Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin κτίζει μέτωπο με Kim κατά της Δύσης - Άξονας για Ευρασία, πολυπολικό κόσμο… μετά τους πυραύλους

O Putin κτίζει μέτωπο με Kim κατά της Δύσης - Άξονας για Ευρασία, πολυπολικό κόσμο… μετά τους πυραύλους
Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με 3 εκατομμύρια οβίδες και δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους
Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στη Βόρεια Κορέα – η πρώτη εδώ και 24 χρόνια – έρχεται να επιβεβαιώσει το μέτωπο, τον άξονα που ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει με τη Βόρεια Κορέα και τον επικεφαλή της, Kim Jong un κατά της Δύσης.
Η προμήθεια της Ρωσίας με βορειοκορεατικούς πυραύλους – κάτι που σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ και υπηρεσίες έχει επιβεβαιωθεί – και η επίσκεψη Putin επιβεβαιώνουν την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών, για την οποία ανησυχούν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ενόψει του ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα, ο Putin αναφέρει ότι οι δύο χώρες μαζί θα ξεπεράσουν τις κυρώσεις της Δύσης, θα οικοδομήσουν το σύστημα ασφαλείας στην Ευρασία, θα δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο σύστημα συναλλαγών και ένα εμπορικό σύστημα που δεν θα ελέγχονται από τη Δύση και θα αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυτικές προσπάθειες να περιορίσουν την ανάπτυξη ενός πολυπολικού κόσμου.
Είναι προφανές πως ο Ρώσος πρόεδρος εντάσσει τη Βόρεια Κορέα στους γεωπολιτικούς στρατηγικούς του στόχους και στο μέτωπο απέναντι στη Δύση.

Οι πύραυλοι

Ένα μεγάλο διεθνές θέμα είναι εάν η Βόρεια Κορέα έχει εξοπλίσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους.
Αν και οι δύο χώρες αρνούνται επίσημα οποιαδήποτε συναλλαγή αυτού του είδους, τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί στην Ουκρανία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες: η επίθεση της Ρωσίας δεν τροφοδοτείται μόνο από τα δικά της όπλα.
Έκθεση του DIA (Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας) του αμερικανικού Πενταγώνου αποκάλυψε τον μυστικό ρόλο της Β. Κορέας στην υποστήριξη της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας, παρέχοντας βαλλιστικούς πυραύλους.
Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2023, η Β.Κορέα στέλνει κρυφά μια σταθερή ροή οβίδων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.
Πρόσφατα, η DIA έδωσε στη δημοσιότητα μια περίληψη της έκθεσης σε μη διαβαθμισμένη μορφή.

Τι λέει η έκθεση της DIA

Σύμφωνα με την έκθεση της DIA, από τον Νοέμβριο του 2023, η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους τη Ρωσία για να βοηθήσει τη Μόσχα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.
Αυτή η συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας έχει βαθύνει με την πάροδο του χρόνου, με σημαντικές διπλωματικές ανταλλαγές και επισκέψεις μεταξύ των ηγετών και των δύο εθνών.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Βόρεια Κορέα ήταν ένα από τα τέσσερα κράτη που ευθυγραμμίστηκαν με τη Ρωσία και αντιτάχθηκαν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδίκαζε την εισβολή (μαζί με Συρία, Λευκορωσία και Νικαράγουα ψήφισαν επίσης κατά του ψηφίσματος).
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Kim Jong un έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από το 2019, επισκεπτόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και περιοδεύοντας σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Στη συνέχεια, η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεση του Putin να ανταποδώσει με μια επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα ήταν και η πρώτη του ως πρόεδρος της Ρωσίας.

Τι δίνει και τι κερδίζει η Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα έχει εμβαθύνει τη συνεργασία της με τη Ρωσία προσφέροντας άμεση υλική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει την παροχή τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων οβίδων πυροβολικού και δεκάδων βαλλιστικών πυραύλων για τη στήριξη της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτοί οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών αμάχων.
Για τη Βόρεια Κορέα, τα οφέλη εκτείνονται πέρα από το απλό εμπόριο όπλων.
Παρατηρώντας την απόδοση των πυραύλων του στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, το καθεστώς αποκτά πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τελευταίων τεχνολογικών του βημάτων έναντι των προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, μια και η Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα θανατηφόρο πραγματικό πεδίο δοκιμών για το αναπτυσσόμενο οπλοστάσιό του.
Αλλά αυτή η συμμαχία δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική συνεργασία.
Καθώς η Δύση σφίγγει τις κυρώσεις γύρω από τις δύο χώρες, αυτές έχουν βρει παρηγοριά η μια στην άλλη.
Η Ρωσία υπήρξε η διπλωματική ασπίδα της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, ασκώντας βέτο στα μέτρα επιβολής, ενώ η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

Τα στοιχεία

Από το 2019, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στερεού καυσίμου (SRBM).
Αυτοί οι πύραυλοι αντιπροσωπεύουν μια πρόοδο σε σχέση με τα σοβιετικής εποχής συστήματα υγρού καυσίμου της Πιονγκγιάνγκ.
Η Βόρεια Κορέα τονίζει τη βελτιωμένη τους ακρίβεια και την ικανότητά τους να παρακάμπτουν την πυραυλική άμυνα.
Μια πρόσφατη ανάλυση της DIA συγκρίνει τις διαθέσιμες στο κοινό εικόνες των συντριμμιών πυραύλων που ανακτήθηκαν στο Kharkiv της Ουκρανίας, μετά την επίθεση της 2ας Ιανουαρίου 2024, με εικόνες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας που απεικονίζουν τον Kim Jong un να επισκέπτεται ένα εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων το 2023.
Η έκθεση της DIA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Ουκρανία μοιάζουν πολύ με τους πυραύλους που απεικονίζονται στις εικόνες των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.
57.JPG
Το μπροστινό τμήμα ενός κινητήρα που απεικονίζεται σε μια εικόνα ενός βορειοκορεατικού συστήματος στα αριστερά αντιστοιχεί στα φυσικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται σε δύο εικόνες συντριμμιών πυραύλων στα δεξιά.
56_3.JPG
Το πίσω τμήμα κινητήρα ενός βορειοκορεατικού συστήματος που απεικονίζεται στα αριστερά ευθυγραμμίζεται με τα φυσικά χαρακτηριστικά που είναι εμφανή στα συντρίμμια του πυραύλου στα δεξιά.
55_9.JPG
Οι διαστάσεις του δίσκου καλωδίων και των συνδετήρων δακτυλίου χειρισμού που απεικονίζονται στην εικόνα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας στα αριστερά ταιριάζουν πολύ με αυτές που βρέθηκαν στα συντρίμμια του πυραύλου που ανασύρθηκαν από την επίθεση στο Kharkiv στις 2 Ιανουαρίου, όπως απεικονίζεται στα δεξιά.

Σημαντικός παράγοντας στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων

Σε όλη την ιστορία του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ συμμετείχε ενεργά στην πώληση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων σε διάφορες χώρες, όπως η Βιρμανία, το Ιράν, η Λιβύη, η Συρία και η Υεμένη.
Αυτή η εμπλοκή υπογραμμίζει τον ρόλο της Βόρειας Κορέας ως σημαντικό παράγοντα στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων.
Το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 υπό τον Kim Il Sung και συνεχίστηκε υπό τον Kim Jong Il, έχει σημειώσει σημαντικές προόδους υπό την ηγεσία του Kim Jong Un.
Δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη πυραύλων ως κορυφαία προτεραιότητα, η Βόρεια Κορέα έχει αποδείξει την ικανότητά της να παράγει προηγμένα πυραυλικά συστήματα ικανά να στοχεύουν περιφερειακές και διηπειρωτικές τοποθεσίες, αποτελώντας σημαντική απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Συνάντηση κορυφής

Το ταξίδι του Putin έρχεται να ανταποδώσει το ταξίδι που έκανε ο Kim Jong Un τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πέρυσι, ο Kim Jong Un πραγματοποίησε ένα σπάνιο ταξίδι στη Ρωσία για μια σύνοδο κορυφής με τον Putin στην Άπω Ανατολή, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.
Η τελευταία επίσκεψη του Putin στην Πιονγκγιάνγκ ήταν το 2000, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Προέδρου της Ρωσίας, όπου συναντήθηκε με τον Kim Jong Il, τον πατέρα του Kim Jong Un.
Εν μέσω βαριων κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν τόσο στη Ρωσία όσο και στη Βόρεια Κορέα, οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την ευρείας κλίμακας επίθεση της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η επικείμενη συνάντηση Putin και Kim βρίσκεται στο επίκεντρο, απεικονίζοντας μια στιγμή αυξημένης έντασης και στρατηγικών ελιγμών στην παγκόσμια σκηνή.
Με τους δύο ηγέτες να διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, το ραντεβού τους συμβολίζει μια κρίσιμη συγκυρία στη διεθνή γεωπολιτική.
Καθώς αυτοί ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ο κόσμος προετοιμάζεται για τις συνέπειες αυτών στην παγκόσμια σκακιέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης