Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ελληνικό Χρηματιστηριακό παράδοξο - Δύο εισηγμένες εταιρείες με αποτίμηση χαμηλότερη από θυγατρικές τους

Ελληνικό Χρηματιστηριακό παράδοξο -  Δύο εισηγμένες εταιρείες με αποτίμηση χαμηλότερη από θυγατρικές τους
Η Viohalco αποτιμάται λιγότερο από τη Cenergy και η Fourlis περίπου το ίδιο με την Trade Estates
Δύο εισηγμένες εταιρείες διαπραγματεύονται με αποτίμηση ανάλογη ή σημαντικά χαμηλότερη από τη θυγατρική τους που είναι επίσης εισηγμένη.
Προφανώς και αποτελεί παράδοξο, αφού η συμμετοχή στη θυγατρική δεν είναι η μόνη συμμετοχή των δύο εισηγμένων, αλλά έχουν και άλλες σημαντικές δραστηριότητες.

Ο λόγος για τη Viohalco
η οποία αποτιμάται χαμηλότερα από τη Cenergy, αλλά και τη Fourlis, η οποία έχει ίδια και συγκεκριμένα οριακά χαμηλότερη αποτίμηση από την Trade Estates που πριν λίγο καιρό δεν είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άνηκε όλη στον όμιλο.
Πιο αναλυτικά η Viohalco αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και η Cenergy στα 1,9 δισ. ευρώ.
Στη Cenergy ο όμιλος Viohalco ελέγχει το 79,78%, δηλαδή ουσιαστικά του ανήκουν από τα 1,9 δισ. ευρώ τα 1,51 δισ. ευρώ.
Όμως ο όμιλος έχει και άλλες συμμετοχές όπως για παράδειγμα την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην οποία ελέγχει το 84,78% και αποτιμάται στα 680 εκατ. ευρώ αλλά και τη Noval η οποία έχει αποτίμηση 340 εκατ. ευρώ.
Το παράδοξο είναι πως ενώ η Cenergy καλπάζει εδώ και πολλούς μήνες στο χρηματιστήριο, οι άλλες εισηγμένες του ομίλου δείχνουν σημάδια απαξίωσης και εγκατάλειψης με σημαντικότερη την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία σύμφωνα με αναλυτές έχει περιθώριο ανόδου.

Η Fourlis από την άλλη αποτιμάται στα 194 εκατ. ευρώ οριακά χαμηλότερα από την Trade Estates η οποία έχει αποτίμηση 194,5 εκατ. ευρώ.
Εδώ και πολλούς μήνες η μετοχή δεν μπορεί να ακολουθήσει την πορεία της αγοράς, αν και οι εκτιμήσεις από τη διοίκηση είναι αισιόδοξες για το μέλλον του ομίλου.
Ο όμιλος κατέχει στην εταιρεία ακινήτων το 61,5% και έχει εκδηλώσει πρόθεση να μειώσει περαιτέρω τη συμμετοχή του ώστε να μην την ενοποιεί, για να φανεί η αξία της Fourlis, όπως έχει πει χαρακτηριστικά η διοίκηση.
Από τη συνολική αποτίμηση της Trade Estates η Fourlis ελέχγει τα 120 εκατ. ευρώ.
Άρα οι άλλες συμμετοχές που διαθέτει αξίζουν μόλις 74 εκατ. ευρώ;
Η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για πωλήσεις του κλάδου λιανικής (χωρίς την Trade Estates) 550 εκατ. ευρώ το 2024 και κέρδη προ φόρων και τόκων 26 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να αναμένεται να ανέλθουν στα 41,1 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Fourlis πρόσφατα κατέγραψε νέο χαμηλό 17 μηνών και απέχει σημαντικά από τα υψηλά που είχε γράψει τον Ιούλιο του 2023 στα 5 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης