Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ τρέμει νίκη της Le Pen – Η Συμμαχία φοβάται αποχώρηση της Γαλλίας

Το ΝΑΤΟ τρέμει νίκη της Le Pen – Η Συμμαχία φοβάται αποχώρηση της Γαλλίας
Η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει λιγότερα στρατεύματα στις αποστολές του ΝΑΤΟ αναφέρει το Euractiv
Νίκη των δυνάμεων της Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τρέμει το ΝΑΤΟ, καθώς φοβάται ότι σε περίπτωση που η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση αναλάβει την εξουσία, θα σύρει την χώρα εκτός της Συμμαχίας.
Δημοσίευμα του Euractiv που επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, υποστηρίζει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ «ανησυχούν σοβαρά» για την πιθανή άνοδο στην εξουσία στη Γαλλία των δεξιών δυνάμεων υπό την Εθνική Συσπείρωση, κάτι που όπως επισημαίνεται, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Γαλλίας από τη στρατιωτική διοίκηση της συμμαχίας.
Σύμφωνα με μια από τις πηγές, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Γαλλία, στη νέα πολιτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά τις εκλογές, να αποφασίσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική διοίκηση, όπως έκανε ήδη το 1966.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Michel Duclos συμφώνησε με την άποψη των διπλωματών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Εθνική Συσπείρωση, εάν έρθει στην εξουσία στο κοινοβούλιο, μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για μια «ήπια και διακριτική» έξοδο από τη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας.
«Τα στρατεύματα που θα συνεισφέρει η Γαλλία στις αποστολές του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι χαμηλότερης βαθμίδας.
Η Γαλλία ενδεχομένως να συνεισφέρει λιγότερα στρατεύματα συνολικά» επισημαίνει ο Duclos.
Βάσει του δημοσιεύματος, η ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη μελλοντική επιρροή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που η Εθνική Συσπείρωση αμφισβητεί τόσο τη σκοπιμότητα της ένταξης στη Συμμαχία όσο και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Επιπλέον, οι πηγές πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί επίσης να «στραφεί στη Ρωσία» για πολιτικά θέματα.
Πάντως, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως στα τέλη Μαρτίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης, Jordan Bardella εξέφρασε την πρόθεσή του να αποσύρει τη Γαλλία από τη γενική στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ εάν ερχόταν στην εξουσία, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης