Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τρόμος στις ΗΠΑ - Η Κίνα έχει γεμίσει με βάσεις παρακολούθησης την Κούβα μόλις 100 μίλια από τη Φλόριντα

WSJ: Τρόμος στις ΗΠΑ - Η Κίνα έχει γεμίσει με βάσεις παρακολούθησης την Κούβα μόλις 100 μίλια από τη Φλόριντα
H Κούβα και η Κίνα λειτουργούσαν ήδη από κοινού σταθμούς υποκλοπής στο νησί
Η Κίνα στήνει βάσεις στην Κούβα, μόλις 100 μίλια από την ακτή της Φλόριντα, από όπου θα μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως γράφει η Wall Street Journal.
Εικόνες που τραβήχτηκαν από το Διάστημα δείχνουν ανάπτυξη ηλεκτρονικών κατασκοπευτικών σταθμών που προορίζονται για υποκλοπές στο έδαφος της Κούβας και συνδέονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης νέας κατασκευής σε τοποθεσία που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως, περίπου 70 μίλια από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον κόλπο του Guadanamo.
Ειδικότερα, μελέτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι η Κίνα και η Κούβα έχουν συνάψει στενούς δεσμούς στα πεδία της άμυνας και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας μιας νέας κοινής στρατιωτικής εγκατάστασης εκπαίδευσης και μιας εγκατάστασης για υποκλοπές.
Υπενθυμίζεται πως η Wall Street Journal είχε αναφέρει και στο παρελθόν ότι η Κούβα και η Κίνα λειτουργούσαν ήδη από κοινού κατασκοπευτικούς σταθμούς στο νησί.
Η ανησυχία για τους σταθμούς, λένε πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, έγκειται στο ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τη γεωγραφική εγγύτητα της Κούβας με τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ για να αποκτήσει ευαίσθητες ηλεκτρονικές επικοινωνίες από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης στο Διάστημα και τη στρατιωτική και εμπορική ναυτιλία.
Οι κινεζικές εγκαταστάσεις στο νησί «θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία Αμερικανών πολιτών» δήλωσε ο Leland Lazarus, ειδικός στις σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
φσαδφσδασφδα.JPG
Ο Λευκός Οίκος και το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι συντάκτες της έκθεσης CSIS, μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων οι οποίες περισυνελέγησαν έπειτα από την πάροδο πολλών ετών, διαπίστωσαν ότι η Κούβα έχει αναβαθμίσει και επεκτείνει σημαντικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας της τα τελευταία χρόνια ενώ εντόπισε τέσσερις κατασκοπευτικές τοποθεσίες: στο Bejucal, το El Salao, το Wajay και το Calabazar.
Παρότι ορισμένες από τις τοποθεσίες που περιγράφονται από το CSIS, όπως αυτή στο Bejucal, είχαν αναγνωριστεί στο παρελθόν, οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητές τους, την ανάπτυξή τους και πιθανούς δεσμούς με την Κίνα.
«Πρόκειται για ενεργές τοποθεσίες με εξελισσόμενο σύνολο αποστολών» δήλωσε ο Matthew Funaiole, ανώτερος μελετητής στο CSIS και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
Η εν λόγω έκθεση «είδε» το φως της δημοσιότητας εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων στην Καραϊβική και αλλού στη Λατινική Αμερική, όπου η Ουάσιγκτον για δεκαετίες προσπαθούσε να εμποδίσει τους αντιπάλους να αποκτήσουν στρατιωτικό και οικονομικό πλεονέκτημα.

Απειλές


Η Κίνα κατασκευάζει λιμάνι στις ακτές του Ειρηνικού του Περού.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έστειλε ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ικανό να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ Kalibr και μια φρεγάτα στο λιμάνι της Αβάνας της Κούβας.
Στην ετήσια αξιολόγηση απειλών που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε δημόσια για πρώτη φορά ότι η Κίνα επιδιώκει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κούβα.
Κινέζοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων και σταθμών για υποκλοπές.
«Οι ΗΠΑ είναι αναμφίβολα η ηγέτιδα δύναμη όσον αφορά τις υποκλοπές», έγραψε σε δήλωσή του ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον.
«Η αμερικανική πλευρά έχει κάνει λόγο επανειλημμένα για την ίδρυση κατασκοπευτικών βάσεων από την Κίνα ή τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων παρακολούθησης στην Κούβα».
Η πρεσβεία της Κούβας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
δγφδσφγδφσγσδγφ.JPG
Σύμφωνα με την έκθεση, σε δύο από τις τοποθεσίες κοντά στην Αβάνα (Bejucal και Calabazar) έχουν εγκατασταθεί μεγάλες δορυφορικές κεραίες που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για παρακολούθηση και επικοινωνία με δορυφόρους.
Η έκθεση σημειώνει ότι, ενώ η Κούβα δεν έχει δορυφόρους, οι κεραίες θα ήταν χρήσιμες για την Κίνα, η οποία τρέχει ένα σημαντικό διαστημικό πρόγραμμα.
Η πιο καινούργια κεραία εγκαταστάθηκε στο Bejucal τον Ιανουάριο, ανέφερε η έκθεση, η οποία διαπίστωσε και άλλες αναβαθμίσεις στις τοποθεσίες κατά την τελευταία δεκαετία.
Η πιο πρόσφατη από τις τέσσερις τοποθεσίες, όπου υπάρχει δραστηριότητα, βρίσκεται στο El Salao, έξω από την πόλη του Σαντιάγο ντε Κούβα στο ανατολικό τμήμα της χώρας - όχι μακριά από τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο.
Η ανάπτυξή της ξεκίνησε εκεί το 2021 και φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να χωράει έναν μεγάλο σχηματισμό κεραιών - κυκλικά τοποθετημένη διάταξη κεραιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση και την υποκλοπή ηλεκτρονικών σημάτων, ανέφερε η έκθεση.
Ο χώρος, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να παρακολουθεί τις επικοινωνίες και άλλα ηλεκτρονικά σήματα που προέρχονται από τη βάση του Γκουαντάναμο, είπε ο Matthew Funaiole,.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό αυτό το είδος συστοιχίας κεραιών υπέρ νεότερων τεχνολογιών, αλλά η Κίνα τις κατασκευάζει σε πολλά στρατιωτικοποιημένα φυλάκια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είπε.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση λειτουργούσε τη μεγαλύτερη υπερπόντια εγκατάσταση για ηλεκτρονική κατασκοπεία, στη Λούρδη, λίγο έξω από την Αβάνα.
Ο ιστότοπος, ο οποίος φέρεται να φιλοξενούσε εκατοντάδες σοβιετικούς, κουβανούς και άλλους αξιωματικούς του ανατολικού μπλοκ, έκλεισε μετά το 2001 και η τρέχουσα κατάστασή του δεν είναι ξεκάθαρη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης