Διεθνή

«Mαχαιρώματα» στην Ουκρανία - Το Κίεβο σφίγγει την θηλιά στον Syrksy - Το μήνυμα... με τον στρατηγό Sodol

«Mαχαιρώματα» στην Ουκρανία - Το Κίεβο σφίγγει την θηλιά στον Syrksy - Το μήνυμα... με τον στρατηγό Sodol
H απόλυση του Sodol είναι ένα σαφές σημάδι για τον Ανώτατο Διοικητή Syrsky, ο οποίος απειλείται με απομάκρυνση από το αξίωμα
(upd) Το Κίεβο σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό του πρόσφατα διορισμένου Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky.
Η συνεχιζόμενη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εναντίον του στρατιωτικού διοικητή τροφοδοτείται από τις απώλειες του ουκρανικού στρατού στην πρώτη γραμμή.

Η περίπτωση του στρατηγού Sodol

Ένα άλλο πλήγμα στον Ανώτατο Διοικητή Syrsky είναι η απόλυση του Αντιστράτηγου Yuri Sodol, διοικητή της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2024.
Η περιοχή ευθύνης της ομάδας AFU «Khortytsya», που διοικείται από τον Sodol, περιλαμβάνει τα τμήματα Bakhmut και Kupyansk του μετώπου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ έχουν σημαντικές απώλειες.
Πριν από λίγες ημέρες, ουκρανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τον Sodol ότι διασκέδαζε σε ένα συμπόσιο στην Οδησσό, ενώ οι ουκρανικές μονάδες υπέφεραν μεγάλες απώλειες στην κατεύθυνση του Kharkiv, στην περιοχή του Volchansk και υποχωρούσαν προς την κατεύθυνση Kupyansk.

Καταγγελία από Azov

Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εναντίον του Sodol συνοδεύτηκε από καταγγελία του αρχηγού του επιτελείου των Azov, ο οποίος υπέβαλε στο Κρατικό Γραφείο Έρευνας αίτηση κατά του διοικητή των Κοινών Δυνάμεων της AFU, κατηγορώντας τον για ανικανότητα και διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αξιωματούχος του Azov, ο Sodol «σκότωσε περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες από οποιονδήποτε από τους Ρώσους στρατηγούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 99% των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μισούν τον Αντιστράτηγο Sodol για την ανικανότητα της διοίκησης του, η οποία οδηγεί σε σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και σε υποχώρηση από δεκάδες οικισμούς.
Ο Sodol κατηγορήθηκε για διάφορα εγκλήματα, όπως ότι «δούλευε» για τη Ρωσία.

Έχασε τη θέση του

Ο αντιστράτηγος Yuri Sodol, που επικρίθηκε από εθνικιστές, έχασε τη θέση του.
Αυτό δήλωσε ο Zelensky στην απογευματινή του ομιλία.
Ο ταξίαρχος Andrey Gnatov, ο οποίος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διοικητή της επιχειρησιακής διοίκησης «Νότος», διορίστηκε νέος διοικητής της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων.

Προστατευόμενος του Syrsky

Σημειώνεται πως ο Yuri Sodol είναι προστατευόμενος του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Syrsky, ο οποίος τον διόρισε στην ανώτατη θέση πριν από μήνες.
Προηγουμένως, ο Sodol διοικούσε το Σώμα Πεζοναυτών ενώ είχε διαφωνήσει και επέκρινε την αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Mariana Bezuglaya, η οποία φημίζεται για τα σκάνδαλα με άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς διοικητές.
Ο Sodol ορίστηκε ως ο κύριος υπεύθυνος για την ήττα της Ουκρανίας στη βόρεια γραμμή του Donbass.

Σαφές σημάδι κατά του Syrsky

Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι για τον Ανώτατο Διοικητή Syrsky, του οποίου η εξουσία είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ φέρεται να απειλείται και με απομάκρυνση από το αξίωμα.
H απόφαση πιθανότατα αναβάλλεται μέχρι να υπάρξει μια βολική περίσταση στα μέσα ενημέρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχιζόμενες αλλαγές στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίεβο, τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και πίσω από αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης