Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Με ανταλλακτικά από τη Νότια Κορέα το αυτοκίνητο που χάρισε ο Putin στον Kim

Reuters: Με ανταλλακτικά από τη Νότια Κορέα το αυτοκίνητο που χάρισε ο Putin στον Kim
Το πολυτελές σεντάν είχε σκοπό να δείξει την εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας και τη μειωμένη εξάρτηση από εισαγόμενη τεχνολογία και αγαθά όταν παρουσιάστηκε το 2018
Γελώντας και αστειευόμενοι, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un έκαναν βόλτα στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα με μια ρωσική λιμουζίνα Aurus για να επιδείξουν την ενισχυμένη αντιδυτική συμμαχία τους.
Το πολυτελές σεντάν είχε σκοπό να δείξει την εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας και τη μειωμένη εξάρτηση από εισαγόμενη τεχνολογία και αγαθά όταν παρουσιάστηκε το 2018.
Ωστόσο, τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία που το κατασκευάζει χρησιμοποιεί εισαγόμενα ανταλλακτικά, πολλά από τα οποία φτάνουν στη Ρωσία από αυτό που ο Kim περιέγραψε ως «πρωταρχικό εχθρό της χώρας του», τη Νότια Κορέα.
Οι εισαγωγές υποδεικνύουν τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από τη δυτική τεχνολογία καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Δύσης να την αποκόψει από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ως τιμωρία για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
Οι δύο ηγέτες οδηγούσαν εκ περιτροπής τη θωρακισμένη λιμουζίνα κατά τη διάρκεια της γεμάτη μεγαλοπρέπεια επίσκεψη του Putin, την πρώτη του εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα στη Βόρεια Κορέα, σε μια επίδειξη των ολοένα και στενότερων δεσμών των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Η Ρωσία εισήγαγε εξοπλισμό και εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 34 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2018 και 2023 για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών Aurus, έδειξαν τα τελωνειακά αρχεία που είδε το Reuters.
Το Reuters δεν έχει πρόσβαση σε πιο πρόσφατα δεδομένα.
Οι εισαγωγές περιελάμβαναν μέρη αμαξώματος αυτοκινήτου, αισθητήρες, προγραμματιζόμενους ελεγκτές, διακόπτες, εξοπλισμό συγκόλλησης και άλλα εξαρτήματα αξίας σχεδόν 15,5 εκατομμυρίων δολαρίων που εισήχθησαν από τη Νότια Κορέα.
Ανταλλακτικά εισάγονταν επίσης από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Οι ξένες προμήθειες για την Aurus συνέχισαν να έρχονται και μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αγαθά αξίας σχεδόν 16 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται στη Νότια Κορέα, που εισάγονται από τον Φεβρουάριο του 2022, έδειξαν τα αρχεία.
Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει συγκεκριμένα ποια εισαγόμενα ξένα ανταλλακτικά κατέληξαν στο αυτοκίνητο που δόθηκε στον Kim και οι εισαγωγές δεν παραβίαζαν τις κυρώσεις – στην Aurus LLC επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 2024.
Το σεντάν Aurus αναπτύχθηκε από το ρωσικό κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο NAMI σε συνεργασία με τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Sollers, η οποία έκτοτε πούλησε το μερίδιό της.

Ανάπτυξη παραγωγής

Η εταιρεία ξεκίνησε επίσημη παραγωγή στην περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας, περίπου 1.000 χλμ. από τη Μόσχα, το 2021 - πριν από τότε είχε κατασκευαστεί σε μικρή, πειραματική κλίμακα στη NAMI.
Θα ξεκινήσει επιπλέον παραγωγή στην Αγία Πετρούπολη αργότερα φέτος στο πρώην εργοστάσιο της Toyota.
Η Toyota είναι μία από τις πολλές ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η φυγή άφησε ένα κενό που οι Κινέζοι παραγωγοί έσπευσαν να καλύψουν, κατακτώντας γρήγορα περισσότερο από το μισό μερίδιο αγοράς και εκθέτοντας την περιορισμένη εγχώρια παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας.
Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων προμηθευτών της Aurus, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγού βιομηχανικού εξοπλισμού Kyungki Industrial Co, της κατασκευάστριας εξαρτημάτων αμαξώματος αυτοκινήτων BYT CO LTD και της προμηθευτή μπαταριών Enertech International Inc.
Η ιταλική παραγωγός πλαστικών εξαρτημάτων Industrie Ilpea Spa και η εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Rain Electronics προμήθευαν επίσης αγαθά.
Ένας αξιωματούχος της Kyungki Industrial Co επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει προμηθεύσει ανταλλακτικά στην Aurus LLC και συνεχίζει να το κάνει.

Ο συμβολισμός του Aurus

Το Aurus Senat, σε ρετρό στυλ μετά τη λιμουζίνα ZIL της σοβιετικής εποχής, είναι το επίσημο προεδρικό αυτοκίνητο της Ρωσίας και χρησιμοποιήθηκε από τον Putin στις προεδρικές ορκωμοσίες του το 2018 και το 2024.
Ο Putin έδωσε τώρα στον Kim, που πιστεύεται ότι είναι ένθερμος θαυμαστής των αυτοκινήτων, δύο αυτοκίνητα Aurus, πρώτα κατά την επίσκεψη του Kim στη Ρωσία τον Φεβρουάριο και ένα ελαφρώς διαφορετικό μοντέλο στη Βόρεια Κορέα τον Ιούνιο.
Οι τιμές για τα αυτοκίνητα Aurus - υπάρχουν τέσσερα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου ενός SUV και θωρακισμένης έκδοσης - ξεκινούν από 46,625 εκατομμύρια ρούβλια (528.356 δολ).
Οι πελάτες περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Serdar Berdymukhamedov.
Η Aurus πούλησε 107 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού αναλυτικού πρακτορείου Autostat.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης