Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδίδει το «αλυσοπρίονο» του Milei – Στο… 276,4% ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

Αποδίδει το «αλυσοπρίονο» του Milei – Στο… 276,4% ο πληθωρισμός στην Αργεντινή
Ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Αργεντινή επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2022 διαμορφώθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, με τα μέτρα του προέδρου Javier Milei να αποδίδουν.
Αν και οι αμφιβολίες της αγοράς επιμένουν ότι η τάση μπορεί να διατηρηθεί, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,2% τον περασμένο μήνα, λιγότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι για 5% και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022.
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 276,4%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Το κόστος επικοινωνίας και η εκπαίδευση οδήγησαν την άνοδο των τιμών τον Μάιο.
Αν και απέχει πολύ από μια οριστική νίκη, ένας βραδύτερος ρυθμός ανόδου των τιμών σηματοδοτεί μια άλλη θετική εξέλιξη για τον Milei αυτή την εβδομάδα, αφού η πλειοψηφία των οικονομικών του μεταρρυθμίσεων πέρασε από τη Γερουσία την Πέμπτη σε μια κρίσιμη ψηφοφορία.
Η κυβέρνησή του ανανέωσε επίσης ένα μέρος της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος της χώρας.
Ο Milei θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο επίσης.
Ενώ η διοίκηση του Milei αναμένεται να διατυμπανίσει τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος θεραπείας οικονομικού σοκ, ιδιώτες οικονομολόγοι βλέπουν τον τρέχοντα ρυθμό μηνιαίου πληθωρισμού ως κάπως κατώτερο βραχυπρόθεσμα.
Αν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής τον Μάιο δεν αναμένουν μηνιαίες αυξήσεις τιμών κάτω του 5% μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ακόμα και τον Νοέμβριο, ο μηνιαίος πληθωρισμός φαίνεται στο 4,5%.
Ο Milei έχει καθυστερήσει να αφαιρέσει μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που διατηρούν τεχνητά χαμηλά τα έξοδα κοινής ωφελείας και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Η περικοπή αυτών των επιδοτήσεων, που έχουν ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων κρατικών δαπανών τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητη για τη δέσμευση του Milei για δημοσιονομική ισορροπία φέτος.
Ωστόσο, μόλις καταργηθούν οι επιδοτήσεις, οι τιμές αναπόφευκτα θα ανέβουν σε γενικές γραμμές λόγω του κλιμακωτού αποτελέσματος που έχουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι μεταφορές σε όλες τις άλλες κατηγορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης