Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Δύση: Ο ρωσικός στρατός κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα ελέγχου πυραύλων ATACMS - Βίντεο ντοκουμέντο

Τρόμος στη Δύση: Ο ρωσικός στρατός κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα ελέγχου πυραύλων ATACMS - Βίντεο ντοκουμέντο
Οι πύραυλοι έχουν υψηλή ακρίβεια και βεληνεκές, καθιστώντας τους ένα αποτελεσματικό όπλο για το χτύπημα βασικών εχθρικών στόχων
(upd) Αίσθηση και τρόμο στη Δύση... προκαλούν τα πλάνα που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο από τους Ρώσους, τα οποία δείχνουν την εσωτερική δομή των επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS που μεταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, το βίντεο δείχνει το εσωτερικό σύστημα καθοδήγησης και διόρθωσης πτήσης αυτών των πυραύλων, σε μια αναπάντεχη κίνηση της Ρωσίας με την οποία δείχνει ότι «κρατά» στο χέρι το καμάρι των Αμερικανών.

Σημείο - κλειδί για τους Ρώσους

Αφού εξετάσουν τον πύραυλο ATACMS, Ρώσοι ειδικοί θα είναι σε θέση να δώσουν συστάσεις στον στρατό για το πώς να τον αναχαιτίσουν πιο αποτελεσματικά με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και πώς να τον εμποδίσουν με όπλα ηλεκτρονικού πολέμου (EW), επεσήμανε ο απόστρατος αξιωματικός.
Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να ενημερώσουν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) σχετικά με το ποια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν την επικοινωνία του ATACMS με διάφορα συστήματα αεροσκαφών ή πώς να απενεργοποιήσουν το σύστημα GPS, παρατήρησε ο Litovkin.
Ρώσος ειδικός των όπλων εμφανίζεται να τοποθετείται για τις κεφαλές του πυραύλου ATACMS: «Ο πύραυλος διατηρείται στην προσαρμοσμένη βαλλιστική τροχιά. Η κεραία GPS παρέχει διόρθωση στο κύριο και στο τελευταίο τμήμα της βαλλιστικής τροχιάς .
Τα εν λόγω δεδομένα θα επιτρέψουν στους εμπειρογνώμονες να μελετήσουν τη λειτουργία των συστημάτων του πυραύλου σε όλη τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και την ικανότητά του να διορθώνει την πορεία του.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τον Απρίλιο του 2024 τη μεταφορά επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων εκτεταμένου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι πύραυλοι προορίζονται για χρήση «εντός κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους».
1119208114_0_5_1257_712_1920x0_80_0_0_167852668d5530848f4332c3b39df2af.jpg.webp

Οι τελευταίες παραδόσεις περιλάμβαναν για πρώτη φορά μια τροποποίηση με ακτίνα καταστροφής 300 χιλιομέτρων.
Το ATACMS είναι ένας επιχειρησιακός-τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin.
Μπορεί να εκτοξευθεί από συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης όπως το M142 HIMARS.
Οι πύραυλοι έχουν υψηλή ακρίβεια και βεληνεκές, καθιστώντας τους ένα αποτελεσματικό όπλο για το χτύπημα βασικών εχθρικών στόχων.
«Μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα πυραυλικά μας συστήματα εδάφους-αέρος για να καταρρίπτουν παρόμοιους πυραύλους και μπορούμε να επαναδιαμορφώσουμε και να ρυθμίσουμε τα συστήματα ηλεκτρονικού μας πολέμου για την αντιμετώπιση αυτού του πύραυλο», φέρεται να είπε ο Litovkin.
«Η Δύση πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι προσπάθειές της ήταν μάταιες, ότι τα ρωσικά όπλα και τα ρωσικά αντίμετρα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τανκς, τους πυραύλους και τα όπλα [της Δύσης]», κατέληξε ο απόστρατος συνταγματάρχης. «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τη Δύση, ότι τα δυτικά όπλα δεν ταιριάζουν με τα ρωσικά όπλα».

Οι ενέργειες των ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, η Ουάσιγκτον άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με ATACMS πριν από αρκετούς μήνες, μετά από δύο χρόνια αφότου είχε απορρίψει αιτήματα από το Κίεβο για όπλα τέτοιας εμβέλειας.
Οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν έως και 300 χλμ. μακριά, περίπου το διπλάσιο της εμβέλειας των συστημάτων HIMARS που άρχισαν να προμηθεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία το 2022.
Η Μόσχα έχει επικρίνει την Ουάσιγκτον για την προμήθεια των όπλων, κίνηση που χαρακτήρισε ως κλιμάκωση. Τα χαρακτηριστικά

Ο πύραυλος ATACMS (Army Tactical Missile System) είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-εδάφους που αναπτύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι σχεδιασμένος να προσφέρει ακριβή και μακράς εμβέλειας πλήγματα ενάντια σε κρίσιμους στόχους. Οι κύριες δυνατότητες του πυραύλου ATACMS περιλαμβάνουν:

1. Εμβέλεια: Ο πύραυλος ATACMS έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από 140 έως 300 χιλιόμετρα, ανάλογα με την έκδοση.
2. Ακρίβεια: Είναι εξοπλισμένος με σύστημα καθοδήγησης GPS, το οποίο εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια πλήγματος με απόκλιση λίγων μέτρων.
3. Φόρτος Μάχης: Ο πύραυλος μπορεί να φέρει διαφόρων τύπων κεφαλές, όπως εκρηκτικές, θραυσμάτων ή υποπυρομαχικά (cluster munitions).
4. Ταχύτητα: Αναπτύσσει ταχύτητες που φτάνουν τα 3 Μach, επιτρέποντάς του να πλήξει στόχους γρήγορα και αποτελεσματικά.
5. Εκτόξευση: Μπορεί να εκτοξευθεί από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS) και συστήματα εκτόξευσης υψηλής κινητικότητας (HIMARS).
447645225_1081177483469345_95030.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης