Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ ως αποθεματικό… - Το επόμενο νόμισμα που θα αμφισβητηθεί είναι το δολάριο

Ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ ως αποθεματικό… - Το επόμενο νόμισμα που θα αμφισβητηθεί είναι το δολάριο
Το μερίδιο του δολαρίου στα συνολικά αποθέματα φαίνεται να μειώνεται αργά, από μια κορύφωση 72% το 2001 σε 58% το 2023
Μεγάλη αύξηση σημειώνει το μερίδιο του χρυσού σε ό,τι αφορά τις αγορές των κεντρικών τραπεζών από το 2009 και εξής εις βάρος των fiat νομισμάτων.
Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2023, ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ, ενώ το επόμενο νόμισμα που θα αμφισβητηθεί είναι το δολάριο ΗΠΑ.
Foreign Exchnage Reserves since 1999
Συχνά, όταν οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές σχεδιάζουν γραφήματα σχετικά με την κατανομή των διεθνών αποθεμάτων, εστιάζουν στο συνάλλαγμα (παραλείπεται ο χρυσός) ξεκινώντας από το 1999, δηλαδή με την έλευση στο νομισματικό προσκήνιο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Με βάση αυτά τα διαγράμματα, το μερίδιο του δολαρίου στα συνολικά αποθέματα φαίνεται να μειώνεται αργά, από μια κορύφωση 72% το 2001 σε 58% το 2023. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν υπάρχει νόμισμα που να ανταγωνίζεται το δολάριο.
Αλλά γιατί να μη συμπεριλάβετε τον χρυσό στις εκτιμήσεις σας;
Αν συνδυάσετε πολλαπλές πηγές, μπορείτε να λάβετε μια γεύση από τη διάδοση των αποθεματικών νομισμάτων από το 1899 έως το 1935 (τόσο fiat όσο και χρυσός) και μια πλήρη εικόνα ξεκινώντας από το 1950…
Global International Reserves, all Assets Since 1899
Αντί να φανεί η πτώση του δολαρίου, αποκαλύπτεται η ιστορική ισορροπία μεταξύ του χρυσού και των fiat νομισμάτων.
Δεν είναι το δολάριο που συνήθως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα, είναι ο χρυσός.
Ο χρυσός αποτελούσε την πλειοψηφία των διεθνών αποθεμάτων, ακόμη και όταν η στερλίνα ήταν το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, πριν από το δολάριο.
Σε ένα γράφημα που καλύπτει περισσότερα χρόνια, αλλά μόνο το χρυσό και το δολάριο, η βασιλεία του τελευταίου γίνεται πιο ευδιάκριτη.
Global International Reserves, gold and the dollar since 1880
Το παραπάνω γράφημα δείχνει ότι το μερίδιο του δολαρίου στα συνολικά αποθέματα μειώθηκε στο 48% το 2023, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της εμπιστοσύνης στα «πιστωτικά περιουσιακά στοιχεία» (νομίσματα fiat), λόγω φουσκών, πολεμικής κλιμάκωσης και του πληθωρισμού,
Από την άλλη, ο χρυσός κερδίζει έδαφος.
Με βάση υπολογισμούς επίσημων αποθεμάτων χρυσού που περιλαμβάνουν μυστικές εξαγορές, για παράδειγμα από την κινεζική κεντρική τράπεζα, το ποσοστό του χρυσού στα συνολικά αποθέματα έφτασε το 18% το 2023, από 11% το 2008.
Ο χρυσός έχει ξεπεράσει επί του παρόντος το ευρώ, το οποίο έχει κολλήσει στο 16%.
Και καθώς τα προβλήματα που στοιχειώνουν τα fiat νομίσματα δεν θα εξαφανιστούν σύντομα, είναι πιθανό ο χρυσός να ξεπεράσει το δολάριο επίσης την επόμενη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης