Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέλει να «κάψει» τη Le Pen ο Macron… αλλά έχει να κάνει με μια ευφυή πολιτικό – Ο ρόλος Bardella, θα πάρει πάνω του τη φθορά

Θέλει να «κάψει» τη Le Pen ο Macron… αλλά έχει να κάνει με μια ευφυή πολιτικό – Ο ρόλος Bardella, θα πάρει πάνω του τη φθορά
Η Lepen μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Bardella ώστε να μείνει «αμόλυντη» από οποιαδήποτε πολιτική αποτυχία ενόψει της επόμενης υποψηφιότητάς της για την προεδρία
Στην Ευρώπη, όπου η σύγχρονη πολιτική μερικές φορές κινείται αργά, τα σοκ έρχονται ξαφνικά.
Ο Emmanuel Macron διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές, αφήνοντας ένα τεράστιο ερώτημα να κρέμεται στον αέρα - τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Ο Macron είναι ένας άνθρωπος συνηθισμένος στην επιτυχία, αναφέρει ανάλυση του Sky News.
Ξεκίνησε ένα πολιτικό κόμμα στα 30 του, κέρδισε την προεδρία και μετά την κέρδισε ξανά.
Όταν αυτό είναι το ιστορικό ενός ανθρώπου, η ήττα είναι άγρια οδυνηρή.
Αλλά αυτός είναι ένας απρόβλεπτος -και ίσως ορμητικός- δρόμος που έχει ακολουθήσει.
Γιατί υπάρχει μια πιθανότητα να οδηγήσει σε έναν από τους πιο μισητούς αντιπάλους του να αποκτήσει μεγάλη δύναμη.
Ο Macron ελπίζει ξεκάθαρα ότι η Γαλλία θα συνέλθει και θα γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που χαρακτήρισε «ακροδεξιούς» πολιτικούς.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί το έθνος θα ψήφιζε πολύ διαφορετικά σε εκλογές σε τρεις εβδομάδες, αλλά αυτή είναι η ελπίδα του Macron.

Τι γίνεται όμως αν δεν αλλάξουν οι Γάλλοι;

Τι θα συμβεί αν το Rassemblement National (RN) τα πάει εξίσου καλά, πρωτοστατώντας;
Ήδη η πρόταση είναι ότι εάν η ευρωπαϊκή επιτυχία του κόμματος αντιγραφεί σε εσωτερικό επίπεδο, τότε αυτό θα ανάγκαζε τον Macron να προσφέρει στο RN μια θέση στην κορυφή του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου - τον ρόλο του πρωθυπουργού.
Είναι αυτό εφικτό; Θα μπορούσαν η Marine Le Pen ή ο Jordan Bardella να είναι πραγματικά καθ' οδόν προς τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στη Γαλλία;
Είναι μια ερώτηση που τέθηκε από το Sky News σε έναν από τους πιο έμπειρους παρατηρητές της ευρωπαϊκής πολιτικής της Βρετανίας, τον Richard Corbett - ευρωβουλευτή για σχεδόν δύο δεκαετίες που κατέληξε να ηγείται της ομάδας των Εργατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι πιθανό, ναι», είπε. «Αναρωτιέμαι αν ο Macron πιστεύει ότι, εάν το RN είναι βέβαιο ότι θα τα πάει καλά, τότε θα προτιμούσε να υπηρετήσει ο πρωθυπουργός της Lepen υπό τον ίδιο όσο είναι ακόμη πρόεδρος.
"Με αυτόν τον τρόπο, όταν θα έχουμε τις επόμενες προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια, θα έχει χάσει έδαφος.
Θα έχει κάνει λάθη και οι άνθρωποι θα την έχουν δει να κάνει λάθη".
Αλλά η Lepen είναι πολιτικά οξυδερκής.
Εάν της προσφερθεί η δουλειά, μπορεί να αρνηθεί και αντ' αυτού να τη δώσει στον Bardella, τον 28χρονο, τον οποίο τον οδήγησε γρήγορα να γίνει πρόεδρος του κόμματος.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση του Bardella από τα παρασκήνια, ενώ θα άφηνε τον εαυτό της αμόλυντο από οποιαδήποτε πολιτική αποτυχία ενόψει της επόμενης υποψηφιότητάς της για την προεδρία.
Φυσικά, αν το κέρδιζε - αν το κύμα RN συνεχιζόταν - τότε οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει τεράστια δύναμη και τεράστια επιρροή.
Όσον αφορά τα οικονομικά, τη μετανάστευση, τον ρόλο της ΕΕ, τους νόμους για το κλίμα και μια ντουζίνα άλλα θεμελιώδη πράγματα, θα έφερνε εκρηκτική αλλαγή.
Αυτά είναι όλα για το μέλλον.
Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία έχει μια τεράστια στιγμή μπροστά της.
Πρόκειται για εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, αλλά είναι επίσης σαν ένα δημοψήφισμα για τον Macron - άλλοτε τόσο δημοφιλές, αλλά τώρα αντιπαθής.
Είναι μια ψηφοφορία που ζήτησε, και είναι μια ψηφοφορία που μάλλον δεν θα κερδίσει.
Ένα τεράστιο, τεράστιο στοίχημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης