Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών: Επενδύσεις 3,8 δισ. στην 8ετία εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Νίσυρο

Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών: Επενδύσεις 3,8 δισ. στην 8ετία εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Νίσυρο
Τα έσοδα στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα προέλθουν από τις δημοπρασίες 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα
Σχετικά Άρθρα

Επενδύσεις 3,8 δις. σε βάθος 8ετίας θα πραγματοποιηθούν στα νησιά, που θα ενταχθούν στα Greco Islands, από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, για το οποίο υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν, είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη του τριήμερου συνεδρίου Διάλογοι της Νισύρου. Επίσης ανακοίνωσε την ένταξη της Νισύρου στα Greco-Islands.
Ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, πρόκειται να ενισχύουν προγράμματα που θα χρηματοδοτούν την ενεργειακή μετάβαση αλλά και προγράμματα για την κλιματική προσαρμογή, με στόχο τα νησιά να προχωρήσουν ταυτόχρονα στην ενεργειακή τους μετάβαση και να προστατεύονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Έτσι τα νησιά θα μπορούν να πετύχουν την ενεργειακή τους αυτονομία, προωθώντας έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και να πραγματοποιήσουν για παράδειγμα έργα αφαλάτωσης ώστε να μην αντιμετωπίσουν λειψυδρία.
Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι κυβερνητική πολιτική είναι η νησιωτικότητα να συνδυάζεται με δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε, εντάσσεται και η πρόσφατη συμφωνία με την Κομισιόν για την ίδρυση Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, με επενδύσεις 3,8 δισ. σε βάθος οκταετίας.


Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών


Ο δρόμος για τη δημιουργία του νέου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου άνοιξε το 2021, με την υποβολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αιτήματος στην Κομισιόν, για την ενεργοποίηση της ειδικής ρύθμισης για τη χώρα μας, σχετικά με την εκχώρηση εσόδων από τον εκπλειστηριασμό έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, για επενδύσεις απανθρακοποίησης των ελληνικών νησιών.
Το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες, και το υπουργείο δημιούργησε στη συνέχεια Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) με επικεφαλής τον καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας Κώστα Ανδριοσόπουλο, και αντικείμενο τόσο την επιλογή, την αξιολόγηση και τον συντονισμό των δράσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όσο και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με τους αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να διασφαλιστεί η συμβατότητα των δράσεων και με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Τα έσοδα στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα προέλθουν από τις δημοπρασίες 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πράσινες δεσμεύσεις

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σημαντική για την αυτονομία των νησιών και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2029, βγάζοντας από την ενεργειακή απομόνωση δεκαέξι νησιά.
Θύμισε ότι κατά τη διεθνή διάσκεψη Our Ocean Conference , η Ελλάδα ανέλαβε 21 δεσμεύσεις από τη θωράκιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, ως τη βιώσιμη αλιεία και τη γαλάζια οικονομία, αλλά και τη δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Επίσης, σημείωσε ότι ήδη 238 ακτές έχουν ενταχθεί στις Απάτητες Παραλίες (απαγορεύεται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτές). Επίσης, σημείωσε ότι δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, σε μια προσπάθεια να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, καθώς και ότι συγκροτείται ο Κόκκινος κατάλογος, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ελληνική βιοποικιλότητα, όπου πλέον έχουν καταγραφεί 11.000 ζώα και φυτά μοναδικής οικολογικής αξίας.

Οι «Διαλόγοι της Νισύρου», που διοργανώνει φέτος για τρίτη χρονιά, το «Ιδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος – Αειφορία της Νισύρου», αποτελούν μία δεξαμενή σκέψης για την ανάδειξη των Μικρών Νησιών και της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περιοχή βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτισμικής αλληλοκατανόησης και συνεργασίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης