Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η στρατηγική των διαχειριστών στην διόρθωση – Πουλάνε μετοχές που έχουν μικρή έκθεση για να στηρίξουν τις μεγάλες επενδύσεις

Η στρατηγική των διαχειριστών στην διόρθωση – Πουλάνε μετοχές που έχουν μικρή έκθεση για να στηρίξουν τις μεγάλες επενδύσεις
Σε χαμηλά αρκετών ετών και μηνών βρέθηκαν πολλές μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Η μεγάλη πτώση της αγοράς και κυρίως η μεγάλη υποχώρηση των μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι σε σημαντικό βαθμό αυτοτροφοδούμενη.
Εκτός από τις πιέσεις που ήρθαν την εβδομάδα που πέρασε λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στη Γαλλία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά και ανασχηματισμού στην Ελλάδα που δεν ικανοποίησε, πολλοί μεγάλοι παίκτες που έχουν σημαντικές θέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να πουλήσουν μετοχές που είχαν μικρή θέση και με τη ρευστότητα που άντλησαν να στηρίξουν άλλες θέσεις που έχουν μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Έτσι δίνεται και απάντηση στο ερώτημα πολλών επενδυτών «ποιοι πουλάνε σε αυτές τιμές;», εκτός από τη λογική απάντηση «αυτοί που βάζουν στοπ στα κέρδη ή τις ζημιές τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι διαχειριστές που είχαν ανάγκη από ρευστότητα πουλούσαν, γιατί αν δε στηρίξουν άλλες θέσεις θα σπάσουν και οι τελευταίες άμυνες και η ζημιά στο χαρτοφυλάκιο θα είναι μεγαλύτερη.
Βέβαια σε μέρες όπως η περασμένη Παρασκευή θα ήταν άθλος να βρεθεί αγοραστής, ώστε να σου δώσει την απαραίτητη ρευστότητα.
Αλλά επίσης θα ήταν και άθλος να μπορέσει ένα χαρτοφυλάκιο όσο δυνατό και να είναι να στήσει αποτελεσματική άμυνα στις μεγάλες πωλήσεις που είδαμε.
Ουσιαστικά από το σύνολο των μετοχών μόλις δύο μετοχές έβγαλαν άμυνες και έδωσαν σε κάποιους την ευκαιρία να πουλήσουν σε καλές τιμές: Η Real Consulting ενισχύθηκε 5,57%, η οποία όμως το διάστημα που προηγήθηκε είχε καλή διόρθωση και η δεύτερη μετοχή είναι η AS Company, η οποία ενισχύθηκε 1,14%.
Επί της δεύτερης μετοχής το τελευταίο διάστημα είχαμε δει αγορές από insiders, ενώ την Παρασκευή έκανε σχετικά υψηλές συναλλαγές για τα δεδομένα της και πολλοί πούλησαν σε υψηλότερη τιμή από το προηγούμενο κλείσιμο.
Αυτές οι δύο ουσιαστικά κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος και να ξεχωρίσουν στη συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από γενικευμένο sell off.
Υπήρξαν και μερικές ακόμα περιπτώσεις, αλλά όχι με δυνατές εντολές αγοράς.

Τα νέα χαμηλά που έγραψαν οι μετοχές

Σε χαμηλό 7 ετών βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η Ικτίνος και η διοίκηση θέλει να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Τα αποτελέσματα χρήσης 2023 ήταν έντονα αρνητικά πάντως.
Χαμηλό 2 ετών έγραψε η Medicon.
Μεταξύ άλλων χαμηλά 15 μηνών έγραψε η Autohellas, 13 μηνών η Πετρόπουλος, 12 μηνών το Ιατρικό Αθηνών, 8 μηνών έγραψε η Ideal, η ΓΕΒΚΑ, η Δρομέας και η Κορδέλλου, 7 μηνών η Βιοκαρπέτ και η Τεχνική Ολυμπιακή, εξαμήνου η ΔΕΗ με τη Λανακάμ.
Ιστορικό χαμηλό, αλλά έχει μικρή ιστορία, έγραψε το Αεροδρόμιο Αθηνών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης