Τελευταία Νέα
Πολιτική

Kατρίνης - ΠΑΣΟΚ: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει εναλλακτική πρόταση, αλλά όχι με συμφωνίες κορυφής

Kατρίνης - ΠΑΣΟΚ: Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει εναλλακτική πρόταση, αλλά όχι με συμφωνίες κορυφής
«Η Νέα Δημοκρατία παίρνει το μικρότερο αριθμό ψήφων στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της» τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Στην αποτίμηση των εκλογών και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.
Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε αποχή, λέγοντας πως είναι «μια πρωτοφανής απαξίωση, την οποία νομίζω τη συναντάμε και σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στα κόμματα, στους θεσμούς, ακόμα και στην ίδια τη Δικαιοσύνη.
Είναι εξόχως προβληματικό και δεν πρέπει να υποτιμηθεί ούτε με τον χαλαρό δήθεν χαρακτήρα των ευρωεκλογών, ούτε με τη διάθεση να στείλουμε μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση».
Ακολούθως σχολίασε πως «είναι εκκωφαντικό το μήνυμα απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη, στην κυβέρνησή του.
Η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης σε ένα χρόνο διακυβέρνησης χάνει το ένα τρίτο σχεδόν της δύναμής του.
Δεν είναι μόνο ότι πέφτει κάτω από τον στόχο που ίδιος είχε θέσει, αλλά νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη μείωση ποσοστών που σε άλλες συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Νέα Δημοκρατία παίρνει το μικρότερο αριθμό ψήφων στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της».
Ο κ. Κατρίνης «χρέωσε» το αποτέλεσμα στον πρωθυπoυργό, λέγοντας:
«Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν αυτός που πήγε σε κάθε πόλη της χώρας για να διαφημίσει τα επιτεύγματα του κυβερνητικού του έργου, τις μεταρρυθμίσεις, τις τομές, τα πολύ σωστά πράγματα που έκανε για την καθημερινότητα.
Και ο κ. Μητσοτάκης έθεσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος και πολιτικής σταθερότητας απέναντι στους Έλληνες πολίτες».
Την απάντηση την πήρε χθες το βράδυ».
Για το χαρακτήρα των ευρωεκλογών ανέφερε ότι: «Είναι αντισυστημική ψήφος. Όταν σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι υπάρχει άνοδος ακραίων ακροδεξιών και πολιτικών κομμάτων, όταν και στην Ελλάδα βλέπουμε ότι αυτά τα κόμματα φτάνουν ένα ποσοστό 20%, Δεν το λέω εγώ, το λένε τα νούμερα που βγήκαν χθες το βράδυ.
Σε αυτή λοιπόν την κάλπη με αυτά τα χαρακτηριστικά, το μόνο κόμμα με κυβερνητικό παρελθόν το οποίο είχε έστω κι αυτή τη μικρή αύξηση είναι το ΠΑΣΟΚ.
Θέλω να είμαι ειλικρινής, όμως προφανώς το ποσοστό που πήραμε απέχει από τον στόχο που είχαμε θέσει, που ήταν η ισχυρή αύξηση των ποσοστών. Και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει.
Όπως μας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν κατορθώσαμε όχι μόνο εμείς να πείσουμε αυτούς τους πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν, ότι πέρα από τη διαμαρτυρία στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει και η θετική διαμαρτυρία της ψήφου προς ένα κόμμα το οποίο έχει μια θετική πρόταση εναλλακτική διακυβέρνησης. Αυτά είναι σημεία τα οποία θα συζητήσουμε. Έχουμε συλλογικό όργανο, διαδικασίες, Θα κάνουμε αποτίμηση του αποτελέσματος της στρατηγικής, Τι πήγε καλά, τι δεν πήγε.

«Υπάρχει μια πλειοψηφία πολιτών που θέλει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ένα βίτσιο, η πολιτική συζήτηση έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Πάντα, δεν κάνουμε συζητήσεις ούτε με όρους ανθρωποφαγίας, ούτε με όρους προσωπολατρίας, όπως πιθανόν κάνω σε άλλα κόμματα.
Άρα θα την κάνουμε με παρρησία, με σοβαρότητα, με ψυχραιμία και κυρίως επειδή λάβαμε το μήνυμα από τους πολίτες που απείχαν και θέλουμε να είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Να είστε βέβαιος ότι αυτή η συζήτηση θα είναι λειτουργική».
Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του τόνισε πως: Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά και χθες το βράδυ είπε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για ευρύτερες κοινωνικές και όχι μόνο συμμαχίες. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε αυτό πριν από δύο μήνες.
Σας θυμίζω, πήρε πρωτοβουλία για πρόταση, ψήφο εμπιστοσύνης και δυσπιστίας στην κυβέρνηση, την οποία αγκάλιασαν και στήριξαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Και αυτή η πολιτική πρωτοβουλία ευρύτερης συσπείρωσης είχε αποτέλεσμα.
Φοβάμαι ότι σε μια οποιαδήποτε συζήτηση που εμείς πιστεύουμε κι εγώ πιστεύω ότι μια συζήτηση βάσης και όχι συζήτηση κορυφής, υπάρχουν κάποια πολιτικά πρόσωπα, όπως πχ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή σας θυμίζω ότι και σ αυτή την πρωτοβουλία της πρότασης δυσπιστίας, που αγκαλιάστηκε από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ως μη όφειλε, βιάστηκε να πει ότι είναι ένα πυροτέχνημα και δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Εμείς όμως δεν διστάσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν χρειάστηκε να καταφέρουμε χτύπημα στην κυβέρνηση και στη Νέα Αριστερά και στην κυρία Κωνσταντοπούλου και αυτή μας η πρωτοβουλία και στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα και έφερε αποτέλεσμα.
Με τα χθεσινά αποτελέσματα υπάρχει αδιέξοδο. Γιατί δεν προκύπτει ένα κόμμα το οποίο αριθμητικά μπορεί αυτή τη στιγμή να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία, Άρα εδώ υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα εκφράσει αυτή την πλειοψηφία που χθες ήτανε δεν θα πω τώρα 70 % θα πω στα δημοκρατικά κόμματα μεγαλύτερη απ ‘ότι ήταν στη Νέα Δημοκρατία εγώ θα πω μόνο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα, αλλά δεν κάνουμε, αλλά δεν κάνω εγώ άθροιση ποσοστών.
Λέω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία πολιτών που θέλει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Το ζητάνε οι πολίτες και αυτή η συζήτηση θα προχωρήσει, αλλά όχι με συγκολλήσεις και συμφωνίες κορυφής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης