Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μικρομεσαίες μετοχές: Ποιες καταγράφουν «βουτιά» έως και 60% από τα υψηλά τους - Τι να προσέξουν οι επενδυτές;

Μικρομεσαίες μετοχές: Ποιες καταγράφουν «βουτιά» έως και 60% από τα υψηλά τους - Τι να προσέξουν οι επενδυτές;
Το 1/3 του ταμπλό καταγράφει μεγάλες απώλειες από τα υψηλά του την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μικρές απώλειες
Σχετικά Άρθρα
Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν το βασικό λόγο που πολλές μετοχές έχουν μείνει αρκετά πίσω και όχι μόνο δεν έχουν ακολουθήσει την αγορά αλλά υποχωρούν έως και 60% από τα υψηλά που είχαν γράψει σε διάστημα 52 εβδομάδων.
Σενάρια που ακούστηκαν αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν, είχαν ωθήσει κάποιες μετοχές υψηλότερα αλλά σήμερα, όσοι είχαν αγοράσει τότε, βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να έχει συρρικνωθεί.
Επίσης, η υποχώρηση των μεγεθών στη χρήση 2023, ή ακόμα και η απουσία επενδυτών έχει επηρεάσει αρκετές μετοχές.
Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά και κοιτώντας την πορεία των μετοχών σε σύγκριση με το υψηλό 52 εβδομάδων που έχουν γράψει η Τρία Άλφα έχει τη μεγαλύτερη υποχώρηση 60%.
Η μετοχή είχε κινηθεί έντονα ανοδικά πριν 10 μήνες γιατί κάποιοι είχαν ποντάρει σε πώληση ακινήτου που διαθέτει ή ακόμα και σε πώληση της εταιρείας προκειμένου να γίνει όχημα, για να μπει κάποια άλλη εταιρεία στο Χ.Α.. Ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες και σήμερα η μετοχή είναι σε χαμηλά 2,5 ετών.
Προοδευτική, Sato, Ακρίτας, Frigoglass και Minerva υποχωρούν από 54% έως 47%.
Οι περισσότερες είναι γνωστές για τα οικονομικά τους θέματα και βρίσκονται στην Επιτήρηση.
Η Ακρίτας αν και κατάφερε μέσω διαγραφής δανείων να βγει από την Επιτήρηση δεν έχει δείξει ακόμα πως έχει βρει το δρόμο της κερδοφορίας και της βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων.
Η Ικτίνος χάνει 45% από τα υψηλά της και ο ισολογισμός χρήσης 2023 έχει αποτυπώσει τα θέματα που αντιμετωπίζει με την εξυπηρέτηση των δανείων και τη μείωση του τζίρου.
Η ΣΙΔΜΑ είχε καταγράψει ράλι λόγω βελτίωσης μεγεθών, αλλά αυτά δεν είχαν συνέχεια και σήμερα υποχωρεί 42% από τα υψηλά της.
Απώλειες 42% έχει και η Μαθιός που μάλλον είχε καταγράψει άνοδο λόγω γενικότερης ανόδου των μετοχών της περιφέρειας.
Απώλειες 41% δείχνει πως έχει από τα υψηλά της και η Alpha Αστικά Ακίνητα, αλλά ένα σημαντικό μέρος οφείλεται και στις διανομές που έκανε στους μετόχους.
Η Έλαστρον επίσης έχει υποχώρηση 40% λόγω μη συνέχισης των καλών αποτελεσμάτων.
Συνολικά ο κλάδος είδε τα αποτελέσματα να χειροτερεύουν και τις μετοχές να υποχωρούν.
Η Τζιρακιάν έχει πτώση 38%.
Η Dimand έχει απογοητεύσει γιατί γράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και έχει απώλειες 36% από τα υψηλά της.
Η Παΐρης έχει απώλειες 35%, η Medicon 34%, η Αλουμύλ 34% και η Intercontinental International 34% αλλά η τελευταία έχει κάνει και μία σημαντική διανομή στους μετόχους της στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη BriQ.
Στο -32% από τα υψηλά της η Κορδέλλου επειδή και αυτή δεν συνέχισε τα καλά αποτελέσματα όπως όλες στον κλάδο των μετάλλων.
Η Intertech είχε κινηθεί υψηλότερα λόγω του ενδιαφέροντος της CD Media, αλλά η τελευταία δε θέλει να δώσει υψηλό τίμημα και τώρα έχει υποχωρήσει 31%.
Τόσο χάνει και η Κέκροψ και η Space Hellas, η οποία δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει το ράλι των εταιρειών της πληροφορικής.
Η CPI ενισχύθηκε αλλά το ράλι της δεν είχε διάρκεια και υποχώρησε 30%.
Η Πλαστικά Θράκης έχει απογοητεύσει σημαντικά, γιατί ενώ οι αναλυτές την αποτιμούν υψηλότερα αυτή έχει απώλειες 30% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Λανακάμ, Yalco, Χαϊδεμένος, Ναυπάκτου, MIG και Μύλοι Λούλη έχουν απώλειες λίγο μικρότερες από 30% από τα υψηλά τους.
Ακολουθούν με λίγο μικρότερες απώλειες από 29% οι μετοχές των Δρομέας, Q&R, Κυριακούλης, Ιατρικό Αθηνών, Βιοκαρπέτ, Revoil, Μύλοι Κεπενού, ΓΕΒΚΑ, MED, Νάκας και Austriacard που χάνει 24,9%. Η τελευταία μετά το placement έχασε σημαντικό έδαφος καθώς όχι μόνο είχε discount 10% η διάθεση των μετοχών, αλλά αρκετοί επενδυτές συνέχισαν να πουλάνε ακόμα και κάτω από τα 6 ευρώ.
Η Άβαξ χάνει 24% από τα υψηλά της, η Μουζάκης 23,91%, η Phoenix Vega Mezz 23,3%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 23,2%, η Centric 23% η Μοτοδυναμική 22,5% και η Ελινόιλ 22,4% καθώς κάποιες φήμες περί πώλησης ξανά της εταιρείας πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν.
Συνολικά θα μπορούσε κάποιος να πει πως σχεδόν το 1/3 του ταμπλό καταγράφει μεγάλες απώλειες από τα υψηλά του την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει μικρές απώλειες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης