Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ IDF για αποτυχία στη Γάζα: Η Hamas δεν μπορεί να εξαλειφθεί - Η Κύπρος... στο στόχαστρο της Hezbollah

Παραδοχή σοκ IDF για αποτυχία στη Γάζα: Η Hamas δεν μπορεί να εξαλειφθεί - Η Κύπρος... στο στόχαστρο της Hezbollah
Είναι αδύνατο να απελευθερωθούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας λέει ο ισραηλινός στρατός
Η Hamas δεν μπορεί να εξαλειφθεί παραδέχεται για πρώτη φορά δημόσια ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, φράση με την οποία αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της στρατηγικής του Ισραήλ και του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Αφού ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, αφού σκότωσε και τραυμάτισε περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους, ωθώντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην πείνα και στην προσφυγιά, πλέον παραδέχεται πως ο διακηρυγμένος στόχος του 9μηνου και πλέον πολέμου του, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε

«Η Hamas είναι ιδεολογία, η Hamas είναι πολιτικό κόμμα.
Είναι ριζωμένη στις καρδιές ανθρώπων.
Όποιος νομίζει ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη Hamas, πλανάται.
H Hamas είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, δρα πάρα πολλά χρόνια» υποστήριξε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμός Channel 13 o Hagari, ο οποίος υποστήριξε πως ο μόνος τρόπος για να αποδυναμωθεί η Hamas είναι να υπάρξει νέα ηγεσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν δεν φέρουμε κάτι διαφορετικό στη Γάζα, εντέλει θα μείνουμε με τη Hamas» τόνισε ο Hagari.

Πλήγμα σε Netanyahu

Οι δηλώσεις αυτές του Hagari είναι προφανές πως εκθέτουν πλήρως τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε θέσει ως απώτερο στόχο του πολέμου αφενός την πλήρη εξάλειψη της Hamas αφετέρου την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.
Και οι δύο αυτοί στόχοι είναι στον αέρα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
«Είναι αδύνατο να απελευθερωθούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Hagari, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» του Hagari κατά του Netanyahu, αλλά και για μια τοποθέτηση, η οποία σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αποδεικνύει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στη Γάζα.

Είναι εντολή

Οι δηλώσεις αυτές του Hagari εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Netanyahu για την πολιτική που έχει ακολουθήσει έως σήμερα και αναμένεται να πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως από τους συγγενείς των ομήρων.
Πάντως, σε μια πρώτη αντίδραση του ο Netanyahu εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι η εξάλειψη της Hamas παραμένει στόχος που έχει καθοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο και ο ισραηλινός στρατός παραμένει προσηλωμένος σε αυτόν.

Επιχειρήσεις στη Rafah

Την ίδια στιγμή, ισραηλινά τανκ με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών και drones προχώρησαν το τελευταίο 24ωρο βαθύτερα στο δυτικό τμήμα της πόλης Rafah, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για νέες αναίτιες αιματοχυσίες.
Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς σε σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην περιοχή Al Mawasi, δυτικά της Rafah, όπου επικράτησαν σκηνές πανικού, με τουλάχιστον 8 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες..
Άλλοι 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν καθώς περίμεναν συνοδεία φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχή της Rafah.
Ο διοικητής του ισραηλινού στρατού, Liron Batito υποστήριξε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας ακόμα για να εξουδετερωθούν πλήρως τα τάγματα της Hamas.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται σε 37.396 ανθρώπους, στην πλειονότητα τους άμαχοι.


Απειλές Nasrallah σε Ισραήλ… και Κύπρο

Και ενώ οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως είναι πολύ κοντά στην απόφαση ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Hezbollah, o Hassan Nasrallah, ο ηγέτης της οργάνωσης, προειδοποίησε πως κανένα μέρος στο Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές, αν ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί στον Λίβανο.
«Έχουμε παραλάβει νέα όπλα (...) κι έχουμε κι άλλα για τις ημέρες που έρχονται» τόνισε ο Nasrallah, κάνοντας λόγο για μια δύναμη με πάνω από 100.000 ετοιμοπόλεμους μαχητές.
Μάλιστα ο Nasrallah απείλησε και την Κύπρο, τονίζοντας πως έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Hezbollah επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».
«Το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο» προειδοποίησε ο Nasrallah.

Αντίδραση Αναστασιάδη

«Διάβασα τις δηλώσεις του ηγέτη της Hezbollah και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας πως η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».
Όπως είπε, η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται πως ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Israel Katz διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Hezbollah «θα καταστραφεί» και ο Λίβανος «θα χτυπηθεί σκληρά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης