Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτοφανές - Εμπορικό μυστικό οι τιμές πώλησης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Οι ΑΠΕ δεν χαρίζουν λεφτά

Πρωτοφανές - Εμπορικό μυστικό οι τιμές πώλησης ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Οι ΑΠΕ δεν χαρίζουν λεφτά
Ποιες ώρες της ημέρας ανεβαίνουν οι τιμές
Σχετικά Άρθρα
Ως ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα προσδιορίζονται από τη ελληνική νομοθεσία οι τιμές πώλησης ενέργειας ανά τεχνολογία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με συνέπεια οι παραγωγοί να προσπαθούν πουλήσουν ενέργεια στην καλύτερη τιμή για τους ίδιους.
Οι τιμές ανά τεχνολογία δεν δίνονται στη δημοσιότητα αλλά μόνο η τελική τιμή ανά ώρα. Στο 24ωρο των συναλλαγών διαμορφώνεται μια τελική τιμή, η οποία προσδιορίζει το κόστος αγοράς όπως και το κόστος πώλησης ανά MWh.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Ιουλίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας προσδιόρισε την τιμή στα 112,23 ευρώ ανά MWh.
Στο 24ωρο της συνεδρίασης που καταγράφεται η προσφορά και η ζήτηση της ενέργειας όπως και οι τιμές ανά ώρα. Χθες, υπήρξε διακύμανση 56,57 ευρώ ανά MWh. Η κατώτερη τιμή του 24ωρού ήταν τα 90,59 ευρώ στις 11 το πρωί και η ανώτερη τα 147,17 ευρώ ανά MWh στις 9 το βράδυ.
 
Πότε ανεβαίνουν οι τιμές του ρεύματος το 24ωρο  
 
Οι ΑΠΕ με την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά δίνουν «φθηνό» ρεύμα στην αγορά αλλά σε τιμές που διαμορφώνεται ανά ώρα ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι μηδενικές τιμές εμφανίζονται σποραδικά αλλά όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, οι τιμές έρχονται πολύ κοντά με τις άλλες τεχνολογίες.
Τα αιολικά τα οποία αξιοποιούν το άνεμο οι επιδόσεις τους φτάνουν τις 160 ημέρες το χρόνο. Οι μονάδες που μπορούν να καλύψουν  τη ζήτηση αξιόπιστα είναι αυτές του φυσικού αερίου του λιγνίτη και  οι υδροηλεκτρικές μονάδες. Τις νυχτερινές ώρες που φεύγουν τα φωτοβολταικα και μένουν οι υπόλοιπες  τεχνολογίες.
Οι συνεδριάσεις εμφανίζουν ότι η άνοδος της τιμής της MWh αρχίζει μετά τις 4 το απόγευμα και κορυφώνεται στις 10  το βράδυ για να αρχίσει στη συνέχεια να μειώνεται διότι έχει περιοριστεί η ζήτηση.
Οι χαμηλές τιμές εμφανίζονται μετά τις 11 το πρωί  λόγω ηλιοφάνειας  χωρίς όμως κανένας  παραγωγός Φ/Β δεν θέλει να …χαρίζει λεφτά αλλά προσφέρει τιμές κοντά στην πιο ακριβή προσφορά.

Τι πληρώνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σύμφωνα με πηγή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η προσφερόμενη ενέργεια η οποία είναι πλεονάζουσα δεν τιμολογείται και τη διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του δικτύου.
Σύμφωνα με την εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς προσδιορίζουν ότι στο πεντάμηνο του 2024 χάθηκε ενέργεια. Συγκεκριμένα, από τις αρχές έως το τέλος Μαΐου του 2024 οι περικοπές ανήλθαν σε 430 GWh έναντι 228 GWh στο σύνολο του 2023.
Ο διαρκώς αυξανόμενος όγκος των περικοπών αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα του ηλεκτρικού συστήματος στο οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η διείσδυση των ΑΠΕ χωρίς παράλληλα να έχουν προωθηθεί έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή δημιουργία των διασυνδέσεων που θα επέτρεπαν την εξαγωγή της περίσσιας ενέργειας στο εξωτερικό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η αγορά προσδοκά να κινητοποιηθεί ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έτσι ώστε το νυκτερινό τιμολόγιο, το οποίο προσφέρει μόνο η ΔΕΗ σε χαμηλότερη τιμή ανά KWh σε σχέση με την ημερήσια τιμή, να αντικατασταθεί με νέα προγράμματα τα οποία θα προσφέρουν ρεύμα τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης