Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο για Zelensky - Το Ιράκ, η Ιορδανία μεταξύ των χωρών που αφαιρούν τις υπογραφές τους από το ανακοινωθέν της Ελβετίας

Φιάσκο για Zelensky - Το Ιράκ, η Ιορδανία μεταξύ των χωρών που αφαιρούν τις υπογραφές τους από το ανακοινωθέν της Ελβετίας
Η Ρουάντα φέρεται επίσης να έχει διαγραφεί από τον κατάλογο
Το Ιράκ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που απέσυραν τις υπογραφές τους από το ανακοινωθέν που υπεγράφη στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ελβετία.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε, ενώ η Κίνα σνόμπαρε την εκδήλωση, επαναφέροντας στο προσκήνιο της δική της ειρηνευτική πρόταση, 12 σημείων. 
Οι παρευρισκόμενοι ήταν κυρίως από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, αλλά περιελάμβαναν και χώρες από τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.
Το ανακοινωθέν, που εκδόθηκε στο τέλος της διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ, υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας.
Το έγγραφο υπογράφηκε από έθνη όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Στον κατάλογο των υπογραφόντων περιλαμβάνονταν επίσης το Ιράκ και η Ιορδανία, αν και τα ονόματά τους έχουν έκτοτε διαγραφεί από τον κατάλογο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρουάντα φέρεται επίσης να έχει διαγραφεί από τον κατάλογο.

Σε εξέλιξη οι υπογραφές

Η διαδικασία προσαρμογής του καταλόγου "βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών Valentin Kliwa.
Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, διευκρίνισε ότι οι χώρες μπορούν να αποσύρουν την υπογραφή τους ή να ενταχθούν στην ομάδα κρατών μέχρι τις 18 Ιουνίου συμπεριλαμβανομένης.
Νωρίτερα σήμερα ο Zelensky ανακοίνωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης - μία από τις εκκλησίες που συμβάλλουν στη συγκρότηση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - εντάχθηκε στον κατάλογο, όπως μεταδίδει το Sky News.

list.JPG
Μήνυμα Medvedev σε Κίεβο: Προλαβαίνετε, αποδεχθείτε την πρόταση Putin – Θα είναι χειρότερα μετά

Να αποδεχθεί την ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κάλεσε το Κίεβο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, υποστηρίζοντας ότι… η επόμενη θα είναι κατά πολύ χειρότερη.
«Οι ουκρανικές αρχές μπορούν ακόμη να δεχτούν τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin για ειρηνική διευθέτηση, διαφορετικά η επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων θα συνεχιστεί και η κατάσταση δεν θα αλλάξει προς όφελος του Κιέβου» επισήμανε ο Medvedev.
«Για να μιλήσω πολύ ειλικρινά, νομίζω ότι ο πρόεδρος είπε τα πάντα για αυτό, ότι δηλαδή κάθε επόμενη πρόταση που θα γίνει από τη Ρωσική Ομοσπονδία θα είναι για τις σημερινές ουκρανικές αρχές, ανεξάρτητα από το πώς τις αντιμετωπίζουμε, χειρότερη από την προηγούμενη.
Συνεπώς, έχουν τώρα την ευκαιρία να αποδεχθούν αυτή την πρόταση, που διατυπώθηκε από τον Vladimir Putin, και, σε κάθε περίπτωση, να προσπαθήσουν να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη, βάζοντας ένα τέλος σε αυτήν τη σύγκρουση» τόνισε ο Medvedev.
«Διαφορετικά, οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας θα συνεχιστούν», προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης