Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «ελεύθερη πτώση» οι δυτικές elites χάνουν τον έλεγχο της εξουσίας δείχνουν οι πολιτικές κρίσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία

Σε «ελεύθερη πτώση» οι δυτικές elites χάνουν τον έλεγχο της εξουσίας δείχνουν οι πολιτικές κρίσεις σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία
Και τα δύο περιστατικά προκαλούν ανησυχία διεθνώς, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου αγωνίζονται να αποκρούσουν τις ολοένα και πιο ισχυρές προκλήσεις για την εξουσία τους, σύμφωνα με τον Δρ George Szamuely, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής του Λονδίνου, αφήνοντας έξω βέβαια την αλλαγή σκυτάλης που έρχεται στην εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική και η υποστήριξη του δυτικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη δυσφήμισε και δυσφημεί τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επιμένει να παραμένει στην προεδρική κούρσα των ΗΠΑ για το 2024 παρά την καταστροφική επίδοσή του στην τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας και τις φωνές που τον καλούν να παραιτηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.
Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας με τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump, όπου ο Biden φαινόταν συχνά να δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τις σκέψεις του και να απαντήσει σε ερωτήσεις, προκάλεσε δημόσια ανησυχία σε πολλούς αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις από την εκδήλωση της Πέμπτης το βράδυ φαίνεται να δείχνουν ότι υστερεί περισσότερο στις δημοσκοπήσεις.

Ο πανικός έρχεται καθώς παρατηρητές στη Γαλλία προτρέπουν μια κεντροαριστερή συμμαχία ενόψει των εκλογών της επερχόμενης Κυριακής 7/7 για να μην λάβει το κόμμα της Marine Le Pen την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι παρατηρητές φοβούνται ότι η αμφιλεγόμενη πολιτικός θα μπορούσε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών την Κυριακή, εγκαινιάζοντας την πρώτη δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και τα δύο περιστατικά προκαλούν ανησυχία διεθνώς, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις του κατεστημένου αγωνίζονται να αποκρούσουν τις ολοένα και πιο ισχυρές προκλήσεις για την εξουσία τους, σύμφωνα με τον Δρ George Szamuely, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής του Λονδίνου, αφήνοντας έξω βέβαια την αλλαγή σκυτάλης που έρχεται στην εξουσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Αυτό κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να φαίνονται αδύναμες γιατί αν ο Biden κάνει στην άκρη και πουν «δεν είμαι σωματικά και ψυχικά ικανός να θέσω υποψηφιότητα», τότε η επόμενη ερώτηση θα είναι «καλά, είσαι σωματικά και ψυχικά ικανός να παραμείνεις πρόεδρος;», είπε ο Szamuely.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Biden να πει, «ναι, μπορώ ακόμα να λειτουργήσω για άλλους έξι μήνες ως πρόεδρος, ενώ γίνονται δύο σοβαροί πόλεμοι στους οποίους η Αμερική συμμετέχει ενεργά».

Νομίζω ότι θα υπάρξουν αμέσως εκκλήσεις για παραίτηση Biden και το αποτέλεσμα εγκυμονεί... μεγάλη αγωνία».

«Έτσι, έχετε ήδη ανθρώπους που ανησυχούν για τον Trump, αλλά τουλάχιστον ο Trump είναι μια γνωστή ποσότητα», πρόσθεσε.
«Μα τώρα, καλά, τι θα γίνει τώρα;
Δηλαδή, τι θα συμβεί τους επόμενους έξι μήνες;
Τι συμβαίνει στο συνέδριο;
Όλα είναι στον αέρα.
Έτσι διεθνώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μια Αμερική που βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή».
«Ναι, σίγουρα μοιάζει σαν ελεύθερη πτώση», συμφώνησε η παρουσιάστρια Angie Wong.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λέγεται ότι ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας Trump, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρώην πρόεδρος θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ερευνήσει τρόπους για να διασφαλίσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τον πόλεμο proxy της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος σταματήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη σύγκρουση όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Αλλά το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης χάνει επίσης τον έλεγχο της εξουσίας καθώς αυξάνεται η υποστήριξη των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο.
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen κέρδισε τη μεγαλύτερη υποστήριξη στον πρώτο γύρο των πρόσφατων γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών, οδηγώντας τον Πρόεδρο Emmanuel Macron να αναζητήσει συμμαχίες για να αποτρέψει τον θρίαμβό της στον δεύτερο γύρο.
Αν και ο συνασπισμός του Jean-Luc Mélenchon κέρδισε το κεντρώο κόμμα του Macron στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος είναι απίθανο να συμπεριλάβει την αριστερή πλευρά σε κανέναν συνασπισμό, είπε ο Szamuely, σημειώνοντας ότι «ο Macron φαίνεται να τον μισεί πραγματικά».

O Γάλλος ηγέτης αναζητά πιο μετριοπαθείς συμμάχους, σχηματίζοντας μια κεντροαριστερή συμμαχία πολιτικών προσωπικοτήτων του κατεστημένου για να απεμπολίσει την εξουσία Le Pen.

«Κάποτε ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε μια δυναμική συγκέντρωσης για να κρατηθεί έξω από ο Εθνικός Συναγερμός γιατί αυτό είναι πραγματικά το θέμα της γαλλικής elite τώρα εδώ και αρκετές δεκαετίες, από τότε πιθανότατα το 2002 όταν ο Jean-Marie Le Pen ήταν ο προεδρικός υποψήφιος έναντι του Chirac», θυμάται ο Szamuely.
«Η ελίτ είναι απολύτως αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει έξω τον Εθνικό Συναγερμό»
«Τώρα το ερώτημα είναι – και αυτό είναι προφανώς το μάλλον σημαντικό ζήτημα – αν μπορείς να συνεχίσεις να δημιουργείς όλες αυτές τις συμμαχίες για να κρατήσεις έξω τον Εθνικό Συναγερμό και μπορείτε απλώς να συνεχίσετε να πυροδοτείτε την υστερία κάθε λίγα χρόνια για ττον Εθνικό Συναγερμό», συνέχισε.
«Δεν λειτούργησε πραγματικά γιατί βήμα-βήμα, χρόνο με το χρόνο, η ψήφος της του Εθνικού Συναγερμού ανεβαίνει.
Έτσι, ακόμα κι αν καταφέρουν αυτή τη φορά να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού που κρατά έξω τον Εθνικό Συναγερμό, τότε τι θα γίνει το 2027;».

Και η Βρετανία;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο σαρωτική και ιστορική αναμένεται πως θα είναι η νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουνίου καθώς εκτιμάται - σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - ότι θα πάρουν από 430 μέχρι 444 έδρες, από τις 650 σύνολο του βρετανικού κοινοβουλίου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις -- εδώ και πολύ καιρό -- έδιναν ξεκάθαρο και σταθερό προβάδισμα έως και 20 μονάδων στους Εργατικούς του Keir Starmer, οπότε τα αποτελέσματα της κάλπης αναμένονται με μεγάλη αγωνία γιατί θα καθορίσει το μέγεθος της ήττας των Συντηρητικών, την οποία οι ίδιοι θέλουν να περιορίσουν.
Η παραπάνω πάντως πρόβλεψη που εφόσον επιβεβαιωθεί στις κάλπες, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη των Εργατικών ακόμα και από αυτή που πέτυχε οTony Blair το 1997.
Την ίδια στιγμή, οι Συντηρητικοί πρόκειται να υποστούν μια άνευ προηγουμένου συντριβή, καθώς δεν αποκλείεται να λάβουν... ακόμα τον μικρότερο αριθμό εδρών από την ίδρυση του κόμματος... το 1834.

Πρόκειται για ένα "ράπισμα" για τους Συντηρητικούς, με τις σημερινές κάλπες να μετατρέπονται σε "εφιάλτη" για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα των Τόρις, οι οποίοι παρέμειναν στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια. 
Σύμφωνα με τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που επεξεργάστηκε το BBC, οι Εργατικοί θα καταγράψουν μια σαρωτική νίκη με 39%.
Η αύξηση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η άνοδος της εγκληματικότητας κ.α. είναι ζητήματα για τα οποία οι πολίτες κατηγορούν τις κυβερνήσεις των Συντηρητικών πως δεν τα αντιμετώπισαν αποτελεσματικά.
Είναι τόσο μεγάλη η απογοήτευση του κόσμου που το κόμμα των Τόρις τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας δεν αγωνιζόταν να διατηρηθεί στην εξουσία, αλλά για να κρατηθεί στη δεύτερη θέση.
Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί υποψήφιοι των Συντηρητικών αντί να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, υπογράμμιζαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο «οι Εργατικοί να κερδίσουν με τεράστια αυτοδυναμία», όπως τουλάχιστον υποστήριζαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης