Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία έλαβε μεν ολόκληρο το απόθεμα των γερασμένων πυραύλων Zuni από τις ΗΠΑ, αλλά το έχει σχεδόν εξαντλήσει...

Η Ουκρανία έλαβε μεν ολόκληρο το απόθεμα των γερασμένων πυραύλων Zuni από τις ΗΠΑ, αλλά το έχει σχεδόν εξαντλήσει...
Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερους από 6.000 από αυτούς τους τρομακτικούς πυραύλους αέρος-εδάφους
Μπορεί το εναέριο οπλοστάσιο της Ουκρανίας να έλαβε σημαντική ώθηση από τις ΗΠΑ, όταν οι εναέριοι πύραυλοι Zuni, απομεινάρια μιας περασμένης εποχής, βρήκαν νέα ζωή στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, πλέον όμως έχουν σχεδόν εξαντληθεί... (και εκείνοι, θα προσθέσουμε).
Πρόσφατα, ο στρατηγός Serhiy Golubtsov, ο αρχηγός αεροπορίας για τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, είχε ανακοινώσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός: η Ουκρανία έλαβε ολόκληρο το απόθεμα εναέριων πυραύλων Zuni από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτά τα γερασμένα αλλά σημαντικά όπλα, που κάποτε αποτελούσαν βασικό στήριγμα της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης, έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη, χωρίς να αφήνουν άλλα διαθέσιμα για απόκτηση.
Οι πύραυλοι Zuni, με τα διακριτικά πτυσσόμενα πτερύγια και τον αρθρωτό σχεδιασμό τους, έχουν ένα ιστορικό παρελθόν που φτάνει μέχρι τα τελευταία στάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά σχεδιασμένος ως ένας αντιαεροπορικός πύραυλος 5 ιντσών, η γενεαλογία Zuni εξελίχθηκε μέσα από διάφορες επαναλήψεις, με αποκορύφωμα το ισχυρό και ευέλικτο όπλο που χρησιμοποιεί τώρα η Ουκρανία.
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε πιο εξελιγμένα κατευθυνόμενα πυρομαχικά, τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25 Frogfoot της Ουκρανίας έχουν «αγκαλιάσει» αυτά τα εναέρια μέσα,  με τους πυραύλους Zuni που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά η βασιλεία των Zuni μπορεί να είναι βραχύβια, γιατί ο στρατηγός Golubtsov αποκάλυψε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ετοιμάζεται ήδη να δοκιμάσει κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες κατασκευής... Ουκρανίας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή χρήσης εγχώριων όπλων.
Σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη υποστήριξης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσεει ένα εκπληκτικό ποσό, ύψους 51,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από την έναρξη της διακυβέρνησης του προέδρου Joe Biden. Το κολοσσιαίο πακέτο βοήθειας από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει γίνει ένα.. προσωρινό σωσίβιο για τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Οι λεπτομέρειες αυτής της μνημειώδους δέσμευσης έχουν αποκαλυφθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, με μια ολοκληρωμένη λίστα με τα υποσχεμένα όπλα που έχει δημοσιοποιηθεί.
Στο οπλοστάσιο, ξεχωρίζει ένα ιδιαίτερο... λείψανο από το στρατιωτικό παρελθόν της Αμερικής: οι θρυλικοί εναέριοι πύραυλοι Zuni.
Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερους από 6.000 από αυτούς τους τρομακτικούς πυραύλους αέρος-εδάφους, όπλα που μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως επιθετικά όσο και ως αμυντικά εργαλεία στους ουρανούς πάνω από τη ζώνη σύγκρουσης.

Το A-4M Skyhawk του VMA-324 εκτοξεύει τον πύραυλο Zuni – Wikimedia Commons

www.bankiingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης