Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρόκληση στην Αθήνα για Πρέσπες – Τσίπρας και Zaev βράβευσαν τον Nimetz, έξι χρόνια μετά την εκχώρηση ονόματος, ιθαγένειας και γλώσσας

Πρόκληση στην Αθήνα για Πρέσπες – Τσίπρας και Zaev βράβευσαν τον Nimetz, έξι χρόνια μετά την εκχώρηση ονόματος, ιθαγένειας και γλώσσας

Τσίπρας, Zaev και τα… ιδρύματά τους

Σχετικά Άρθρα

Απίστευτη πρόκληση η εκδήλωση που διοργανώθηκε από Τσίπρα και Zaev έξι χρόνια μετά την εκχώρηση ονόματος, ιθαγένειας και γλώσσας στους Σκοπιανούς.
Ίσως γι’ αυτό τρόμαξαν και έσπευσαν να κηρύξουν παράνομη, μία νόμιμη και ειρηνική διαμαρτυρία των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση η βράβευση του ίδιου του Nimetz, του διαμεσολαβητή για την υπογραφή της συμφωνίας της λίμνης.
Στον Matthew Nimetz τον Ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019) απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, από τους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, κατά την πρώτη "Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη" που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Zaev.
Σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, απένειμαν το βραβείο στον Matthew Nimetz, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση "σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν την συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση".
Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Gouterres.
Ο Nimetz σημείωσε ότι "η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική
για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή".
Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως "οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".
Τόνισε ότι "όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί", φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών".

Κοτζιάς: «Φασίστες και χουνταίοι» βοήθησαν στην σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για μία συμφωνία, η επίτευξή της οποίας ήθελε πολύ «θάρρος, σθένος και παρρησία» έκανε λόγο στην παρέμβασή του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας που δεν ήθελαν λύση. Με τον Nikola (σσ:Dimitrov) ευτυχώς δεχθήκαμε πάρα πολλές επιθέσεις που γρήγορα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν λύση στη Β. Μακεδονία και στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι οι κοινές μας διαφορές μ’ αυτούς που δεν θέλουν λύση.
Και αυτό μας έφερε κοντά.
Με λίγα λόγια η διαλεκτική της ζωής ήταν τέτοια που "φασίστες και οι χουνταίοι" βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης