Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 11:30 ο ανασχηματισμός... φιάσκο της κυβέρνησης - Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο - Παρασκήνιο και ονόματα

Στις 11:30 ο ανασχηματισμός... φιάσκο της κυβέρνησης - Αναβάλλεται το υπουργικό συμβούλιο - Παρασκήνιο και ονόματα
Τελικά, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, το υπουργικού συμβούλιο της Παρασκευής (14/6/2024) αναβάλλεται - Νωρίς το μεσημέρι ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Την... εύκολη λύση του ανασχηματισμού επιλέγει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να καλύψει τη συντριβή που υπέστη η ΝΔ στις ευρωεκλογές, όπου συγκέντρωσε μόλις 28%, πολύ κάτω από τον στόχο του 33% που είχε θέσει ο ίδιος.
Τα τηλέφωνα έχουν ήδη πάρει φωτιά και ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 11:30 από τον Υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Κατά συνέπεια το προγραμματισμένο για σήμερα (14/6/2024) υπουργικό συμβούλιο αναβάλλεται. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί και μάλιστα με την παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές

Με δεδομένο, πάντως, πως -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- οι βασικοί υπουργοί δεν θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, παρά το γεγονός ότι συμπεριφορές και νομοσχέδια τους (βλέπε γάμος ομόφυλων ζευγαριών, φορολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες) έδιωξαν τον κόσμο από τη ΝΔ, πρόκειται για ακόμα ένα... φιάσκο.
Οι πρώτες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι ο Θεόδωρος Λιβάνιος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση της Νίκης Κεραμέως. ενώ υφυπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει ο Βασίλης Σπανάκης.
Η Νίκη Κεραμέως θα μετακινηθεί στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας, ενώ υφυπουργός θα είναι ο Κώστας Καραγκούνης.
Στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας πηγαίνει ο Κώστας Γκιουλέκας, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας, με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αποχωρεί από τον κυβερνητικό σχήμα.
Επίσης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης στη θέση του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αποχωρεί.

Οι αμετακίνητοι

Ως προς το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα, δεν προκρίνονται ιδιαίτερες αλλαγές. Πέραν του Μάκη Βορίδη, οι Στέλιος Κουτνατζής, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Κοντογεώργης παραμένουν στις θέσεις τους.
Στις θέσεις τους παραμένουν, επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αμετακίνητοι είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η άρνηση Χατζηδάκη να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΝ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα προηγούμενα 24ωρα, είχε συναντήσεις με υπουργούς. Από τους πρώτους πέρασαν την πόρτα του Μεγάλου Μαξίμου ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης, στον οποίο προτάθηκε να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Το σκεπτικό του ήταν ότι από την μία θα άλλαζε το πρόσωπο που οι ελεύθεροι επαγγελματίες βλέπουν ως τον υπαίτιο του νομοσχεδίου.
Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να φέρει τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, ως υπουργό Επικρατείας και έτσι χήρευε το υπουργείο Εξωτερικών. Επειδή σε αυτή τη θέση πρέπει να είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του- για να μην την πατήσει όπως παλιά με τον Ν. Δένδια- πρότεινε στον Χατζηδάκη να πάει στο ΥΠ.ΕΞ για να λάβει την αρνητική απάντησή του. Δεν ήθελε να φύγει γιατί θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο αποκτάει το στίγμα του αποτυχημένου…
Συγχρόνως, τονίστηκε στην συνάντηση ότι το νομοσχέδιο είχε δύο αρχικούς συντάκτες. Τον Χάρη Θεοχάρη που είναι υφυπουργός και τον Άκη Σκέρτσο που ήταν συντονιστής.
Ουσιαστικά, ο κ. Χατζηδάκης έδειξε ως εμπνευστές άλλα πρόσωπα και αυτό δείχνει ότι ο καθένας θέλει να βγάλει από πάνω του τον μουτζούρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης