Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Helleniq Energy: Εξετάζει απόκτηση νέου δικτύου στα Βαλκάνια – Νέο σενάριο για Elpedison και πώληση της ΔΕΠΑ

Helleniq Energy: Εξετάζει απόκτηση νέου δικτύου στα Βαλκάνια – Νέο σενάριο για Elpedison και πώληση της ΔΕΠΑ
Στην πολύωρη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Helleniq Εnergy, o διευθύνων σύμβουλος της κ. Ανδρέας Σιάμισιης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τις εξορύξεις σε δυο κοιτάσματα
Διευρύνεται το επενδυτικό αφήγημα για την Helleniq Energy.
Σε διάστημα 12 μηνών θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα θα απεμπλακεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορία αποκτώντας μεγαλύτερο ποσοστό στην Elpedison.
Παράλληλα, εξετάζει την απόκτηση νέου εμπορικού δικτύου στα Bαλκάνια, σε συνδυασμό με την επανέναρξη του αγωγού προϊόντων προς τα ΟΚΤΑ Σκοπίων.
Στην πολύωρη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Helleniq Εnergy, o διευθύνων σύμβουλος της κ. Ανδρέας Σιάμισιης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2025 θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τις εξορύξεις σε δυο κοιτάσματα.
Τότε εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες (2027) μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγή εάν πρόκειται για φυσικό αέριο ενώ αν πρόκειται για πετρέλαιο θα απαιτηθούν εγκαταστάσεις.
Mέχρι το τέλος του έτους, όπως συμπλήρωσε, θα έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της κοινοπραξίας με την Edison: Για την πρώτη, μια επένδυση 250 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο και από την εμπορία φυσικού αερίου έχει φθάσει να ανταγωνίζεται την Helleniq, γι’ αυτό βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποσπάσει ένα εύλογο τίμημα.
Σε ό,τι αφορά την Elpedison, σημείωσε με νόημα ότι, δεν έχουν ληφθεί μερίσματα με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και όσο αλλάζει η αγορά χρειάζεται καθετοποιημένη λειτουργία.
Εκτός από την απόκτηση του υπόλοιπου 50% στην κοινοπραξία με την Edison υπάρχει και το πιθανό σενάριο να αναλάβει πλήρως την διοίκηση η ελληνική πλευρά ύστερα από συμφωνία με την Ιταλική πλευρά.

Λάθος η φορολόγηση συγκρίνοντας χρονιές με μηδενικά έσοδα – Κλοπή στα πρατήρια

Η διοίκηση της εισηγμένης επέκρινε την κυβέρνηση για την διατήρηση πλαφόν στα περιθώρια κερδοφορίας στην εμπορία καυσίμων από την εποχή της πανδημίας, αλλά και την επιβολή έκτακτου φόρου 33% για τα κέρδη του 2023.
Αναφερόμενος στο θέμα του λαθρεμπορίου το αποκάλεσε “κλοπή” καθώς “προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με ποιότητα, ποσότητα, υπηρεσίες και έχουμε να ανταγωνιστούμε κάποιους που πωλούν κάτω από τις διυλιστηριακές τιμές.
Η κυβέρνηση το γνωρίζει, αλλά η κατάσταση διαιωνίζεται.
Χαρακτήρισε “λάθος” τη φορολόγηση η οποία στηρίχθηκε σε ευρωπαϊκή οδηγία.
“Δεν υπάρχουν υπερκέρδη καθώς τα κέρδη του 2022 συγκρίνονται με τη χρονιά του COVID, όταν τα έσοδα ήταν μηδενικά.
Για τον κ. Σιάμισιη, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί εντός του 2024 και θα υπάρξει επίδραση, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά “Έχουμε περάσει κρίσεις και θα το αντιμετωπίσουμε”.
Ο κ. Σιάμισιης πραγματοποίησε εκτενή παρουσίαση υπογραμμίζοντας ότι, οι εταιρείες πρέπει πρώτα να αντιληφθούν το περιβάλλον που λειτουργούν καθώς οι δραστηριότητες επηρεάζεται από κλιματική αλλαγή, οικονομία, ασφάλεια εφοδιασμού, θεσμούς, τεχνολογία, πολιτική αβεβαιότητα, δημογραφικό.
Ο CEO της Helleniq διατηρεί επιφυλάξεις για όλες τις αγορές καθώς υπάρχει διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναδιάταξη εμπορικών ροών (διακοπή ροών από Ρωσία,Ιράν- Ιράκ) αύξηση κόστους, κυρώσεις, και άνισος ανταγωνισμός από διυλιστήρια Ισραήλ, Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, σημείωσε την αλλαγή μοντέλου με υψηλότερο ρίσκο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (υδρογόνο, μπαταρίες) οι τεχνολογίες είναι ανώριμες με τεράστιο ρίσκο
Η Helleniq, πάντως, προσαρμόστηκε στο νέο περιβάλλον δεδομένα, άλλαξε τις πηγές προμήθειας αργού, επένδυσε στις ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 381 mw και κατέχει διεθνές χαρτοφυλάκιο 4GW υπό ανάπτυξη, έγινε πιο πελατοκεντρική (323 πρατήρια σε 5 χώρες).
Σε ό,τι αφορά τις μετοχικές επιδόσεις την τριετία 2021-2023 η συνολική απόδοση (άνοδος συν μερίσματα) διαμορφώθηκε πάνω από 80% καθώς διανεμήθηκαν πάνω από 750 εκατ. ευρώ ή το 45% της κεφαλαιοποίησης στην αρχή της τριετίας.
Στη γενική συνέλευση εμφανίστηκε και εκπρόσωπος μετόχου από τις ΗΠΑ ο οποίος ρώτησε επίμονα για το υψηλό ποσό προς τους προμηθευτές και τις παλαιές οφειλές προς Ιράν.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης