Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Διπλωματική παρέμβαση για πλατφόρμα ειρήνης στο Ουκρανικό με συμμετοχή της Ρωσίας

Τουρκία:  Διπλωματική παρέμβαση για πλατφόρμα ειρήνης στο Ουκρανικό με συμμετοχή της Ρωσίας
Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan πρότεινε στις 6 Ιουλίου 2024 τη δημιουργία μιας «πλατφόρμας ειρήνης» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Fidan δήλωσε ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου "θα πρέπει να εξαπλωθούν σε ευρύτερη βάση», ανέφερε σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Haber7.
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ειρήνης που θα αποτρέψει την εμβάθυνση της πόλωσης, θα έχει υψηλή συμμετοχή και εκπροσώπηση και θα δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία», είπε.
Ο Fidan δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία εδώ και καιρό προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στο Καζακστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεσολάβηση του τερματισμού του πολέμου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απέρριψε την ιδέα, δηλώνοντας ότι ο Erdogan δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους λόγους.
Ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Erdogan έχει στόχο να διατηρήσει θετικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, εξασφαλίζοντας προηγουμένως μια συμφωνία για ασφαλείς αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας που διήρκεσε για ένα χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης