Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα ο εμπορικός φονταμενταλισμός των ΗΠΑ - Απειλεί με εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα ο εμπορικός φονταμενταλισμός των ΗΠΑ - Απειλεί με εκτροχιασμό την παγκόσμια οικονομία
Οι ειδικοί του ΔΝΤ συνιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
Οι εμπορικοί περιορισμοί που επιβάλονται με ... εξτρεμιστικούς όρους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που αξιολογεί  τα ετήσια, οικονομικά αποτελέσματα της αμερικανικής οικονομίας.
«Η συνεχιζόμενη ενίσχυση των εμπορικών περιορισμών και η αυξανόμενη χρήση μονομερών εργαλείων για την εξυπηρέτηση εθνικών εμπορικών συμφερόντων έναντι διεθνών ενέχουν αυξανόμενο κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τις παγκόσμιες οικονομίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν ενεργά με τους κύριους εμπορικούς εταίρους τους για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών τους για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την αστάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, την εθνική ασφάλεια κοκ) που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο εμπόριο και το επενδυτικό σύστημα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Κατά την άποψή τους, οι δασμοί και οι εμπορικοί φραγμοί «δεν είναι η σωστή λύση γιατί στρεβλώνουν τις εμπορικές και επενδυτικές ροές και κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα ολισθηρό έδαφος που υπονομεύει το πολυμερές εμπορικό σύστημα, διακόπτει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και προκαλεί αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους».
«Τέτοιες πολιτικές βλάπτουν τελικά την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την απόδοση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ και τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος τους βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο και αντ' αυτού να προσπαθήσουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση των εργαζομένων, την κατάρτιση δεξιοτήτων και τις υποδομές», υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Οι ειδικοί του Ταμείου συνιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η έκθεση, η κατάσταση γύρω από τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες «συνδέεται με εξίσου σοβαρούς κινδύνους».
Το ταμείο προειδοποιεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας «μπορεί να εμποδίσει την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών εκτός ακινήτων».
«Μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων (για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ή του πολέμου στην Ουκρανία) θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι οποίες στη συνέχεια θα επηρεάσουν τους μισθούς και τον βασικό πληθωρισμό», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του Απριλίου για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2024: υπολογίζεται τώρα στο 2,6%, αντί του πρότερου 2,7%.
Το ποσοστό για το 2025 παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης