Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε Ισπανία και Ιταλία από 12 έως 14 Ιουνίου ο Erdogan - Προσκεκλημένος της Meloni στη Σύνοδο του G7 - Στο μενού τα Eurofighter

Σε Ισπανία και Ιταλία από 12 έως 14 Ιουνίου ο Erdogan - Προσκεκλημένος της Meloni στη Σύνοδο του G7 - Στο μενού τα Eurofighter
Ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Erdogan στην Ισπανία και την Ιταλία δίνει η Άγκυρα στο θέμα της αγοράς μαχητικών πέμπτης γενιάς Eurofighter

Επίσκεψη στην Ισπανία και την Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, θα επισκεφθεί την Ισπανία στις 12-13 Ιουνίου και στις 14 Ιουνίου την Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της G7, θα είναι ειδικός προσκεκλημένος της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Στη σύνοδο κορυφής της G7, στο Μπάρι της Ιταλίας, ο πρόεδρος Erdogan αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας. Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, ο πρωθυπουργός της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel και η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, καθώς και οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να βρεθούν στο Μπάρι.

Οι επαφές στη Μαδρίτη

Το προηγούμενο 48ωρο, στις 12 και 13 Ιουνίου, ο Erdogan θα έχει επαφές στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στην ισπανική κυβέρνηση επειδή αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποφάσισε να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στην αγωγή που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.
Εκτός από το Παλαιστινιακό, στην ατζέντα της συνάντηση κορυφής μεταξύ Erdogan και Sanchez θα βρεθούν επίσης οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, ενώ η Άγκυρα αναμένει από τη Μαδρίτη να εκφράσει για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ισπανίας στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Οικονομία, διμερές εμπόριο, επενδύσεις, τουρισμός, μεταφορές και αμυντική βιομηχανία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Η Ισπανία συνέβαλε αποφασιστικά στην κατασκευή του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και μήνες έχει προαναγγείλει την κατασκευή δεύτερου, μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου με τη συνεργασία πάλι της Ισπανίας. Πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών πλησίασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ισπανία είναι η πέμπτη χώρα σε ξένες επενδύσεις στην Τουρκία.

Η αγορά Eurofighter

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές του Erdogan στην Ισπανία και την Ιταλία δίνει η Άγκυρα στο θέμα της αγοράς μαχητικών πέμπτης γενιάς Eurofighter, τα οποία παράγονται από ευρωπαϊκή κοινοπραξία με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. Η πώληση των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες απαιτεί την έγκριση και των τεσσάρων αυτών χωρών. Ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δώσει το πράσινο φως για την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία, η Γερμανία εμποδίζει την πώληση.

www.bankingnewas.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης