Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο ειρήνης Trump για Ουκρανία - Όπλα στο Κίεβο, μόνο αν μιλήσει με τη Μόσχα - Το μήνυμα στη Ρωσία, τι απαντά το Κρεμλίνο

Το σχέδιο ειρήνης Trump για Ουκρανία - Όπλα στο Κίεβο, μόνο αν μιλήσει με τη Μόσχα - Το μήνυμα στη Ρωσία, τι απαντά το Κρεμλίνο
Τι απαντά το Κρεμλίνο - Το σχέδιο λέει ότι κατά τη διάρκεια τωνδιαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης
(upd2) Το σχέδιο του Donald Trump - εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο - για την ειρήνη στην Ουκρανία αποκαλύπτουν δύο σύμβουλοι του.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βασικά μηνύματα, ένα προς το Κίεβο και ένα προς τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο απόστρατος υποστράτηγος και ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump, Keith Kellogg, ο Trump θα διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Σε μια πρώτη αντίδραση του το Κρεμλίνο
υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο παρουσιάζεται πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Κατάπαυση στις σημερινές γραμμές του μετώπου

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Trump κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.
Kellogg και Fleitz παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Trump, ο οποίος φέρεται να τους απάντησε θετικά.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ικανοποιημένοι για το feedback που λάβαμε» υποστήριξε ο Fleitz.

Χαμηλοί τόνοι από Trump

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung υποστήριξε ότι μόνο οι δηλώσεις που γίνονται από τον Τραμπ ή από εξουσιοδοτημένα μέλη της εκστρατείας του θα πρέπει να θεωρούνται επίσημες.
Η στρατηγική που σκιαγράφησαν οι Kellogg και Fleitz είναι το πιο λεπτομερές σχέδιο που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα από συνεργάτες του Trump, ο οποίος έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να διευθετήσει μέσα σε λίγα 24ωρα τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν κερδίσει τον πρόεδρο Joe Biden στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Μέχρι τώρα, ο Trump δεν είχε αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια ή σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό.

Δραματική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ

Η πρόταση αυτή, εφόσον έχει οποιαδήποτε βάση, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συναντούσε την αντίθεση αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Είναι πολύ πιθανό να προκαλούσε αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.
Σύμφωνα με το Reuters, το Κρεμλίνο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό του σχεδίου.

Το σχέδιο

Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που είναι διαθέσιμη στο κοινό που και που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Trump think tank, όπου οι Kellogg και Fleitz κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Ο Kellogg είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.
«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα στερέψει.
Και θα πούμε στον Putin ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Kellogg.

Εκτός ΝΑΤΟ η Ουκρανία

Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Kellogg και Fleitz προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο Fleitz, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Fleitz.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Όπως επισημαίνουν Kellogg και Fleitz, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

Προτεραιότητα του Trump

«Ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι κορυφαία προτεραιότητα στη δεύτερη θητεία του θα είναι να διαπραγματευτεί γρήγορα τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος.
Είναι πραγματικά λυπηρό» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Trump, Steven Cheung.

Τι λέει ο Biden

H εκστρατεία του Biden υποστήριξε ότι ο Trump δεν ενδιαφέρεται να σταθεί απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Ο Donald Trump επαινεί τον Vladimir Putin με κάθε ευκαιρία που του δίνεται και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί ενάντια στον Putin ούτε θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Biden, James Singer.

Πάνω από 70 δισ η βοήθεια

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι επιφυλακτικοί να πληρώσουν περισσότερα για την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Μόσχας.
«Αυτό που θέλουν να κάνουν (οι υποστηρικτές του Trump) είναι να μειώσουν τη βοήθεια, αν όχι να κλείσουν τη στρόφιγγα» λέει ο Charles Kupchan, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η ειρηνευτική πρόταση Putin

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρουσίασε μια ειρηνευτική πρόταση, υποστηρίζοντας πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει, εάν η Ουκρανία συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις ανατολικές και νότιες επαρχίες (Kherson, Zaporizhia, Luhansk, Donetsk) - στα διοικητικά τους όρια -, τις οποίες η Ρωσία έχει προσαρτήσει.
Η πρόταση αυτή πάντως έχει απορριφθεί από τη Δύση, η οποία υποστηρίζει ότι η Ρωσία θέλει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και όχι διαπραγματεύσεις.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, Γάλλοι και Βρετανοί πρεσβευτές επανέλαβαν την άποψη ότι η ειρήνη μπορεί να επιδιωχθεί μόνο όταν η Ρωσία αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος, μια θέση που συμμερίζεται και το Κίεβο.

Το πάνω χέρι στη Μόσχα

Αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι το σχέδιο των Kellogg και Fleitz θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα το πάνω χέρι στις συνομιλίες.
Αυτό που περιγράφει ο Kellogg είναι μια διαδικασία που καλεί την Ουκρανία να παραιτηθεί από όλα τα εδάφη που τώρα κατέχει η Ρωσία», δήλωσε ο Daniel Fried, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα ο Trump απέρριψε το ενδεχόμενο να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα για την Ουκρανία ενώ φάνηκε σκεπτικός σχετικά με το να κάνει την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.
Ήδη έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση της βοήθειας στην Ουκρανία εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι το σχέδιο που προτείνουν οι συνεργάτες του Trump θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
«Η αξία οποιουδήποτε σχεδίου έγκειται στις λεπτομέρειες και στο αν λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», είπε ο Peskov. σχολιάζοντας το σχέδιο διευθέτησης που ανέπτυξαν οι Keith Kellogg και Fred Fleitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης