Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής - Εκτός JP Morgan ο επικεφαλής αναλυτής Marko Kolanovic έπειτα από σειρά αποτυχημένων εκτιμήσεων

Τέλος εποχής - Εκτός JP Morgan ο επικεφαλής αναλυτής Marko Kolanovic έπειτα από σειρά αποτυχημένων εκτιμήσεων
Ο Κροάτης είναι μια περίπτωση από τα ψηλά στα χαμηλά…
Εγκαταλείπει τη θέση του chief global markets strategist της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan ύστερα από 19 χρόνια ο Κροάτης οικονομολόγος Marko Kolanovic έπειτα από διαδοχικές εσφαλμένες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο Kolanovic, επίσης συνεπικεφαλής του τμήματος παγκοσμίων ερευνών της τράπεζας, ήταν από τους λιγοστούς bearish αναλυτές στη Wall Street.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα είχε προβλέψει ότι ο S&P 500 θα υποχωρούσε σχεδόν κατά 25% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.
Πράγματι, ο Κροάτης είναι μια περίπτωση από τα ψηλά στα χαμηλά… Μάλιστα, κάποτε το CNBC τον είχε χαρακτηρίσει άνθρωπο που κινεί τις αγορές και το Bloomberg σοφό Gandalf.
Ωστόσο, το αστέρι του Kolanovic δεν είναι τόσο λαμπερό τα τελευταία χρόνια, λόγω μιας σειράς από contrarian και τελικά εσφαλμένων εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί ο S&P 500.
Πριν από δύο χρόνια έδωσε σύσταση overweight για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά αυτό το οποίο ακολούθησε ήταν ένα βαθύ sell-off.
Κατόπιν, στις αρχές του 2023, τροποποίησε τις εκτιμήσεις του, δίνοντας σύσταση underweight.
Έκτοτε η Wall Street και ειδικότερα ο δείκτης των blue chip S&P 500 έχει κερδίσει περισσότερο από 40%.
Ο Kolanovic, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με διδακτορικό στη θεωρητική φυσική.
Συνέχισε να εργάζεται στους Bear Stearns και Merrill Lynch πριν ενταχθεί στην JPMorgan - τώρα θα «εξερευνά άλλες ευκαιρίες», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.
Ο Hussein Malik θα γίνει ο μοναδικός επικεφαλής στο τμήμα ερευνών…
Ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής για τις παγκόσμιες μετοχές της JPMorgan, θα ηγηθεί πλέον της στρατηγικής των αγορών σε έναν νέο ρόλο που θα περιλαμβάνει τις μετοχές και τη μακροοικονομική έρευνα.
Βιογραφία της JPMorgan που κοινοποιήθηκε στους Financial Times επαίνεσε τον Kolanovic για τις «έγκαιρες και ακριβείς βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του για τις αποδόσεις του χρηματιστηρίου», σημειώνοντας ότι εισήχθη στο Hall of Fame θεσμικών επενδυτών το 2020 «μετά από 10 συνεχόμενα χρόνια στην κατάταξη #1».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης