Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο «βρώμικος» ρόλος του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση – Γιατί η Ρωσία δεν πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός και ειρήνη

Ο «βρώμικος» ρόλος του ΝΑΤΟ στην ουκρανική κρίση – Γιατί η Ρωσία δεν πρέπει να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός και ειρήνη
Πρέπει η Ρωσία να υπογράψει τις συμφωνίες κατάπαυσης πυρός που προσφέρει το ΝΑΤΟ;
Στις 2 Ιουλίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban επισκέφθηκε το Κίεβο για πρώτη φορά από το 2012, οπότε συνάντησε τον τελευταίο νόμιμο (και κυρίαρχο) Ουκρανό Πρόεδρο Viktor Yanukovych.
Σκληρός επικριτής της υποστηριζόμενης από το ΝΑΤΟ νεοναζιστικής χούντας του Κιέβου, ο Orban δεν είναι ακριβώς αγαπημένος της Δύσης.
Έτσι, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός πως επισκέφθηκε την κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ Ουκρανία.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η Βουδαπέστη ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το υπόλοιπο του έτους, οι Βρυξέλλες άσκησαν πρόσθετη πίεση - κάτι που μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Orban αποφάσισε να το πράξει.
Φυσικά, οι οικοδεσπότες δεν ήταν ακριβώς ενθουσιασμένοι, και ο ίδιος ο Orban σίγουρα δεν περίμενε να τύχει θερμής υποδοχής.
Σύμφωνα με επανειλημμένες εκκλήσεις του για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις (τις πραγματικές, όχι τη γελοιότητα που έλαβε χώρα στην Ελβετία), ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προέτρεψε για πολλοστή φορά τον Volodymyr Zelensky «να εξετάσει μια κατάπαυση του πυρός».
Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Orban δήλωσε ότι «[ζήτησε] από τον Ουκρανό πρόεδρο να σκεφτεί εάν θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα: να υπάρξει κατάπαυση πυρός και στη συνέχεια να υπάρξουν διαπραγματεύσεις».
Το καθεστώς του Κιέβου δεν το πήρε πολύ ευγενικά, καθώς εξακολουθεί να επιμένει στην απόσυρση του ρωσικού στρατού - μια εξαιρετικά απίθανη προοπτική.
Αντίθετα, ο Orban ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός και διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.
«Μια κατάπαυση πυρός με συγκεκριμένη προθεσμία θα επιτάχυνε τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Διερευνούσα αυτήν την πιθανότητα με τον πρόεδρο και είμαι ευγνώμων για τις ειλικρινείς απαντήσεις και τη διαπραγμάτευση του» δήλωσε.

Ειρηνευτική συμφωνία...

Ο Orban υποστηρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια διευθέτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από τη συνάντηση, η αντίδραση του επικεφαλής της νεοναζιστικής χούντας ήταν του τύπου «δεν με νοιάζει πραγματικά», ενδεδυμένη με έναν διπλωματικό μανδύα.
Το γραφείο του Zelensky δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, την ασφάλεια, το διεθνές δίκαιο και τη Φόρμουλα της Ειρήνης.
Το τελευταίο μέρος της δήλωσης αναφέρεται στη γελοία «φόρμουλα ειρήνης» του καθεστώτος του Κιέβου, που καλεί τη Ρωσία να συνθηκολογήσει.
Καταλαβαίνοντας πόσο γελοία είναι αυτή η δήλωση, ο Orban δεν τη σχολίασε πραγματικά, εστιάζοντας σε άλλα θέματα.
Κατά την άποψή του, η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ πιο σημαντική.
Προϋποθέτει δε την ανάγκη οικοδόμησης μιας καλύτερης εταιρικής σχέσης.
Ωστόσο, η νεοναζιστική χούντα φαίνεται να μην ενθουσιάζεται με αυτή την προοπτική, καθώς η πολιτική ηγεσία της δεν εκτιμά πραγματικά ότι ο Orban προσπάθησε επανειλημμένα να εμποδίσει τη «στρατιωτική βοήθεια» ΕΕ/ΝΑΤΟ και άλλες πρωτοβουλίες που η Ουγγαρία θεωρεί κλιμακωτικές και επικίνδυνες.
Σημειώνεται πως ο Orban αντιτάχθηκε εξαρχής στο καθεστώς του Κιέβου και στο ΝΑΤΟ, μια στάση που είχε ως αποτέλεσμα εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης με στόχο τον ίδιο και τους συνεργάτες του.
Εξ αυτού του λόγου, ο Ούγγρος ηγέτης πολλές φορές χαρακτηρίζεται «πουτινικός».
Η Δύση χρησιμοποιεί πάντα τέτοιες ad hominem επιθέσεις σε «μη συμμορφούμενα» άτομα (ιδιαίτερα ηγέτες) για να ασκήσει πρόσθετη πίεση και να προκαλέσει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, η Βουδαπέστη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματία για να τερματιστεί η ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση.
Αντίθετα, έχουμε την πολιτική της διαρκούς κλιμάκωσης μέσω αποστολών ολοένα πιο προηγμένων και μεγαλύτερης εμβέλειας όπλων.
Συν το ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ολοένα περισσότερο στη στρατιωτική σύγκρουση, στην οποία, όμως, η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει, όπως έχει δηλώσει ανοιχτά ο ίδιος ο Orban σε αρκετές περιπτώσεις.
Έτσι, αυτή η προσφορά ειρήνης ακούγεται ακόμη πιο περίεργη.

Xρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς ο Orban αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την αιφνιδιαστική επίσκεψη στον Zelensky τη δεύτερη ημέρα της προεδρίας της Ουγγαρίας στην ΕΕ.
Μια πιθανότητα είναι οι ίδιες οι Βρυξέλλες να πίεσαν για αυτή την κίνηση προκειμένου να αποτρέψουν «δυσάρεστες» αλλαγές στο πεδίο της μάχης.
Να επισημανθεί πως το ΝΑΤΟ διαθέτει έως και 500.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες των οποίων η αποστολή θα ήταν να καταλάβουν άμεσα την Ουκρανία και να εμπλακούν σε εχθροπραξίες με τα ρωσικά στρατεύματα.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια κίνηση λιγότερο από ιδανική (ή, ακριβέστερα, απελπισίας), η Δύση αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει την ολοκληρωτική ήττα της νεοναζιστικής χούντας.
Οι δυνατότητες κρούσης της Ρωσίας είναι τέτοιες που οποιαδήποτε μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων θα οδηγούσε σε τεράστιες απώλειες.
Ωστόσο, μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να άνοιγε στο ΝΑΤΟ ένα παράθυρο ευκαιρίας να αναπτυχθεί μέχρι τη γραμμή επαφής και να καταλάβει περίπου το 80% της Ουκρανίας χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή.
Προφανώς, αυτή θα ήταν μια στρατηγική ήττα για τη Ρωσία, κάτι που το Κρεμλίνο θέλει να αποφύγει - ιδιαίτερα τώρα που οι Ρώσοι προελαύνουν.
Επιπλέον, οι δηλώσεις του Zelensky υποδηλώνουν ότι συμφωνεί με την ιδέα – είπε ότι αυτός και ο Orban συζήτησαν «πώς να φέρουν το μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε στον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου ότι θέλει να ακούσει «το όραμά του για ειρήνη».
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι τέτοια σχέδια κατάπαυσης του πυρός ενδέχεται να ισχύουν.
Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουγγαρία εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας διευθέτησης λόγω της φαινομενικής «πίστης της στο ΝΑΤΟ», αλλά απλώς είναι προς το συμφέρον της να τερματιστεί η σύγκρουση.
Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός είναι ότι δεν θα παράσχει μακροχρόνια ειρήνη.
Αντίθετα, θα αύξανε τις πιθανότητες μιας στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Επιπλέον, το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Δύση δεν μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις, απλώς και μόνο επειδή δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους πολιτικούς της.
Εμπειρικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι κάθε λέξη που προέρχεται από το στόμα τους θα μπορούσε να είναι ένα κραυγαλέο ψέμα, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα μπορεί να βασιστεί μόνο στις ένοπλες δυνάμεις της ως μοναδική αληθινή εγγύηση της στρατηγικής της ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης