Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ανάπτυξη +2,5% για την Ελλάδα το 2024, λόγω τουρισμού και αγοράς εργασίας - Στο 3% η ανάπτυξη το 2025

UBS: Ανάπτυξη +2,5% για την Ελλάδα το 2024, λόγω τουρισμού και αγοράς εργασίας - Στο 3% η ανάπτυξη το 2025
Η Γερμανία είναι η μεγάλη αιτία της αδυναμίας της Ευρωζώνης
Στο 2,5% αναμένει η UBS να διαμορφωθεί η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2024 και στο 3% το 2025, καθώς θα λάβει σημαντικές στηρίξεις από τον κλάδο του τουρισμού.
Υποστηρικτικά είναι επίσης τα δεδομένα και από την αγορά εργασίας, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε αισθητά στο 2,3% τον Μάιο λόγω των ηπιότερων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αναμενόμενο, στα 3,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024.
Υπενθυμίζει επίσης η UBS ότι η Ελλάδα υπέβαλε το 4ο αίτημα πληρωμής (2,3 δισ. ευρώ) για κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) στα μέσα Απριλίου.
1_701.JPG
Βαρίδι η Γερμανία στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Για την Ευρωζώνη, η UBS προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% για το 2024 και 1,2% το 2025.
Αρνητικά επιδρούν στην ανάπτυξη η περιοριστική νομισματική πολιτική, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και η δημοσιονομική εξυγίανση.
Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η αύξηση των μισθών θα στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών και θα αποτρέψουν την πλήρη συρρίκνωση.
Η Γερμανία όμως είναι η μεγάλη αιτία της αδυναμίας της Ευρωζώνης.
Η γερμανική δραστηριότητα υστερεί σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος και η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση ήταν ενθαρρυντικά σημάδια και υποδηλώνουν κάποια ανάκαμψη, παρόλο που οι δείκτες κατανάλωσης και οι νέες παραγγελίες παρέμειναν αδύναμοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης