Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pyatt (ΗΠΑ): Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Pyatt (ΗΠΑ): Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα στη διεθνή προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον υφυπουργό για θέματα ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Στο πλαίσιο του 13ου Athens Energy Summit που πραγματοποιείται το διήμερι 4-5/7 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ο Geoffrey Pyatt χαρακτήρισε την Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα στη διεθνή προσπάθεια προς την πράσινη μετάβαση, λέγοντας ότι αποτελεί συνδετικό ιστό στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καθοδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση, να γίνει μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει η προοπτική νέων ενεργειακών συνδέσεων της Ευρώπης με την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή μέσω της Ελλάδος και η πρωτοβουλία για τον κάθετο διάδρομο θα ανοίξει τον δρόμο για σύστημα καθαρού υδρογόνου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συζητώντας διαδικτυακά με τον Μιχάλη Μαθιουλάκη, Ακαδημαϊκό Διευθυντή του Greek Energy Forum, σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση είναι μη αναστρέψιμη, απομονωμένη από τις πολιτικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Όλος ο πλανήτης φωνάζει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε πως χρειάζεται να αυξηθεί η προμήθεια πολλών πρώτων υλών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ και μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Ευρώπη, επισήμανε πως τα συμφέροντα είναι κοινά, πολλά ζητήματα ωριμάζουν και η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι η οικονομία της και η μοίρα της είναι συνδεδεμένες με αυτές των ΗΠΑ.
«Είμαστε μεγάλοι εμπορικοί εταίροι, οι απόψεις μας συνάδουν θεμελιωδώς και στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας μας κι ο ανταγωνισμός με την Κίνα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται ευθυγράμμιση στην ενεργειακή μετάβαση, με τεχνολογίες που θα προχωρήσουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να υπάρξουν ανάλογα οφέλη σε ολόκληρο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης