Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Διά χειρός Μητσοτάκη η πτώση – Κατάφερε να χαλάσει μία υπέροχη χρηματιστηριακή μέρα

Μετά το κλείσιμο του Χ.Α. – Διά χειρός Μητσοτάκη η πτώση – Κατάφερε να χαλάσει μία υπέροχη χρηματιστηριακή μέρα
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Την ώρα που φτιαχνόταν ένα ωραίο κλίμα για σήμερα, αφού πρωί-πρωί είχαμε την ανακοίνωση του μεγάλου deal που περίμενε μήνες για να μην πούμε χρόνια η αγορά, βγάζει και μία ανακοίνωση η Κυβέρνηση με την οποία φορολογεί ξανά τα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη. Δεν έχει σημασία ότι θα πάρει 300 εκατ. ευρώ «φορολογώντας τον πλούτο» και τα υπερκέρδη που είναι πιθανόν και να υπάρχουν, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές και όλοι όσοι επενδύουν θέλουν ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Αυτά που γίνονται τώρα θυμίζουν άλλες εποχές. Κάθε τόσο αλλάζει και κάτι. Και ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα μπει άλλος φόρος σε άλλο κλάδο μετά; Στο κεφάλι λοιπόν τα χαρτιά…

Έτσι κ.Μητσοτάκη δεν πετυχαίνεις αξιοπιστία και αναβάθμιση του χρηματιστηριακού κύρους της χώρας. Αφού η οικονομία όπως μας λέει ο Πρωθυπουργός πάει τόσο καλά, έχει ανάγκη από 300 εκατ. ευρώ; Ή δε μας λέει την αλήθεια για την οικονομία, ή τον παρασύρουν σε επικοινωνιακά παιχνίδια οι υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης και τα χαμηλά ποσοστά του στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα δυναμιτίστηκε σήμερα. Στα κάγκελα ήταν κάποια στελέχη της αγοράς. Αν μάλιστα δεν ήταν καλό το κλίμα στο εξωτερικό (άνω του 1% ο CAC 40, +0,70% ο DAX) δε θα μάζευε τις απώλειες στο τέλος. Στο -0,31% ο Γενικός Δείκτης αλλά πήγε και μέχρι το -1,03% και στο -1,16% ο τραπεζικός που πήγε και μέχρι το -2,92%.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Επισκίασε ο φόρος το μεγάλο deal που βγήκε σήμερα. Είχε πει η κυβέρνηση ότι θα είναι για μία φορά η έκτακτη φορολογία και σήμερα ανακοίνωσε δεύτερη. Η αξιοπιστία επομένως έπεσε κατακόρυφα. Μεγάλη πίεση στις μετοχές και αξιόλογες απώλειες. Πούλησε το κράτος ΕΛΠΕ και θέλει να κάνει και δεύτερο placement. Τι έχει να πει τώρα σε αυτούς που αγόρασαν; Ας πρόσεχαν; Στο -3,36% η ΜΟΗ και στα 24,72 ευρώ και στο -2,87% τα ΕΛΠΕ και στα 7,95 ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με μεγάλο premium το deal και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου για άλλες ομοειδείς θα πρέπει να αυξηθεί. Ίσως από την άλλη η αγορά να περίμενε πιο γρήγορη έκβαση και όχι διάστημα 6-7 μηνών μέχρι να εκδηλωθεί η δημόσια πρόταση. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι μπορεί να δούμε νωρίτερα την εντολή αγοράς στο ταμπλό. Στην επίσημη όμως παρουσίαση λέει 4-6 μήνες για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 67%, 20 μέρες για το πληροφοριακό δελτίο, 2-4 εβδομάδες για να εγκριθεί και 4-8 εβδομάδες περίοδος αποδοχής. Στα 19,35 ευρώ και στο +0,89%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Euroxx επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της για τη μετοχή μετά τις σημερινές ανακοινώσεις και την πώληση του 36,6% της Τέρνα Ενεργειακής που θα της αποφέρει 880 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό της δίνει πυρομαχικά για τα υπόλοιπα projects. Στα 16,88 ευρώ και στο +1,44%

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νομίζουμε πως πήγε αρκετών η σκέψη ότι μετά τη φορολογία των διυλιστηρίων θα έρθει η δική τους σειρά και βγήκαν και εδώ πωλήσεις. Δεν επιβεβαιώνεται από κάπου, αφού ούτε πέρυσι μπήκε φόρος στα υπερκέρδη, ούτε είδαμε την Κυβέρνηση να βάζει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών. Όμως κάποια στελέχη της αγοράς απέδωσαν στην απογοήτευση και στο έλλειμμα αξιοπιστίας την πτώση. Μπορεί να επηρέασε και η Κομισιόν που ζητάει σύνδεση μερισμάτων με αναβαλλόμενη φορολογία και κάποιες εκτιμήσεις για κόστη χρηματοδότησης και χαμηλότερα κέρδη, αλλά νομίζουμε πως η κυβέρνηση έπληξε με την κίνησή της το κύρος της αγοράς επηρεάζοντας και τις τράπεζες. Όλες οι συστημικές με απώλειες, τις μικρότερες η Eurobank που είχε και την καλύτερη συμπεριφορά και τις μεγαλύτερες η Πειραιώς.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Κάποιες διαρροές λένε ότι δεν ετοιμάζει αύξηση κεφαλαίου αν και τον πιέζουν οι σύμβουλοι, για να πάρουν προμήθεια ενόψει της εισαγωγής στον FTSE 100. Ίσως να είναι και μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αδυναμία της μετοχής.

OPTIMA BANK: Και νέα ιστορικά υψηλά έγραψε σήμερα η μετοχή.

DIMAND: Έγραψε χαμηλό σήμερα στα 8 ευρώ που είναι ιστορικό χαμηλό σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο, αλλά τελικά έκλεισε στα 8,30 ευρώ και με άνοδο 2,60%.

AS COMPANY: Αισιόδοξο το μήνυμα της διοίκησης στη σημερινή γενική συνέλευση. Αύριο θα έχουμε σχετικό θέμα. Στα 2,85 ευρώ και στο +1,79%.

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανε πράξη μετά από 7 συνεδριάσεις απραξίας…

MSCI: Σήμερα το βράδυ η δημοσίευση της κατάταξης των αγορών με την ελπίδα να μας βάλει σε watch list.

FTSE: Αύριο το rebalancing για την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell. Τελευταία μέρα η αυριανή για την Quest στον FTSE 25 και από Δευτέρα θα είναι στη θέση της το Αεροδρόμιο.

AUSTRIACARD: Δυνατό σκούπισμα και σήμερα, αλλά δεν ήταν αμελητέα η προσφορά πάλι. Στα 6 ευρώ με άνοδο 0,84% και υψηλό όγκο 137 χιλ. τεμάχια. Βγήκε χθες αγοραστής ο Νίκος Λύκος.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Βοήθησαν οι δηλώσεις της διοίκησης και ενισχύθηκε και σήμερα κατά 4,58%.

ΔΑΪΟΣ: Με απώλειες 5,68% η μετοχή και μπήκαν ξανά προς πώληση 93 χιλ. τεμάχια από εκποίηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης