Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pavel (Πρόεδρος Τσεχίας): ΗΠΑ και Κίνα να πιέσουν Ρωσία – Ουκρανία για να τελειώσει ο πόλεμος

Pavel (Πρόεδρος Τσεχίας): ΗΠΑ και Κίνα να πιέσουν Ρωσία – Ουκρανία για να τελειώσει ο πόλεμος
«Οι παγκόσμιες δυνάμεις, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Κίνα επίσης, θα μπορούσαν να κάνει πολλά για να βοηθήσουν», είπε ο Τσέχος πρόεδρος
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να πιέσουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση να διαρκέσει πολλά χρόνια, δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Petr Pavel.
«Πιστεύω ότι, τα επόμενα χρόνια, οι δύο πλευρές της ουκρανικής σύγκρουσης θα συνειδητοποιήσουν ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να παραταθεί και να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις, όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Κίνα επίσης, θα μπορούσαν να κάνει πολλά για να βοηθήσουν», είπε ο Τσέχος πρόεδρος σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Novinky.
Κατά τη γνώμη του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά» μέσα για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.
Ο Τσέχος πρόεδρος αναγνώρισε ότι «παρόλο που η ΕΕ αποτελεί σημαντική οικονομική και πολιτική δύναμη, δεν θα τα καταφέρει από μόνη της».
«Χρειάζονται κοινές ενέργειες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες», σημείωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας.
Υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κατάσταση.
Ο Pavel πρόσθεσε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει όταν η διεθνής κοινότητα «βρει αρκετή δύναμη για να πείσει και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα».

«Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία»

Διαφορετικά, ο πόλεμος μπορεί να «εξελιχθεί από μια καυτή σε μια παγωμένη σύγκρουση, που μπορεί να διαρκέσει χρόνια».
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε την Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Τσέχος πρόεδρος.
Είπε επίσης ότι το Κίεβο δικαιούται να χρησιμοποιήσει όπλα που του στέλνουν δυτικά κράτη για να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος, επειδή «αυτό συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες του πολέμου».
Μιλώντας για την υλοποίηση της τσεχικής πρωτοβουλίας για την παροχή οβίδων για την Ουκρανία σε τρίτες χώρες, είπε ότι έχουν υπογραφεί συμβόλαια για την προμήθεια 500.000 οβίδων.
Σύμφωνα με τον Pavel, οι ουκρανικές δυνάμεις θα λαμβάνουν από 80.000 έως 100.000 τέτοιες οβίδες μηνιαίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης