Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόγειος πόλεμος στις ΗΠΑ – Ελίτ και κατεστημένα ΜΜΕ αποκαθηλώνουν Biden, αμύνονται οι Δημοκρατικοί

Υπόγειος πόλεμος στις ΗΠΑ – Ελίτ και κατεστημένα ΜΜΕ αποκαθηλώνουν Biden, αμύνονται οι Δημοκρατικοί
Οι New York Times, οι οποίοι έχουν σηκώσει τη σημαία κατά Biden, βλέπουν ότι είναι ζήτημα ολίγων ημερών η απόσυρσή του
Πρωτοφανής είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, μετά δηλαδή το καταστροφικό debate του προέδρου της χώρας, Joe Biden, με τον αντίπαλο υποψήφιο Donald Trump.
Από τη μία, κατεστημένα μέσα ενημέρωσης, πρωτοστατούντων των New York Times, μιλούν συνεχώς για την αποχώρηση του Biden από την κούρσα.
Έφτασαν μάλιστα σε σημείο να δημοσιεύουν λίστες με πιθανούς αντικαταστάτες.
Μεγάλη κινητικότητα επίσης υπήρξε και στο μέτωπο των δωρητών, την ελίτ δηλαδή της αμερικανικής κοινωνίας, με αρκετούς να αποσύρουν τη στήριξη τους στην εκστρατεία του Biden.
Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες της Νέας Υόρκης, της Μινεσότας και του Μέριλαντ ανακοίνωσαν δημοσίως το βράδυ της Τετάρτης 3/7, πως στηρίζουν την υποψηφιότητα του Joe Biden για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, ύστερα από μια «ειλικρινή συζήτηση» που είχαν με τον 81χρονο πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με την απογοητευτική επίδοσή του στην τηλεμαχία της προηγούμενης εβδομάδας.
«Ο πρόεδρος μας υποστήριζε πάντα.
Θα τον υποστηρίξουμε κι εμείς», είπε σε δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Wes Moore.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Joe Biden και την αντιπρόεδρο Kamala Harris στον Λευκό Οίκο, συμμετείχαν 24 Δημοκρατικοί κυβερνήτες και η δήμαρχος της Ουάσινγκτον.

Ζήτημα λίγων ημερών η απόσυρση Biden

Πάντως, πέραν της στήριξης, οι New York Times, οι οποίοι έχουν σηκώσει τη σημαία κατά Biden, βλέπουν ότι είναι ζήτημα ολίγων ημερών η απόσυρσή του.
Όπως ανέφεραν, ο πρόεδρος κατανοεί ότι οι επόμενες εμφανίσεις πρέπει να πάνε καλά, επισημαίνουν οι NYT.
«Γνωρίζει ότι αν έχει δύο ακόμα εμφανίσεις σαν και αυτή, θα είμαστε σε διαφορετικό σημείο» ως το τέλος του Σαββατοκύριακου, τόνισε ο σύμμαχος, αναφερόμενος στην απογοητευτική επίδοση του Biden στο ντιμπέιτ με τον Trump.
Όπως αναφέρουν οι NYT, η συνομιλία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι ο πρόεδρος αναλογίζεται σοβαρά το κατά πόσον μπορεί να ανακάμψει μετά το debate της περασμένης εβδομάδας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το αν μπορεί να κερδίσει τον Trump και αν θα μπορεί να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα για μια ακόμα τετραετία.
Μάλιστα, για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στον πρόεδρο σύμβουλος του Biden στους NYT ότι ο πρόεδρος «γνωρίζει πολύ καλά τις πολιτικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος».

Προσπαθεί και η Kamala Harris…

Λίγα λεπτά αφότου η καταστροφική παράσταση του Joe Biden στο debate έφερε το Δημοκρατικό κόμμα σε πανικό, η Kamala Harris βγήκε στα ερτζιανά για να υπερασπιστεί το αφεντικό της.
Σύντομα μπορεί να τον αντικαταστήσει, αναφέρουν οι Financial Times, ακολουθώντας τη γραμμή των ΝΥΤ.
Καθώς η υποστήριξη του Biden στο κόμμα καταρρέει, η αντιπρόεδρός του είναι η κύρια υποψήφια για να διεκδικήσει τη θέση του στην κορυφή του εισιτηρίου του Δημοκρατικού κόμματος.
Το απόγευμα της Τετάρτης (3/7) γευμάτισε με τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στην πρώτη τους συνάντηση μετά την καταστροφή της περασμένης Πέμπτης.
Η προοπτική της ανύψωσής της προκαλεί αντιδράσεις στην κορυφή του κόμματός της που κυμαίνονται από την αποδοχή μέχρι τον τρόμο και την παραίτηση.
Αλλά όλοι συμφωνούν στο απόλυτο ερώτημα: θα τα πήγαινε καλύτερα η Harris από τον Biden —ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο— εναντίον του Donald Trump;

Τι θα απογίνει με τα 91 εκατ. δολάρια για την προεκλογική καμπάνια, αν εγκαταλείψει ο Biden

Σε μία περίοδο που οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν να βρουν τον/την αντικαταστάτη/τρια του Joe Biden στην προεδρική κούρσα, ένα ακόμη ζήτημα που προκύπτει είναι και τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρωθεί από δωρητές της προεκλογικής καμπανιάς.
Τα εν λόγω κεφάλαια από τους δωρητές των Δημοκρατικών, φθάνουν αυτή τη στιγμή τα 91,2 εκατ. δολάρια και οι αξιωματούχοι του κόμματος δεν επιθυμούν να τα αφήσουν έρμαιο του πρώτου τυχόντα που θα αντικαταστήσει τον Biden: εκτός αν αντικαταστάτρια είναι η Kamala Harris, σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες των ΗΠΑ.
Βέβαια, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν καθόλου δημοφιλής στους πολίτες της χώρας, ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με το NBC News, το ερώτημα για το τι θα συνέβαινε σε μία μάχη μεταξύ Biden και Harris για την προεδρική υποψηφιότητα, τέθηκε σε μια τηλεδιάσκεψη -την Κυριακή 30/6- που φιλοξενήθηκε από την εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου με ένα κοινό που περιλάμβανε περίπου 40 κορυφαίους δωρητές. Αν και αρνήθηκε ότι ο Biden μπορεί να εγκαταλείψει, η απάντηση της επικεφαλής της εκστρατείας Julie Chavez Rodriguez ήταν ότι τα περισσότερα χρήματα θα τεθούν υπό έλεγχο της Harris.
Οι ειδικοί στα οικονομικά της εκστρατείας λένε ότι αυτό ισχύει μόνο εάν η Harris γίνει ο υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Η νομική σύμβουλος του Campaign Legal Center, Shanna Ports, συμφωνεί, λέγοντας στη Wall Street Journal ότι, εάν η Harris είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, «θα διατηρούσε πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την προεδρική της υποψηφιότητα».Ωστόσο, αν η Harris ήταν απλώς η υποψήφια για αντιπρόεδρος σε συνδυασμό με έναν νέο τίτλο, δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια.
Τι θα συμβεί αν η Harris δεν είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών;
Τα χρήματα της εκστρατείας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε επιτροπή πολιτικής δράσης (political action committee, PAC). Αλλά μία PAC μπορεί να κάνει μέγιστη δωρεά 3.300$ σε άλλον υποψήφιο.
Επίσης, η εκστρατεία θα μπορούσε να επιστρέψει τις συνεισφορές των δωρητών, οι οποίοι θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δωρίσουν σε έναν νέο υποψήφιο.
Άλλες προφανείς επιλογές σε αυτήν την κατάσταση: μεταφορά των μετρητών σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, στο Δημοκρατικό Κόμμα ή σε ένα Super PAC. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα Super PAC απαγορεύεται να κάνουν δωρεές σε υποψηφίους και επίσης απαγορεύεται να συντονίσουν τις δράσεις και τη στρατηγική τους με πολιτικές εκστρατείες.

Δεκάδες βουλευτές ζητούν την άμεση απόσυρσή του Biden - «Θα χάσουμε και το Κογκρέσο!»

Παράλληλα, δεκάδες Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζονται να ζητήσουν, με επιστολή τους, την απομάκρυνση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden από την προεδρική κούρσα, στον απόηχο της συντριβής του στο debate, αλλά και των αυξανόμενων ανησυχιών για τη διανοητική κατάσταση του πρόεδρου.
Τη σχετική εξέλιξη αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση πανικού από το Δημοκρατικό κόμμα εξαιτίας των ανησυχιών ότι η υποψηφιότητα του Biden θα μπορούσε, πλην της προεδρίας, να τους κοστίσει και τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το Bloomberg, διευκρίνισε ότι η επιστολή θα υπογραφεί από Δημοκρατικούς που διεκδικούν την επανεκλογή τους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος, καταδεικνύοντας έτσι πόσο διάχυτος είναι ο πανικός στο κόμμα.
Το δίκτυο σημειώνει ότι ο νυν Δημοκρατικός πρόεδρος χάνει γρήγορα την υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και υποψηφίους που ανησυχούν ότι η υποψηφιότητα του 81χρονου προέδρου «θα οδηγήσει σε μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών και σε μια ανεξέλεγκτη προεδρία του Donald Trump».

The Atlantic: Να αποχωρήσει ο Biden, να τον διαδεχθεί η Kamala Harris

Αν και ο Joe Biden δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εκστρατεία για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ και ότι θα πάει μέχρι τέλους, οι φωνές και οι πιέσεις για την αποχώρηση του εντείνονται.
Δημοσίευμα του περιοδικού The Atlantic καλεί τον Biden να παραιτηθεί τόσο από την προεδρία των ΗΠΑ όσο και από την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παραδίδοντας στην αντιπρόεδρο Kamala Harris τόσο τις προεδρικές του εξουσίες όσο και την ευκαιρία να είναι αυτή που θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα για τους Δημοκρατικούς.
«Ο Biden θα πρέπει να αποχωρήσει τόσο από την εκστρατεία όσο και από την προεδρία και να αφήσει τη Harris να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τη χώρα από αυτούς που θα την καταστρέψουν» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως εάν ο σημερινός πρόεδρος δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία, τότε δεν είναι ικανός να κατέχει την ανώτατη κυβερνητική θέση.
«Όποιος κατέχει αυτή τη θέση πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο των νοητικών του ικανοτήτων», τονίζει το Atlantic, το οποίο διατυπώνει την άποψη πως «ο Biden θα πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα για να δώσει την ευκαιρία στην αμερικανική Δημοκρατία να επιβιώσει».
Βάσει του δημοσιεύματος «οι υποστηρικτές του Donald Trump θέλουν όχι τόσο να κυβερνούν την χώρα όσο να την κυβερνούν με τη βία επ’ αόριστον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης