Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα γίνουν γνωστές σήμερα (1/8/2024)
Όπως εκτίμησε ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι, η επιδότηση που θα απαιτηθεί θα είναι χαμηλή της τάξης του 1,5 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να απορροφήσουν το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά και να ανακοινώσουν τιμές κοντά στα 16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Κάτω από τα 15 σεντς η κιλοβατώρα
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου αναμένεται να κυμανθούν -τα περισσότερα- λίγο κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Επισημαίνεται ότι οι επιδοτήσεις θα γίνουν γνωστές σήμερα (1/8/2024), καθώς θα ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για τις αρχικές λιανικές τιμές του Αυγούστου.
Όπως έχει διευκρινίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια για όλα τα νοικοκυριά στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ ερωτηθείς αν θα επεκταθεί η επιδότηση και μετά τον Αύγουστο, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως η δυνατότητα επιβολής του φόρου ισχύει για έως και 3 μήνες, αλλά «ελπίζουμε η αγορά να ομαλοποιηθεί».
Τα επιχειρηματικά τιμολόγια
Εξάλλου, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για αυτοσυγκράτηση από τους παρόχους και στα επιχειρηματικά τιμολόγια που είναι εκτός επιδοτήσεων.
«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτοσυγκράτηση με τα επιχειρηματικά τιμολόγια που είναι εκτός επιδοτήσεων, γιατί δε μπορούσαμε να κάνουμε έκτακτο σχήμα, που θέλει έγκριση από την Κομισιόν και δεν πιστεύω ότι θα δινόταν καθώς ο μηχανισμός έχει καταργηθεί με την καινούρια οδηγία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Τα τιμολόγια του Αυγούστου
Ήδη τρεις εταιρείες, η Ήρων, η Protergia και η Ελίν ανακοίνωσαν ότι διατηρούν σταθερά τα πράσινα τιμολόγιά ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Ιούλιο. Πάντως, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στη ΔΕΗ, το πράσινο τιμολόγιο της οποίας άλλωστε συγκεντρώνει την πλειοψηφία των καταναλωτών.
Πάντως, η κυβερνητική ρύθμιση που περιλαμβάνει φόρο στους ηλεκτροπαραγωγούς, δεν έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τους παίκτες του κλάδου, οι οποίοι διαμαρτύρονται πως η κυβέρνηση δεν αφήνει την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα.
Οι εταιρείες τονίζουν ότι είναι φυσιολογικό ορισμένοι μήνες να είναι φθηνοί και άλλοι ακριβοί, άρα δεν μπορεί να προκύπτει θέμα παρεμβάσεων για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα όπως ορισμένες εβδομάδες του Ιουλίου, όταν και σημειώθηκαν οι αυξήσεις στη χονδρική.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών