Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι καυτές πατάτες για την Κεραμέως – Έρχονται δύσκολες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό

Οι καυτές πατάτες για την Κεραμέως – Έρχονται δύσκολες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό
Κομβικά είναι τα ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού
Με επώδυνες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, συνδέεται η έλευση της κ. Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας.
Η ατζέντα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κ. Κεραμέως, ξεκινά από τα σκληρά μέτρα, όπου αναμένεται να έχει αντιδράσεις και φτάνει μέχρι τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα τα οποία περιλαμβάνουν αυξήσεις, αλλά και αναδρομικά.
Κομβικά είναι τα ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικού, και ιδιαίτερα της ενοποίησης των παροχών σε χρήμα και υπηρεσιών που παρουσιάζουν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία στη βάση του πορίσματος επιτροπής, καθώς και η θέσπιση ενιαίων κανόνων στις συντάξεις χηρείας, με ταυτόχρονη περικοπή της δεύτερης σύνταξης, καθώς και της ενδεχόμενης αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, από το 2027 και μετά.
Σημαντικά επίσης θεωρούνται στα εργασιακά η εφαρμογή της «ευέλικτης» εργασίας από την 1η Ιουλίου, με την καθιέρωση της 6ημερης εργασίας, της εργασίας σε δεύτερο εργοδότη, αλλά και της ωριαίας εργασίας ταυτοχρόνως και με την ενεργοποίηση, σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας της Κάρτας Εργασίας.

Τα ανοιχτά μέτωπα που θα πρέπει να κλείσουν μέσα στο Καλοκαίρι περιλαμβάνουν:

1.Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης: Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του.

2.Περικοπή συντάξεων χηρείας: Πρόκειται για την περικοπή των συγκεκριμένων συντάξεων και μάλιστα αναδρομικά, από το 2020, για περίπου 60.000 δικαιούχων από τον ιδιωτικό τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Η εφαρμογή του νόμου θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά εξετάζονται λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα του συνταξιούχους. Όσοι επιζώντες – δικαιούχοι προέρχονται από το δημόσιο και τον ΟΓΑ έχουν ήδη υποστεί της συγκεκριμένη μείωση της σύνταξης χηρείας, κατά 50%. Πρόκειται για μια διάταξη με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος και γι’ αυτό έχει μείνει πίσω η εφαρμογή της. Όσο καθυστερεί όμως, τόσο αυξάνονται και τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν στα Δημόσια Ταμεία.

3.Εργασία ανάπηρων συνταξιούχων: Αλλάζει το καθεστώς και καταργούνται τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας. Η προωθούμενη διάταξη θα επιλύσει το πρόβλημα έτσι ώστε η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας να προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας.

4.Αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης: Αφορούν 600.000 συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ με μηνιαίες παρακρατήσεις κλιμακωτά από 3% έως 14%, ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σχεδιάζεται η μείωση των κρατήσεων η οποία θα εφαρμοστεί από το 2025, γεγονός που θα σηματοδοτήσει άμεση αύξηση από 30-120 ευρώ για τους συνταξιούχους αυτούς. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πόροι για τον προϋπολογισμό πόροι.

5.Εφαρμογή νέου εργασιακού νόμου: Την 1η Ιουλίου, θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης για την εξαήμερη εργασία, αλλά και το δικαίωμα που έχει εφεξής ο εργοδότης, να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημέρες την εβδομάδα, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες. Προβλέπει επίσης, 40% προσαύξηση στο ημερομίσθιο των εργαζομένων. Όσοι απασχολούνται στον τουρισμό και στον επισιτισμό εξαιρούνται της ρύθμισης.

6.Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας: Το νέο εργασιακό μοντέλο, θα ελέγχεται από την Κάρτα Εργασίας, η οποία θα εφαρμόζεται σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες με εξαίρεση τον Τουριστικό Κλάδο όπου εκεί θα ξεκινήσει πιλοτικά η εφαρμογή της από τον ερχόμενο Φθινόπωρο.

7.Νέο επίδομα ανεργίας με κατάργηση ή συγχώνευση των ειδικών εποχικών επιδομάτων. Το επίδομα θα συνδεθεί με το μισθό και με επιταγή εργασίας για τους πρώτους μήνες ανεργίας.

8.Ενίσχυση μισθών: ώστε να ευοδωθεί ο στόχος για τη διαμόρφωση μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας (2027) που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση, ταυτόχρονα με την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σύμφωνα με την οποία το 80% των εργαζομένων θα καλύπτεται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

9.Μείωση των εργοδοτικών εισφορών: Μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη το 2025 κατά 0,5 και η επόμενη κατά το υπόλοιπο στην ολοκλήρωση της τετραετίας το 2027.

10. Επέκταση της 9μηνης μητρότητας σε ΔΕΚΟ, ειδικά ταμεία και σε Δασκάλες καθηγήτριες.

11. Αλλαγές στο αποθεματικό του ΤΕΚΑ, ώστε το νέο επικουρικό να ξεκινήσει την αυτόνομη επενδυτική του δραστηριότητα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης