Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aoife Nolan: Οι «ταλαιπωρημένοι» Ευρωπαίοι στρέφονται προς την ακροδεξιά

Aoife Nolan: Οι «ταλαιπωρημένοι» Ευρωπαίοι στρέφονται προς την ακροδεξιά
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 46 μέλη.
Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση από τις διαδοχικές κρίσεις, γεγονός που διαμορφώνει τη δημοκρατική τους δέσμευση και εγκυμονεί τον κίνδυνο περισσότερων μετατοπίσεων προς την αυταρχική διακυβέρνηση, εάν δεν ενισχυθεί η σημασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνέντευξή της στο Euractiv.
Η Aoife Nolan, επίσης καθηγήτρια δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδιευθύντρια του Κέντρου για το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, πρόκειται να είναι η πρόεδρος της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τον Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο Βίλνιους στις 4 Ιουλίου, όπου ελπίζει να αυξήσει τη δυναμική του Χάρτη, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο σαν αυτή.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 46 μέλη.
Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης είναι μια συνθήκη του ΣτΕ (Συμβουλίου της Ευρώπης) που δημιουργήθηκε το 1961 και θεσπίζει τα κοινωνικά δικαιώματα για να συμπληρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο οποίος υποστηρίζει τα πολιτικά και δημόσια δικαιώματα.
Εγγυάται δικαιώματα που αφορούν τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και την απασχόληση, τη γονική άδεια, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία από τον αποκλεισμό, τους μετανάστες και τα άτομα με αναπηρία, καθώς και την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Πολλοί εξ αυτών τομείς συγκρούονται άρρηκτα με τις δεξιές και ακροδεξιές ατζέντες γεγονός που έχει προκαλέσει ευρεία ανησυχία τον τελευταίο καιρό στην Ευρώπη με την άνοδο της ακροδεξιάς.
Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών και τη στροφή προς τα δεξιά σε πολλά κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Nolan δήλωσε ότι πολλά μπορούν να αποδοθούν στις επιπτώσεις των πρόσφατων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ζωής και της πανδημίας COVID-19.
«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της Eurostat και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων και κοιτάξετε τα πρότυπα ψηφοφορίας, είναι πολύ σαφές ότι οι άνθρωποι αισθάνονται τεράστια πίεση όσον αφορά το βιοτικό τους επίπεδο και φοβούνται για το μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους, και αυτό διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται με τη δημοκρατία», δήλωσε η Nolan στο Euractiv.
«Έχουμε μια πολυκρίση – οι επιπτώσεις της οποίας αντηχούν σε όλη την Ευρώπη και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων», είπε, προσθέτοντας ότι «αν δεν αποκτήσουμε σωστά τα κοινωνικά δικαιώματα, θα δούμε περισσότερες μετατοπίσεις, φοβάμαι, προς μια αντιδημοκρατική, αυταρχική διακυβέρνηση που υπονομεύει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σε ερώτημα επίσης σχετικά με το γιατί η δεξιά αυξάνεται και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το χάρτη, είπε ότι «ενώ πολλά δεξιά κόμματα εκφράζουν ανησυχίες για τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης, τη στέγαση και την εκπαίδευση και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων, δεν είναι απαραίτητα έντιμοι διαμεσολαβητές».
«Αν κοιτάξετε το ήθος αυτών των κομμάτων, ιδίως των ακροδεξιών κομμάτων, δεν πρόκειται για κόμματα που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης, που αποτελούν θεμελιώδη βασικά στοιχεία του Κοινωνικού Χάρτη και, πράγματι, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η Nolan ήταν ξεκάθαρη ότι τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούν τους φόβους των ανθρώπων για δικό τους όφελος, αλλά η πραγματική τους στάση σχετικά με τις μειονότητες, τη φυλή, την ισότητα και την άνευ διακρίσεων απόλαυση των κοινωνικών δικαιωμάτων «δίνει πολύ άσχημα σημάδια καθώς προχωράμε, αν αυτά τα κόμματα έρθουν στην εξουσία».

Θα μπορούσε η Δεξιά να χρησιμοποιήσει ως όπλο τον χάρτη;

Η πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης και για το αν πρόκειται ο χάρτης να εργαλειοποιηθεί από τη Δεξιά, όπως συνέβη με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην Ουγγαρία και την Πολωνία και με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Νομίζω ότι υπάρχει πάντα η ανησυχία, είτε πρόκειται για τον χάρτη είτε για οποιοδήποτε άλλο πρότυπο, ότι θα εργαλειοποιηθεί ή θα παρερμηνευτεί σκόπιμα από εκείνους που έχουν τα δικά τους σχέδια, τα οποία εξυπηρετούνται με την παρερμηνεία του προτύπου αυτού», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ενώ ο χάρτης θεσπίζει προστασία για θέματα που «σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη επιβίωση, ανάπτυξη, ευημερία και ευημερία», όπως περιγράφει η Nolan, δεν είναι τόσο γνωστός όσο κάποια άλλα αντίστοιχα. Αυτή είναι μια πρόκληση που η Nolan ελπίζει ότι θα αλλάξει, καθώς τα κοινωνικά δικαιώματα έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
«Ο χάρτης είναι εξαιρετικά σημαντικός επειδή παίρνει αυτά τα δικαιώματα και τα τοποθετεί σε ένα νομικό μέσο, μια διεθνή συνθήκη, που επιβάλλει αυτά τα δικαιώματα που είναι απίστευτα σημαντικά», δήλωσε η Nolan.
«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλά για τους ανθρώπους στην Ευρώπη και ότι μπορούν να λυθούν μόνο με τη χρήση των πολιτικών και αστικών δικαιωμάτων, και έτσι η προσοχή δικαίως επικεντρώνεται στα κοινωνικά δικαιώματα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια εποχή που οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και περισσότερο «βαλλόμενοι» από παντού.

Έλλειψη προσοχής και υιοθέτηση

Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 1961, ενώ ακολούθησε αναθεώρησή του το 1996. Η Κροατία, η Δανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τον αναθεωρημένο χάρτη, ενώ 30 χώρες δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη διαδικασία συλλογικών καταγγελιών, η οποία επιτρέπει στις εθνικές ΜΚΟ να υποβάλλουν καταγγελίες κατά ενός κράτους που έχει υπογράψει τον χάρτη.
«Υπάρχουν ορισμένα κράτη που αισθάνονται πολύ έντονα ιδεολογικά άβολα με την έννοια των κοινωνικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Nolan.
Ωστόσο, άλλοι λόγοι, όπως ένα καλοκαίρι γεμάτο εκλογές και κυβερνητικές αλλαγές, έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στη λήψη περαιτέρω μέτρων, ακόμη και σε κράτη που τάσσονται υπέρ του χάρτη.
Η Nolan σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη εξοικείωσης και νευρικότητα γύρω από τα κοινωνικά δικαιώματα, «η οποία δεν είναι ιδεολογική, είναι απλώς ένα κατανοητό άγχος για το άγνωστο.
Οι άνθρωποι είναι πολύ αργοί στο να προχωρήσουν σε πράγματα για τα οποία δεν είναι σίγουροι».
Όσον αφορά την προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Χάρτη και τον ΕΣΔΑ, μια προσπάθεια έγινε πριν από μερικά χρόνια για την υιοθέτηση του ΕΣΔΑ, αλλά σταμάτησε στο τελευταίο στάδιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι θα επανέλθει στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας της Επιτροπής, καθώς και η προσχώρηση στον Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Άλλο ένα κράτος μέλος πρόκειται να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο χάρτη

Στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, η Nolan ανέφερε ότι αναμένει ότι άλλη μια χώρα -χωρίς να αποκαλύψει ποια- θα υιοθετήσει τον αναθεωρημένο χάρτη, αποδεικνύοντας «ισχυρή απόδειξη της αυξανόμενης δέσμευσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα».
Όσον αφορά άλλα συγκεκριμένα αποτελέσματα της διάσκεψης, η Nolan τόνισε ότι είναι βασικό να «διατηρηθεί η δυναμική με τα κράτη όσον αφορά την αποδοχή περισσότερων διατάξεων και τη μετάβαση στον αναθεωρημένο χάρτη, καθώς και την αποδοχή του μηχανισμού συλλογικών καταγγελιών».
«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη διάσκεψη για να οικοδομήσουμε σχέσεις, να κάνουμε διαλόγους και να παρέχουμε γνώσεις, καθοδήγηση και υποστήριξη στις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης