφόρους, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σοκαριστικά επικίνδυνη κατάσταση

Το πράσινο φως Biden στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία, θέτει τον πλανήτη σε μια «σοκαριστικά» επικίνδυνη κατάσταση, λέει η πρώην αναλύτρια του υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski.
Ο Biden εν γνώσει του ή άθελά του, φέρνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ, πολύ πιο κοντά αφού άκουσε «νεοσυντηρητικούς συμβούλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα για τους πυρηνικούς κινδύνους, είπε η Kwiatkowski στο Sputnik.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Κιέβου έχουν ήδη επιτεθεί σε ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος της πυρηνικής τους άμυνας…
Δεν νομίζω ότι τα κατέστρεψαν, αλλά αυτό έχει γίνει.
Εάν χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα, βαρύτερα όπλα εναντίον αυτών των στόχων, αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως πρόδρομος για ένα πρώτο χτύπημα – ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα.
Όταν χτυπάς τα ραντάρ πυρηνικής άμυνας κάποιου, τα μάτια του, τα αμυντικά του συστήματα, τότε σε κανονική πολεμική στρατηγική θα πρέπει να περιμένεις απάντηση, δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου.
Ο Biden πιθανότατα αισθάνεται παγιδευμένος, ψάχνοντας να βγει από το τέλμα της Ουκρανίας και να ωθήσει τη σύγκρουση «εκτός της κοινής γνώμης» αλλά θα κάνει την κατάσταση «πολύ χειρότερη» επεκτείνοντας τη γεωγραφία της σύγκρουσης, εκτιμά η Kwiatkowski.
lviv_fire.JPG

«Ακολουθεί ένα νεοσυντηρητικό εγχειρίδιο που προβλέπει πόλεμο», προειδοποίησε.
Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα αντιληφθεί τις επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας εντός της επικράτειάς της ως πρόδρομο ενός πυρηνικού πρώτου χτυπήματος.
«Αυτός είναι πυρηνικός πόλεμος», τόνισε.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δόγματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Biden πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει τα πρώτα πυρηνικά χτυπήματα, αλλά επιτρέπει τη χρήση των πυρηνικών όπλων ως αντίποινα σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε συμβατική επίθεση τόσο σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους.
Αν οι σύμβουλοι του Biden πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί σκληρά η Ρωσία, χωρίς να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, τότε μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
«Είναι σοκαριστικό και τρομακτικό», τόνισε η Kwiatkowski.
«Νομίζω ότι είναι ήδη ξεκάθαρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούν τη Ρωσία μέσω και εντός της Ουκρανίας.
Αν γίνει πυρηνικός ο πόλεμος, τότε ολόκληρος ο κόσμος γίνεται νόμιμος στόχος».
Η απειλή επιδεινώνεται περαιτέρω από την παντελή έλλειψη συμβατικών δυνατοτήτων της Ευρώπης για να πολεμήσει τη Ρωσία και εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ τότε ο πυρηνικός πόλεμος θα είναι ακαριαίος, υπογράμμισε η αξιωματούχος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης