Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Συνταγματικό μπλόκο στον Erdogan - Παράνομες οι καρατομήσεις των κεντρικών τραπεζιτών

Τουρκία: Συνταγματικό μπλόκο στον Erdogan - Παράνομες οι καρατομήσεις των κεντρικών τραπεζιτών
Ο πρόεδρος Erdogan ακύρωσε τη δυνατότητα του Προέδρου Erdogan να αντικαθιστά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη θητεία του
Οι πρόωρες καρατομήσεις των κεντρικών τραπεζικών και τα Προεδρικά Διατάγματα διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια απασχόλησαν τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Ως αποτέλεσμα αυτών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης του Recep Tayyip Erdogan με σημαντικότερα εξ αυτών την πρόωρη απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζικών και τα διατάγματα διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, το ανώτατο νομικό σώμα αποφάσισε ότι ο διορισμός πρυτάνεων από τον πρόεδρο ήταν αντισυνταγματικός, και έδωσε διορία έναν χρόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για να ευθυγραμμιστεί με το Σύνταγμα, προωθώντας νέα ρύθμιση.
Οι μέχρι τώρα διορισμοί του Προέδρου Erdogan θα είναι έγκυροι.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη δυνατότητα του Προέδρου Erdogan να αντικαθιστά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη θητεία του.
«Από σήμερα το κράτος έχει σπασμένες κολόνες και τα θεμέλια είναι κτισμένα πάνω στην άμμο» αντέδρασε άμεσα με σχόλιο της η κεμαλική αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης